Print Friendly, PDF & Email
4.5/5 - (6 stemmen)

Tafelsuiker, zoetjes, Stevia: er zijn gigantisch veel zoetstoffen op de markt tegenwoordig. Iedereen heeft een eigen voorkeur en vaak schuilen er naast smaak ook gezondheidsovertuigingen achter de favoriete keuze. In deze blog zet ik de verschillen tussen honing, agavesiroop en esdoornsiroop voor je op een rijtje. Deze natuurlijke zoetmakers zijn razend populair en terug te vinden in veel recepten, maar hoe worden ze eigenlijk gemaakt? En er zijn zoveel merken, welke kun je het beste kiezen?

Het productieproces van bijenhoning
Dat honing door bijen wordt gemaakt, is natuurlijk voor niemand een verrassing. De honingbijen zuigen nectar uit bloemen en nemen het mee naar de bijenkorf. Daar dragen ze de nectar over aan jongere bijen, die het met behulp van hun speeksel omzetten in honing. Netjes opbergen in de honingraten, nog even droog wapperen met hun vleugels en klaar! In de fabriek worden de honingraten gezeefd om de bijenwas eruit te filteren (bijenwas is het materiaal waarvan bijen honingraten maken). Daarna wordt de honing verwarmd om het in potjes te kunnen gieten. Een imker die biologische honing maakt, filtert de honing zelf en verwarmt het niet (of bij lagere temperatuur), waardoor meer gezonde voedingsstoffen behouden worden en de smaak meer uitgesproken is. Wist je dat de smaak en de geur van honing afhangen van de bloemen die de bijen bezoeken?

Hoe wordt agavesiroop gemaakt?
Agavesiroop wordt gemaakt van de agaveplant (die zag je vast niet aankomen). Het is een cactusachtige plant, met lange stugge bladeren, die veel in Mexico groeit. Als de agaveplant een aantal jaar oud is, worden de bladeren afgeknipt, zodat de kern van de plant overblijft. In de kern van de plant zit het agavesap. Dat wordt eruit gefilterd en verhit zodat de complexe suikers zich omzetten in simpele suikers als glucose en fructose. Tada, agavesiroop! Het nadeel van het verhittingsproces is dat er veel vitaminen en mineralen in het agavesap verloren gaan. Het hoge fructosegehalte (soms wel 90%!) van agavesiroop zorgt ervoor dat het zo lekker zoet is, en dat je er maar weinig van hoeft te gebruiken om je thee zoet te maken. Wist je dat fructose minder invloed heeft op je bloedsuikerspiegel dan glucose of sucrose? Als je snel last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel is agavesiroop dus een goede zoetmaker om eens uit te proberen.

De productie van esdoornsiroop
Esdoornsiroop (ook wel bekend als ahornsiroop of maple syrup) wordt uit de stam van de Noord-Amerikaanse esdoorn getapt. Canada is de grootste producent van esdoornsiroop. Er staat zelfs een esdoornblad op de Canadese vlag! Helaas heeft onze Nederlandse soort geen ahornsap. In het begin van de lente maakt de Canadese esdoorn extra zoet sap aan. Er wordt er een gat in de stam van de boom gemaakt, waar een emmer onder wordt gehangen om het sap op te vangen. Geen zorgen, hij kan zich daarna snel herstellen en er blijft genoeg sap over voor de boom zelf. Vers getapt sap is nog geen esdoornsiroop. Net als bij agavesiroop moet het eerst verhit worden. Dat zorgt ervoor dat het sap een beetje indikt, waardoor je een iets stroperige massa krijgt en het creëert de typerende karamelachtige smaak. Ook bij esdoornsiroop zorgt die verhitting er helaas wel voor dat een groot deel van de vitaminen en mineralen verloren gaat. Wist je dat de intensiteit van de smaak afhangt van het aantal keer dat er dat seizoen sap uit de boom getapt is? De eerste tap heeft de meest karakteristieke smaak en de derde tap is het meest neutraal (normaal gesproken wordt er per seizoen niet meer dan drie keer getapt per boom, zodat er genoeg sap overblijft voor de boom zelf).

Zo veel soorten…
In de supermarken is het aanbod van zoetmakers waaronder honing, agavesiroop en esdoornsiroop gigantisch. Vooral aan de goedkopere merken is vaak het een en ander toegevoegd (waaronder meestal suikerwater). De pure versie van een zoetmaker is over het algemeen het zoetst en heeft de meest karakteristieke smaak. Je hebt er dan ook niet zo veel van nodig, waardoor het mijn voorkeur heeft ondanks dat je er een eurootje extra voor neerlegt (je kunt er immers ook langer mee doen!) Maar hoe weet je of je de pure versie te pakken hebt? Lang niet iedereen voelt zich thuis in de supermarktetiketten of heeft tijd om uitgebreid de labels te checken! Gelukkig is er een simpel geheugensteuntje: over het algemeen geldt, hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe puurder het product. Ook biologische zoetmakers bevatten vaak minder toevoegingen dan de niet-biologische versies. Daarnaast zijn die vaak bij lagere temperaturen verhit waardoor er meer vitaminen en mineralen behouden blijven.

Conclusie
Het verschil tussen honing, agavesiroop en esdoornsiroop zit ‘m dus met name in de smaak en in de manier waarop ze geproduceerd worden. Daarnaast verschillen ook de verhoudingen tussen glucose, fructose en sucrose tussen de drie zoetmakers. Aangezien die verhoudingen ook binnen de merken zelf veel verschillen (omdat er vaak het een en ander wordt toegevoegd), ben ik daar in deze blog niet al te uitgebreid op ingegaan. Als je snel last hebt van je bloedsuikerspiegel is agavesiroop voor jou waarschijnlijk de beste optie van de drie. Biologische honing die op ambachtelijke wijze door imkers wordt geoogst, heeft meestal de meeste vitaminen en mineralen. Dat komt doordat de honing niet (of alleen bij lagere temperaturen) wordt verhit. Esdoornsiroop heeft de meest karakteristieke smaak (waar ik persoonlijk dol op ben) maar wordt net als agavesiroop verhit gedurende de productie, waardoor er veel vitaminen en mineralen verloren gaan.

Tips
Mijn tip is: neem een zo puur mogelijke versie van de zoetmaker die jij het lekkerst vindt. Bij de productie van agavesiroop, esdoornsiroop en niet-biologische honing gaan veel vitaminen en mineralen verloren, maar niemand voegt een zoetmaker aan zijn maaltje toe voor de vitaminen, toch? Het gaat om een lekkere zoete smaak. Hoe minder extra toevoegingen er in je zoetmaker zitten, hoe meer uitgesproken de smaak is. Er is niets mis met hoge glucose-, fructose- en sucrosegehalten in een zoetmaker als dat betekent dat je er maar een klein beetje van nodig hebt. In plaats van 2 suikerklontjes is een lepeltje agavesiroop door je thee naar mijn idee een stuk gezonder én zoeter!

Wat is jouw favoriete zoetmaker? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de agave siroop, gemaakt door Brent Hofacker. Je downloadt de foto hier.

 

Summary
Honing, agavesiroop & esdoornsiroop: wat zijn de verschillen?
Article Name
Honing, agavesiroop & esdoornsiroop: wat zijn de verschillen?
Description
Er zijn veel zoetstoffen op de markt tegenwoordig. In deze blog zet ik de verschillen tussen honing, agavesiroop en esdoornsiroop voor je op een rijtje.
Author