Print Friendly, PDF & Email

Nog twee weken en dan is het kerst! Het grote eet- en drinkfestijn. Super gezellig natuurlijk, maar niet als je vervolgens last krijgt van hoofdpijn of slapeloosheid. Maar liefst 23% van de wijndrinkers ervaart dit soort klachten al na een glas wijn of twee, en vaak is het lastig te herleiden waar het nu precies door komt. Heb je al eens gedacht aan sulfiet als oorzaak?

Wat is sulfiet?
In elk glas wijn zit sulfiet. Afhankelijk van de wijnboer en de bereidingsmethode zal dit meer of minder zijn, maar aangezien de wijn zelf ook wat sulfiet creëert tijdens het wijnmaakproces, zit het er altijd in. Sulfiet is eigenlijk een verzamelnaam, voor een aantal zwavelverbindingen. Ze worden ook wel met de E-nummers E220-228, E150b&d of E163 vermeld op levensmiddelverpakkingen. Sulfiet wordt gebruikt om de wijn goed te houden, dus als conserveringsmiddel, zodat je het kunt bewaren en vervoeren. Hiernaast wordt het gebruikt om de vergisting makkelijker laat verlopen, de klaring van de wijn te versnellen, en je kunt het gebruiken om bacteriën op de druiven te doden op het moment dat de druiven de wijnkelder binnen komen.

Wat krijg ik van sulfiet?
Gelukkig kunnen de meeste mensen sulfiet makkelijk verwerken tot sulfaten in hun lever. Als dit lastiger gaat in je lever, kun je hier een reactie op krijgen, zoals hoofdpijn/migraine, darmstoornissen, slapeloosheid, niezen, verstopte neus en huiduitslag. Of je krijgt bijvoorbeeld rode wangen als je één glas wijn drinkt, waardoor het lijkt alsof je stiekem de hele fles hebt verorbert….

Ik heb last van die klachten! En nu?
Als je last hebt van deze klachten na een glas wijn, is het verstandig om bij je dokter langs te gaan, zeker als het gaat om hartkloppingen. Je zou dan getest kunnen worden op sulfiet-intolerantie, waarna een diëtist je kan helpen om je dieet op te schonen van voedingsmiddelen met sulfiet erin. Want dit zijn namelijk niet alleen in wijn. Sulfiet wordt ook gebruikt om voedingsmiddelen te bleken, zoals bloem en suiker. Dus producten met witte bloem (zoals pasta of stokbrood) bevatten vaak sulfiet. En het wordt gebruikt om voedingsmiddelen bleek te houden, zoals voorgeschilde krieltjes, patat, chips, diepvries bloemkoolroosjes, mierikswortelpasta of citroensap uit zo’n grappig citroenflesje. Daarnaast zit het als conserveringsmiddel bijvoorbeeld in mosterd, azijn en augurken.

Kan ik nu geen wijn meer drinken?!
Als je een sulfiet-intolerantie hebt, is het verstandig om voedingsmiddelen met sulfiet te mijden. Bij een aantal voedingsmiddelen is het dan ook verstandig om te gaan voor de biologische variant (omdat er hier minder of geen sulfiet in mag zitten), bijvoorbeeld biologische suiker. Je ziet bij veel producten trouwens de sulfiet niet op de verpakking staan, omdat het alleen als technische hulpstof is gebruikt, en de restwaarde onder een bepaalde norm zit. Maar die hoeveelheid van de verschillende producten telt wel op in je lichaam en daar kan je last van krijgen. Bij wijn kun je gaan voor sulfietarme wijnen (maar daar zit dus nog wel wat natuurlijke sulfiet in), zoals de Stellar Organics Range, de ‘No sulphur added’ varianten, die je bij Ekoplaza kunt vinden. Maar je kunt ook kiezen om Sulfree te gebruiken in je wijn. Sulfree zet de vrije sulfieten in je wijnglas om naar sulfaten, waardoor je zonder die vervelende symptomen weer van wijn kunt genieten. Sulfree is ondermeer verkrijgbaar bij De Tuinen, Vitaminstore en op Sulfree.nl.

sulfree

Geschreven in samenwerking met Jacqueline, vinologe en ontwikkelaar van Sulfree

sulfree-32

Summary
Hoofdpijn of slapeloos na je glas wijn?
Article Name
Hoofdpijn of slapeloos na je glas wijn?