Print Friendly, PDF & Email

Eigenlijk weten we het allemaal. Als je een gezonde levensstijl hebt, dan ben je minder vatbaar voor een breed scala aan ziekten. Hoewel veel van ons ervan overtuigd zijn dat het minderen van dierlijke producten een positief effect heeft op de gezondheid, levert dit bij veel mensen nogal wat discussie op. Daarom gaan we het niet alleen hebben over voeding maar ook over het onomstotelijke feit dat bewegen gezond is. Gastblogger Corneil van Schayik schrijft over alles wat je kunt doen om fit te blijven in deze tijd!

Boost je immuunsysteem
We leven in een tijdperk waarin de medische gezondheidszorg erg ver ontwikkeld is. Alleen is het zo dat de kracht van het menselijk lichaam onderschat wordt. We zetten in op ontwikkeling van medicijnen terwijl we de oplossingen ook in onze eigen handen hebben. De Vlaamse sportarts Ruud van Thienen gaf in een interview met Canvas een aantal eye-openers die aangeven hoe groot het belang van sporten is. Zo is sporten de meest efficiënte manier om je immuunsysteem te boosten. “Als je dat op de goede manier doet, kun je jouw kans op een virale luchtweginfectie met 50 procent terugdringen. Dat is gigantisch. Dat zal een medicijn nooit kunnen”, aldus van Thienen. Voor wie een productieve studie- of werkdag wil hebben, is het goed om te weten dat beweging de plasticiteit van de hersenen laat toenemen. Concreet zorgt dit ervoor dat je je na het sporten 10 tot 20 procent meer herinnerd en dus productiever kunt werken of studeren.

Verband tussen overgewicht en corona 
De voorzitter van de Nederlandse Stichting voor Intensive Care, Diederik Gommers, stelt dat er een duidelijk verband moet zijn tussen overgewicht en corona. 80% van de coronapatiënten op de intensive care is namelijk te zwaar. Natuurlijk is er nog onderzoek gaande naar de oorzaken, maar duidelijk is dat overgewicht een risicofactor is voor je gezondheid. Vanuit China was de berichtgeving ook dat patiënten een hoge bloeddruk en suikerziekte hadden, dit hoort ook bij overgewicht. Hoogleraar obesitas, Liesbeth van Rossum, legt het verband tussen obesitas en corona uit. Zo is buikvet een belangrijke risicofactor. In buikvet worden continu hormonen en ontsteking-stofjes aangemaakt, waar het immuunsysteem op reageert. Hierdoor is het immuunsysteem actiever dan normaal en reageert het minder goed op indringers. Zo kan het coronavirus zich sneller vermenigvuldigen waardoor de patiënt zieker wordt.

Plants for the win!
Met een plantaardig(er) dieet loop je al een kleiner risico op diverse welvaart-ziektes. Het gaat dan wel om een goede interpretatie van een ‘whole-food plant-based diet’. Dit houdt in dat je zo veel mogelijk onbewerkte voeding eet zoals volkoren graanproducten, bruine rijst, (verse) groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden. Al met al kunnen vegetariërs in ieder geval al zeggen dat hun bloeddruk lager is dan gemiddeld, mits je de inname van dierlijke producten zoals zuivel en eieren ook matigt. Sport je daarnaast ook nog eens gebalanceerd, dan zul je een stuk fitter door het leven gaan. Het leven heeft nou eenmaal veel meer te bieden als je gezond bent en gezond blijft. “Without health life is not life; it is only a state of langour and suffering” – Buddha.

Heb jij iets aan deze tips gehad? Of gebruik jij nog andere methoden om in deze tijd fit te blijven? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook, Wij zijn benieuwd!

 

Summary
Hoe blijf je fit in deze tijd?
Article Name
Hoe blijf je fit in deze tijd?
Description
Als je een gezonde levensstijl hebt, ben je minder vatbaar voor ziektes. Gastblogger Corneil van Schayik schrijft over wat je kunt doen om fit te blijven!
Author