Print Friendly, PDF & Email

Voedingskeuzes zijn persoonlijk. Dat is wat de meeste mensen denken. Je kiest immers toch zelf voor een zak chips of dat tweede wijntje? Vandaag vertelt onze gastblogger Desiré ons meer over het effect van sociale invloed op wat we eten.

Als het gaat om voedingskeuzes en afvallen, blijkt dat jouw sociale kring wel degelijk een verschil kan maken. In een bekend onderzoek uit 2007, uitgevoerd door onderzoekers van Harvard en de Universiteit van Pennsylvania, werd ontdekt dat als je een goede vriend hebt die zwaarlijvig is, je kans om ook overgewicht te krijgen met 57 procent toeneemt. Ter vergelijking: als je echtgenoot obesitas heeft, vergroot dat de kans met 37 procent. Hoewel de redenen voor die verrassende resultaten complex kunnen zijn, blijft onderzoek naar de nauwe relatie tussen vrienden en gewicht zich ontwikkelen.

Zo eten mensen in gezelschap meer dan wanneer ze alleen eten, ook wel sociale faciliatie genoemd. Dit effect is vooral te zien bij familie en vrienden. Vreemden hebben nagenoeg geen effect op onze voedingsinname. Een mogelijke verklaring voor dit resultaat biedt het onderzoek van Cruwys, Bevelander & Hermans, dat suggereert dat de voedingskeuzes van mensen worden beïnvloed door de ander als zij zich positief associëren met de groep of er graag bij willen horen. Niet alleen groepsdruk doet ons eten, ook een aangename omgeving maakt de smaak van eten beter: de waardering voor een voedingsmiddel neemt toe wanneer we ons in een groep bevinden.

Van je vrienden moet je het maar hebben. Gelukkig kunnen vrienden ook een positieve invloed hebben. Dat blijkt uit het onderzoek Friends don’t let friends eat cookies. Onderzoekers ontwierpen een laboratoriumexperiment waarin kleine groepen van elk drie studievrienden verse chocoladekoekjes geserveerd kregen terwijl ze werden gevraagd om een campus probleem te bespreken; vervolgens namen de vrienden hun borden met koekjes mee naar afzonderlijke kamers om een andere taak afzonderlijk uit te voeren. Bij ongeveer de helft van de groepjes werd aan twee van de drie vrienden gevraagd om geen koekjes te eten in bijzijn van de derde vriend (die niets had gehoord). Aan alle anderen vroegen de onderzoekers in het geheim twee van de drie vrienden om twee koekjes als groep te eten voordat ze vertrokken voor individuele taken. De onderzoekers ontdekten dat studenten als groep minder koekjes aten als hun vrienden geen koekjes aten in vergelijking met wanneer hun vrienden een paar koekjes aten. Zelfs toen de vrienden uit elkaar gingen, bleven mensen minder koekjes eten als ze net hadden gezien dat hun vrienden de koekjes niet aten. Met andere woorden: slechte gewoontes kunnen aanstekelijk werken, maar dit geldt ook voor goede gewoontes.

Hoewel het nu misschien lijkt dat mensen hun eetgedrag bewust aanpassen aan het eetgedrag van andere mensen, is dit niet het geval. Mensen zijn zich waarschijnlijk grotendeels niet of nauwelijks bewust van bovenstaande vormen van sociale invloed. Onderzoek suggereert dat veel sociale beïnvloeding relatief automatisch gebeurt.

Bittergarnituur en een drankje op een terras in de zomer hoort erbij en hoef je zeker niet over te slaan. Maar als je gezond probeert te eten en je vrienden het liefst elke dag lekkere dingen bestellen, kan het moeilijk zijn om dit zelf niet te doen. Een andere groep vrienden zoeken? Dat is niet nodig, wel kun je de volgende tips als handvatten gebruiken om gezondere voedingskeuzes te maken in gezelschap.

Tip!

  • Beslis van tevoren wat je gaat bestellen wanneer je uiteten gaat (veel restaurants hebben hun menu op de website staan). Door van tevoren een beslissing te maken, wordt dit in gezelschap ook makkelijker.
  • Ben je aan het afvallen? Vertel dit aan je vrienden en familie. Hierdoor is er meer begrip wanneer je eten afslaat of minder neemt.
  • Geef het goede voorbeeld. Breng je vrienden eens naar een tentje waar ze allemaal gezonde hapjes serveren of kook zelf een heerlijke gezonde maaltijd.

Ben jij geneigd om meer te eten in gezelschap? Heb je goede tips om gezondere voedingskeuzes te maken? Laat het ons weten in de reacties, op Facebook of Instagram!

Summary
Het effect van sociale invloed op wat we eten
Article Name
Het effect van sociale invloed op wat we eten
Description
Voedingskeuzes zijn persoonlijk. Dat is wat de meeste mensen denken. Vandaag vertelt gastblogger Desiré over het effect van sociale invloed op wat we eten!
Author