Print Friendly, PDF & Email

Karin, sportdiëtist in opleiding en schrijver van Sportables, gaat na haar reeks met sportsnack-recepten, nu aan de slag met het beantwoorden van jullie prangende sportvragen. Deze week: hoe combineer je sporten met een vegetarisch of veganistisch dieet? Welke voedingsstoffen heb je nodig? Je leest het hier!

Gaan vegetarisch of veganistisch eten en sporten wel samen?
Een vraag die ik vaak krijg. Het antwoord: natuurlijk! Als lezers van deze blog weten jullie als geen ander dat de gezondheid en voeding van een vegetariër echt niet onderdoet voor dat van een niet-vegetariër. Sterker nog… Het eten van te veel vlees brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee. Ook heeft het eten van vlees veel invloed op ons klimaat vergeleken met andere producten. Deze zin, gekopieerd van het Voedingscentrum, zegt genoeg: “Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen, maar het is niet nodig om vlees te eten. Je kunt dit prima vervangen door andere producten.” Juist! Er zijn zat andere keuzes en mogelijkheden om alle voedingsstoffen binnen te krijgen wanneer je vegetarisch eet. Dit geldt ook voor de veganistische atleten onder ons, al vergt dat wel wat meer puzzelwerk. Hoe gezond je bent hangt daarnaast natuurlijk ook af van allerlei andere factoren zoals: stress, je leeftijd, je werk, of je rookt, je drankgebruik, beweging etc.

Voedingsstoffen
Ben jij een vegetariër of veganist die fanatiek sport, dan zijn dit de voedingstoffen waar je sneller een mogelijk tekort aan hebt. Houd ze in de smiezen:

  • IJzer: voor het transport van zuurstof door je bloed. Plantaardige voeding bevat een ander soort ijzer dat door het lichaam moeilijker wordt opgenomen. Vitamine C helpt / stimuleert de opname. Dus: combineer bijvoorbeeld groente met vitamine C.
  • Zink: een spoorelement dat onderdeel is van een groot aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de stofwisseling. Zink is ondermeer nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel, en een goede werking van het afweer-/immuunsysteem. Tekorten komen zeer zelden voor, maar is mogelijk.
  • B-vitamines, voor de vrijmaking van energie uit je voeding. Let met name op:
    • B1: voor de verbranding van koolhydraten en een goede werking van het hart en zenuwstelsel.
    • B12: voor de aanmaak van rode bloedlichamen en een goede werking van het zenuwstelsel. zit alleen in dierlijke producten. Vegetariërs die weinig zuivel nemen en veganisten krijgen daarom het advies vitamine B12-tabletten te slikken.
  • Calcium: opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit.
  • Eiwit: voor de bouw van lichaamscellen, herstel en spierbehoud + groei. De meeste vegetariërs eten geen vlees, vis of schaaldieren, maar gebruiken wel eieren en melk in de voeding. Veganisten daarentegen vermijden alle voedingswaren die van dieren afkomstig zijn. Beide groepen hebben een hogere eiwitbehoefte, doordat plantaardige eiwitten vaak een minder gunstig aminozuurprofiel hebben dan dierlijke eiwitten (lees hier meer over in dit blog). Hoe optimaliseer je je eiwitinname: combineer verschillende graan producten of kies voor een eiwit verrijkte plantaardige drank.

Let jij erop dat je alle voedingsstoffen genoeg binnen krijgt? Hoe doe je dat? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto. Je downloadt de foto hier

 

Summary
Hoe combineer je sporten met vegetarisch eten?
Article Name
Hoe combineer je sporten met vegetarisch eten?
Description
Karin beantwoordt van jullie sportvragen: hoe combineer je sporten met een vegetarisch dieet? Welke voedingsstoffen heb je nodig?
Author