Print Friendly, PDF & Email

Een andere bewoner die je liever kwijt dan rijk bent in je groentetuin, is onkruid. Het groeit als kool op plaatsen waar jij het niet wilt hebben en kan schadelijk zijn voor je planten. Dit komt omdat onkruid zonlicht weg kan nemen van je planten en zo ziekten kan verspreiden. Tevens zijn schimmels en insecten dol op onkruid om zich er in nestelen en tasten zo vanuit die plek jouw planten aan. Te veel onkruid kan tot slot ook de groei van jouw planten belemmeren. Weg met dat onkruid dus! Lees hier hoe je dat doet.

Onkruid voorkomen
Wanneer je onkruid probeert te voorkomen, hoef je het niet te verwijderen! Dat scheelt natuurlijk een hoop tijd en gedoe. Om onkruidgroei te voorkomen en je planten tegelijkertijd wat extra voeding te geven, kun je ervoor kiezen om tussen je planten een laagje cacoadoppen te leggen. Cacoadoppen verminderen onkruidgroei, houden het vocht in de grond vast en werken tevens bemestend. Bovendien houden ze ook de slakken op afstand.

Onkruid wieden
Is het onkruid toch gaan groeien? Dan kan het een flinke klus zijn om al het onkruid weg te halen, maar niet getreurd: als je er tijdig mee begint en het regelmatig bijhoudt, is het zo gedaan! Het beste is om niet met bestrijdingsmiddelen aan de slag te gaan. Dit kan ook schadelijk zijn voor je planten en voor nuttige insecten zoals bijen. Doe het dus met de hand of pak er een schoffel bij. Gebruik geen spade, want als je de grond gaat ‘spitten’ geef je het zaad van onkruid juist alle ruimte om te groeien omdat de omgespitte grond/ tuinaarde licht en lucht vangt.

Een tuin zonder onkruid
Heb je door het verwijderen van het onkruid onverwachts nog wat ruimte gekregen in je tuin of op je balkon, dan kan je ervoor kiezen om nog wat extra zaadjes te planten! Wat dacht je van bijvoorbeeld sla, peterselie, radijsjes, postelein of courgette? Deze kunnen prima in deze tijd rechtstreeks in de volle grond gezaaid worden.

Hoe gaat het met jouw groentetuin? Heb jij vaak last van onkruid? Laat ons weten wat jij daartegen doet, we zijn benieuwd naar jouw verhaal!

Summary
Groentetuin: weg met onkruid!
Article Name
Groentetuin: weg met onkruid!
Description
Onkruid groeit als kool op plaatsen waar jij het niet wilt hebben en kan schadelijk zijn voor je planten. Dit komt omdat onkruid zonlicht weg kan nemen van je planten en zo ziekten kan verspreiden. Zo verwijder en voorkom je het!
Author