...

Hoe krijg je als sportende vegetariër een optimale eiwitinname?

door | 28 mrt 2022 | Gezondheid, Sport, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Eet jij vooral vegetarisch, of eet je ook geen eieren en zuivel? Je hoort mensen wel eens zeggen dat ze bizar zijn afgevallen na het volgen van een plantaardig dieet, of dat spiergroei zonder vlees eten onmogelijk is. Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn! Onze gastblogger Stijn van Willigen vertelt je alles over eiwitten, de kwaliteit ervan en hoe je als vegetariër voldoende eiwitten binnen kan krijgen. Lees snel verder!

Plantaardige en dierlijke eiwitten
In de vorige blogpost kwamen we erachter dat plantaardige eiwitbronnen beperkt zijn in bepaalde cruciale aminozuren (eiwitbouwsteentjes), zoals leucine, lysine, methionine, en cysteïne. Dit is, naast de mindere vertering, een grote reden waarom de ‘eiwitkwaliteit’ van plantaardige eiwitten minder is ten opzichte van dierlijke eiwitten: per gram eiwit in het voedsel neemt het lichaam minder aminozuren op, en de verhouding van die aminozuren is ook nog eens niet optimaal. Voor mensen die spiergroei willen stimuleren met vegetarisch (of veganistisch) eten is het daarom belangrijk om goed te kijken naar welke aminozuren in welke eiwitbronnen zitten, aangezien de mindere hoeveelheid aminozuren spieropbouw kan limiteren. Ofwel: de ene eiwitbron is de andere niet. Laten we eerst eens kijken hoeveel gram eiwitten er in verschillende eiwitbronnen zit per 200 calorieën.

Zoals je ziet, scoren rijst-eiwitpoeder, soja-eiwitpoeder en seitan nog helemaal niet zo slecht, vergeleken met bijvoorbeeld een biefstuk. Maar dit vertelt dus niet het hele verhaal…

Lysine en methionine: belangrijke bouwstenen
Als we dierlijke met plantaardige eiwitbronnen vergelijken, zien we dat vooral die laatste minder lysine en methionine bevatten. Zie eerst de grafiek over lysine.

Nu scoren rijst-eiwit en seitan opeens niet meer zo goed. Laten we eens kijken naar een grafiek over methionine, een ander belangrijk aminozuur.

Nu scoort soja-eiwitpoeder een stuk minder goed. Maar rijst-eiwitpoeder weer een stuk beter. Ik moet benadrukken dat de “optimale netto aminozuren per maaltijd” volledig theoretisch is. We hebben die hoeveelheid bepaald door te kijken naar wat een omnivore sporter aan aminozuren per dag binnen moet krijgen om optimale spiergroei te stimuleren.

Maar er is nu onderzoek dat laat zien dat deze theorie in de praktijk misschien niet van toepassing is, hoewel het gros van de wetenschap de theorie nog steeds ondersteunt. Hoe zekerder je wilt zijn van optimale spiergroei, hoe meer je hierop zou moeten letten. Iemand die gewoon wat kilootjes kwijt wilt, hoeft niet te stressen over hoeveel aminozuren hierin of daarin zitten.

Eiwitbronnen combineren
Terug naar de serieuze atleten: hoe kunnen zij er dan toch voor zorgen dat ze met plantaardige eiwitbronnen genoeg aminozuren per maaltijd binnenkrijgen om spiergroei te maximaliseren? Twee woorden: slimme combinaties. Wanneer je bijvoorbeeld een tofumaaltijd eet, dan is er een gebrek aan methionine. Om dit gebrek alsnog op te vullen, kun je eieren toevoegen, die juist relatief veel methionine bevatten.

Op die manier hoef je dus minder totale eiwitten binnen te krijgen, om alsnog een optimale hoeveelheid aminozuren binnen te krijgen. Vaarwel 600 g tofu, hallo normale portie van 200 g tofu.

Andere goede combinaties zijn de volgende:
Doorgaans: (hoog methionine) + (hoog lysine)

  • Seitan + linzen of kikkererwten
  • Seitan + tofu of tempeh
  • Edelgistvlokken + linzen of kikkererwten
  • Edelgistvlokken + tofu of tempeh
  • Eieren + linzen of kikkererwten
  • Eieren + tofu of tempeh
  • Eiwitrijke zuivel (kwark, kaas) + linzen of kikkererwten
  • Eiwitrijke zuivel (kwark, kaas) + tofu of tempeh

Supertip:

  • Mix in een blender miso-pasta, edelgistvlokken, knoflook en cashewnoten tot een overheerlijke ramen-saus waarmee je je (eier)noedels serveert; met eventueel wat tofu (credits: Men Impossible).
  • Maak heerlijke sausjes met 0% vet Griekse yoghurt of magere kwark.

Aminosupplementen gebruiken
Er is een (nog makkelijkere) manier om per maaltijd de theoretische optimale hoeveelheid aminozuren binnen te krijgen, namelijk door een aminozuursupplement te nemen. Met een lysine- en methioninesupplement kun je simpelweg het gat van aminozuren van de plantaardige eiwitbron opvullen. Let er wel op dat deze soms niet veganistisch of vegetarisch is.

Kortom: de ene eiwitbron is de ander niet, en door plantaardige eiwitbronnen slim te combineren, of te suppleren met aminozuren, kun je alsnog verzekeren dat je per maaltijd een optimale hoeveelheid aminozuren binnenkrijgt voor spiergroei. Tenslotte wil ik benadrukken dat deze strategieën zijn bedoeld voor serieuze atleten. Ik raad mensen met normale fitnessdoelen niet aan te gaan stressen of ze nou wel of geen extra ei bij een bepaalde maaltijd serveren, zeker als je bedenkt dat nieuw onderzoek ondersteunt dat het combineren van eiwitbronnen misschien helemaal niet nodig is voor optimale spiergroei. Hier gaat de volgende blogpost over. Nog een leuk weetje: er zijn wetenschappers die denken dat het gebrek aan methionine in een veganistisch eetpatroon een mogelijke strategie is om langer te leven, en dat het kan helpen kanker te bestrijden!

Take-home messages:

  • Plantaardige eiwitbronnen bevatten per 200 kcal soms meer eiwitten dan dierlijke eiwitbronnen.
  • Echter; de aminozuurcombinatie van plantaardige eiwitten (aminozuurprofiel) sluit minder goed aan bij die van menselijke spieren, vergeleken met dierlijke eiwitbronnen.
  • Cruciale aminozuren als leucine, lysine, methionine en cysteïne zijn minder aanwezig in plantaardige eiwitbronnen, wat de spiergroei in theorie limiteert.
  • Om maximale spiergroei te garanderen, raad ik de serieuze atleet aan de aminozuur-inname per maaltijd te optimaliseren.
  • Je kunt een gebrek aan aminozuren van een eiwitbron aanvullen door deze slim te combineren met een andere eiwitbron, zoals eieren toevoegen aan je tofumaaltijd.
  • Supplementen kunnen ook helpen om een ‘plantaardig gebrek aan aminozuren’ te compenseren.
  • Ik raad deze strategieën alleen voor de meest serieuze atleten aan.

Heb jij door deze blogpost veel geleerd over eiwitten? Laat het ons weten in een reactie op de website, via Facebook of Instagram. Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de ramen soup, gemaakt door Oksana Mizina. Je downloadt de foto hier.

 

Summary
Hoe krijg je als sportende vegetariër een optimale eiwitinname?
Article Name
Hoe krijg je als sportende vegetariër een optimale eiwitinname?
Description
Eet jij vegetarisch of veganistisch? Onze gastblogger vertelt alles over eiwitten en hoe je als vegetariër voldoende eiwitten binnen krijgt!
Author
Stijn van Willigen
Volg Stijn

Stijn van Willigen

Welness-Coach at De Hippe Vegetariër
Stijn is een ondernemende wellness-coach met meer dan 10 jaar ervaring in de fitnesswereld. Hij heeft een passie voor het vinden van praktische oplossingen op basis van wetenschap en wijsheid, en presenteert dit graag in simpele taal en plaatjes. Na inzichten op een Vipassana-retraite besloot hij vegetarisch te gaan eten, en dit door te zetten in een missie: het dierenleed in de wereld te verminderen, en het klimaat te verbeteren, door middel van een revolutionaire maaltijd-app.
Stijn van Willigen
Volg Stijn

4 Reacties

    • Bibian Berkhout

      Hi Hanneke,

      Bedankt voor je reactie! We zullen het z.s.m. aanpassen.

      Liefs,

      Bibian

      Antwoord
      • Hanneke

        Hai Bibian,
        weet je hier al meer over?
        groeten Hanneke

        Antwoord
  1. Dorien

    Moet het nog een keer doornemen, maar klinkt interessant deze info!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt