Hoe voorkom je een after dinner dip?
Thecla Dekker

Hoe voorkom je een after dinner dip?

dinsdag 16 augustus 2016
Heb jij na de lunch vaak moeite om wakker te blijven? Ga je het liefst even een uurtje slapen om vervolgens weer verder te gaan met je werkzaamheden? Heb jij binnen twee uur na je lunch alweer zin in wat lekkers? Klinkt dit bekend in je oren? Dan heb hoogstwaarschijnlijk last van de welbekende after dinner dip.

Hoe ontstaat een after dinner dip?
Maar hoe ontstaat nu eigenlijk een after dinner dip? Als je simpelweg ontzettend veel hebt gegeten dan moet je lichaam even heel hard werken om je voeding te verteren, dit kan ervoor zorgen dat je je na het eten moe en zwaar voelt. Dat is dus gelijk tip 1: zorg dat je niet te veel eet. Dit voorkom je wanneer je niet wacht tot het moment dat je uit elkaar knapt van de honger. Te lang wachten met eten zorgt er vaak voor dat je je eten meteen naar binnen schrokt en niet merkt dat je vol zit. Rustig proberen te eten dus, ook wanneer je honger hebt, en vaak kauwen. Beter is om de honger voor te zijn en meerdere keren per dag kleine hoeveelheden te eten. Eet je (bijna) nooit teveel maar ben je wel vaak moe na het eten? Misschien maak je dan de verkeerde voedingskeuzes die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel sterk stijgt. Hoe je dit kan voorkomen lees je hier!

De bloedsuikerspiegel
Wanneer je gegeten hebt dan gaat je bloedsuikerspiegel omhoog. Om je bloedsuikerspiegel weer naar beneden te brengen maakt je lichaam het hormoon insuline aan en insuline zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel weer daalt. Soms denken mensen dat je bloedsuikerspiegel alleen stijgt wanneer je suiker eet maar dit klopt niet. Eiwitten en vet hebben het minste invloed op je bloedsuikerspiegel en koolhydraten hebben er het meeste invloed op. Voornamelijk het soort koolhydraten dat je eet heeft invloed op de mate waarin je bloedsuikerspiegel stijgt.

Snelle koolhydraten
Kies je voor snelle koolhydraten - deze noem ik ook wel slechte koolhydraten- dan schiet je bloedsuikerspiegel heel snel de lucht in. Je voelt je na het eten heel even energiek, opgewekt en vrolijk. Na ongeveer één a twee uur ebt dat gevoel weg en begin je te gapen, je wordt moe, prikkelbaar en krijgt ook weer trek in wat lekkers. Je gaat twijfelen of je wel genoeg hebt gegeten en kiest voor nog een broodje, een koekje of iets anders lekkers. Klinkt dit herkenbaar? Omdat je bloedsuikerspiegel als een razende omhoog is geschoten moest je lichaam veel insuline aanmaken om deze weer naar beneden te brengen. Het kost je lichaam ontzettend veel energie en moeite om je bloedsuikerspiegel naar beneden te brengen en deze energie gebruik je liever voor wat anders toch? Maar wat zijn snelle koolhydraten ook alweer? Witte pasta, witte rijst, wit brood (ook krentenbollen en meergranenbrood), suiker, vruchtensappen, cruesli, chips, koekjes, snoep, frisdranken, jam, suikerrijk broodbeleg zoals nutella en nog veel meer. Heb je soms toch gewoon zin in een lekker roombotercroissantje? Neem er dan iets bij van goede eiwitten en/of vetten want deze zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel iets minder snel omhoog gaat. Kies bij je croissantje dus voor een gekookt eitje, notenpasta of een lekker stuk avocado.

Langzame koolhydraten
Je hebt net kunnen lezen dat je bloedsuikerspiegel heel snel omhoog gaat bij het eten van snelle koolhydraten. Kies je voor langzame koolhydraten dan gaat je bloedsuikerspiegel geleidelijk omhoog. Er is dan niet heel veel insuline nodig om je bloedsuikerspiegel naar beneden te brengen. Daardoor voel je je één of twee uur na het eten niet slaperig, hongerig en prikkelbaar. Je voelt je gewoon voldaan en je bent voor de komende drie á vier uur verzadigd zonder een enorme snackbehoefte te voelen. Wat zijn langzame koolhydraten ook alweer? Groenten, fruit, aardappel, zoete aardappel, boekweit, bonen, volkorenproducten, erwten, gierst, haverproducten, linzen, zilvervliesrijst, roggeproducten, volkorenspelt, couscous en maisproducten. Een goed gevulde groentensoep of mooie maaltijdsalade zijn dus perfecte lunchgerechten. Niet alleen om de after dinner dip te voorkomen maar ook omdat snelle koolhydraten door je lichaam worden opgeslagen als buikvet. Zonde! Twee vliegen in een klap dus als je deze beperkt.

Heb jij weleens last van de after dinner dip? Kies jij bewust voor langzame koolhydraten of vind je dit lastig? Wij horen jouw verhaal graag! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel of via Facebook, Twitter of Instagram.

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.