Nog twee weken en dan is het kerst! Het grote eet- en drinkfestijn. Super gezellig natuurlijk, maar niet als je vervolgens last krijgt van hoofdpijn of slapeloosheid. Maar liefst 23% van de wijndrinkers ervaart dit soort klachten al na een glas wijn of twee, en vaak is het lastig te herleiden waar het nu precies door komt. Heb je al eens gedacht aan sulfiet als oorzaak?
Wat is sulfiet?
In elk glas wijn zit sulfiet. Afhankelijk van de wijnboer en de bereidingsmethode zal dit meer of minder zijn, maar aangezien de wijn zelf ook wat sulfiet creëert tijdens het wijnmaakproces, zit het er altijd in. Sulfiet is eigenlijk een verzamelnaam, voor een aantal zwavelverbindingen. Ze worden ook wel met de E-nummers E220-228, E150b&d of E163 vermeld op levensmiddelverpakkingen. Sulfiet wordt gebruikt om de wijn goed te houden, dus als conserveringsmiddel, zodat je het kunt bewaren en vervoeren. Hiernaast wordt het gebruikt om de vergisting makkelijker laat verlopen, de klaring van de wijn te versnellen, en je kunt het gebruiken om bacteriën op de druiven te doden op het moment dat de druiven de wijnkelder binnen komen.
Wat krijg ik van sulfiet?
Gelukkig kunnen de meeste mensen sulfiet makkelijk verwerken tot sulfaten in hun lever. Als dit lastiger gaat in je lever, kun je hier een reactie op krijgen, zoals hoofdpijn/migraine, darmstoornissen, slapeloosheid, niezen, verstopte neus en huiduitslag. Of je krijgt bijvoorbeeld rode wangen als je één glas wijn drinkt, waardoor het lijkt alsof je stiekem de hele fles hebt verorbert….
Ik heb last van die klachten! En nu?
Als je last hebt van deze klachten na een glas wijn, is het verstandig om bij je dokter langs te gaan, zeker als het gaat om hartkloppingen. Je zou dan getest kunnen worden op sulfiet-intolerantie, waarna een diëtist je kan helpen om je dieet op te schonen van voedingsmiddelen met sulfiet erin. Want dit zijn namelijk niet alleen in wijn. Sulfiet wordt ook gebruikt om voedingsmiddelen te bleken, zoals bloem en suiker. Dus producten met witte bloem (zoals pasta of stokbrood) bevatten vaak sulfiet. En het wordt gebruikt om voedingsmiddelen bleek te houden, zoals voorgeschilde krieltjes, patat, chips, diepvries bloemkoolroosjes, mierikswortelpasta of citroensap uit zo’n grappig citroenflesje. Daarnaast zit het als conserveringsmiddel bijvoorbeeld in mosterd, azijn en augurken.
Kan ik nu geen wijn meer drinken?!
Als je een sulfiet-intolerantie hebt, is het verstandig om voedingsmiddelen met sulfiet te mijden. Bij een aantal voedingsmiddelen is het dan ook verstandig om te gaan voor de biologische variant (omdat er hier minder of geen sulfiet in mag zitten), bijvoorbeeld biologische suiker. Je ziet bij veel producten trouwens de sulfiet niet op de verpakking staan, omdat het alleen als technische hulpstof is gebruikt, en de restwaarde onder een bepaalde norm zit. Maar die hoeveelheid van de verschillende producten telt wel op in je lichaam en daar kan je last van krijgen. Bij wijn kun je gaan voor sulfietarme wijnen (maar daar zit dus nog wel wat natuurlijke sulfiet in), zoals de Stellar Organics Range, de ‘No sulphur added’ varianten, die je bij Ekoplaza kunt vinden. Maar je kunt ook kiezen om Sulfree te gebruiken in je wijn. Sulfree zet de vrije sulfieten in je wijnglas om naar sulfaten, waardoor je zonder die vervelende symptomen weer van wijn kunt genieten. Sulfree is ondermeer verkrijgbaar bij De Tuinen, Vitaminstore en op Sulfree.nl.
Geschreven in samenwerking met Jacqueline, vinologe en ontwikkelaar van Sulfree

Tja Marion Jonges, deze moeten wij dan maar winnen!
Heb veel last van slapeloosheid na nuttigen van alcohol
Hierbij had ik sulfree graag eens uitgetest
Dank u wel
Heb wel geen facebook ,hoe moet ik dan meedoen ?
Even vanuit de chemie-lkant een opmerking: sulfiet is niet een “kwaadaardig” spul, het is een veel voorkomend zwavelhoudend ion (SO3 2-) wat in de zwavelkringloop nogal belangrijk is. Daarnaast komt het ook in je eigen lichaam voor.
Wat Sulfree is, is waterstofperioxide. Dit is een vrij “aggressief” (betekent dat het makkelijk reageert) middel, om zo sulfiet te oxideren tot sulfide (SO4 2-). Ik vraag me af of de toevoeging van zo’n middel het doel “wijn drinken” wel legitimeert….
Goedemiddag Sanne,
Je hoort mij ook niet zeggen dat sulfiet een ‘kwaadaardig’ spul is. Het is essentieel voor 99% van de wijnen in het productieproces en om te zorgen dat de wijn geconserveerd blijft.
Maar.
Het is ook een veelvoorkomend allergeen waar veel mensen last van hebben. Het is niet voor niets, dat het is opgenomen in de lijst van 14 allergenen die in Europa niet alleen op etiketten vermeld moet worden, maar ook in restaurants kenbaar gemaakt moet worden.
Sulfree is inderdaad een formule gebaseerd op waterstofperoxide. We hebben de formule echter dusdanig gemaakt dat deze aansluit bij het gemiddelde niveau aan vrije sulfiet in commerciele wijnen. Hierdoor wordt de vrije sulfiet in de wijn omgezet in sulfaten (wat ook gewoon in drinkwater zit). En mocht er iets overblijven, dan valt door de ph waarde van de wijn het eventuele restant van de formule uiteen in zuurstof en water.
In onze visie rechtvaardigt deze neutraliserende formule dus zeker het doel. ☺
Groet, Jacqueline
Zit sulfiet alleen in wijn of ook in cider? Want dan zou ik graag ook zo’n flesje sulfree willen proberen.Nooit geweten dat het bestaat!
Hi Yvon,
Het is afhankelijk van de productiemethode of er sulfiet in cider zit. Men kan het appelsap namelijk pasteuriseren en dan cider ervan maken. Of men kan sulfiet gebruiken om de bacterien en gisten te doden.
Als de producent sulfiet heeft gebruikt, zie je dit ook staan op het etiket, als het meer is dan 10mg/liter. Bij Jillz bijvoorbeeld, wordt het vermeld op de ingredienten lijst.
Groet, Jacqueline