...

Invloed van voeding op je hormonen

door | 11 okt 2016 | Gezondheid, Ontspanning, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Gezonde voeding is belangrijk voor een goede hormoonbalans. Bestaat je voedingspatroon voornamelijk uit bewerkte producten, transvetten en suiker? Dan heb je een grote kans dat je hormonen niet in balans zijn. Maar gelukkig zijn er ook voedingsmiddelen die een positieve invloed hebben op je hormonale systeem. Lees je mee?

Selenium
Veel mensen kampen met een selenium tekort, maar wat is het ook alweer? Selenium is een belangrijk sporenelement dat veel waardevolle eigenschappen heeft. Selenium helpt je lever te ontgiften, het werkt als antioxidant, heeft een positief effect op je immuunsysteem en stimuleert de groei van je nagels en haren. Ook heeft je schildklierhormoon selenium nodig om goed te kunnen functioneren. Maar waar zit selenium dan allemaal in? Paranoten bevatten ontzettend veel selenium, 2-3 paranoten per dag en je hebt voldoende selenium binnen. Andere voedingsmiddelen die veel selenium bevatten zijn zeewier, noten en zaden (vooral zonnebloempitten), asperges, eierdooiers, shiitake, haverzemelen, knoflook, kaneel, koriander en mosterd.

Pepermunt
Pepermunt is één van de weinige bittere kruiden die niet zo smaakt. Waar kan het je bij helpen? Het helpt je lever te beschermen tegen giftige stoffen. Heb je last van spastische darmen? De menthol in pepermunt heeft een ontkrampende werking, mensen die last hebben van spastische darmen kunnen veel baat hebben bij pepermunt. Zit je in de overgang en heb je veel hitteaanvallen? Menthol heeft ook een verkoelende werking. Leuk weetje, alle bittere kruiden hebben een positief effect op de spijsverteringssappen.

Jodium
Jodium is een zeer belangrijk sporenelement, zonder jodium werkt je schildklier niet goed. Jodium wordt toegevoegd aan (niet biologisch) brood en aan tafelzout. De jodium die aan tafelzout wordt toegevoegd is moeilijk opneembaar voor je lichaam. Omdat er tegenwoordig minder brood gegeten wordt, kampen steeds meer mensen met een jodiumtekort. Ben je zwanger? Dan is het helemaal van groot belang om voldoende jodium binnen te krijgen voor de hersenontwikkeling van het ongeboren kind. Tevens werkt jodium ontgiftend tegen zware metalen. Kortom genoeg reden om te zorgen voor voldoende jodium. Zeewier of zeegroente bevatten bijzonder veel jodium, zoals bijvoorbeeld kelpnoodles. Mocht je hier niet van houden, in eieren zit ook relatief veel jodium.

Voeding voor een fijne nachtrust
Menstruatie, de overgang, zwangerschap, allemaal factoren die ervoor zorgen dat je hormonen kunnen schommelen. Dit kan er ook voor zorgen dat je niet goed in slaapt valt of steeds wakker wordt. Heel erg vervelend, want goed slapen is ontzettend belangrijk, ook voor een goede hormoonbalans. Naast straling en een gebrek aan slaaphygiëne kunnen darmproblemen de oorzaak van je slaapprobleem zijn. Iets waar jezelf misschien niet meteen aan denkt. Melatonine wordt vanuit serotonine gemaakt. Serotonine wordt voor een groot deel in je darmen aangemaakt. Bij voedselintoleranties of overgevoeligheden kan er niet voldoende serotonine aangemaakt worden. Met als gevolg dat er minder melatonine aangemaakt kan worden. Daarnaast kan klachten als gisting in de darmen zorgen voor veel onrust gedurende de nacht. Lig je vaak tussen één en drie uur s ’nachts wakker? Dan heb je een grote kans dat je lever overbelast is. Naast serotonine, is er ook voldoende tryptofaan nodig voor de aanmaak van melatonine. Ei, banaan, rijst, haver, noten, zaden, linzen, peulvruchten, vlees, deze voedingsmiddelen kunnen vanwege een rijke hoeveelheid aan tryptofaan helpen zodat je lekker slaapt. Magnesium en zink zijn ook heel belangrijk voor een goede nachtrust. Heb je veelal last van rusteloze benen en kuitkrampen? Dan kan het zijn dat je een tekort hebt aan magnesium. Bonen, noten, cacao, dadels en avocado zijn allemaal goede magnesiumbronnen. De beste manier om aan zink te komen is om heerlijke oesters te eten, maar zonnebloempitten, pompoen, gember, noten en zaden bevatten ook veel zink. En drink je in de avond veel groene thee? Veel groene theesoorten bevatten cafeïne! Kies in de avond liever voor kamille of citroen thee.

Slaaplekker!

Summary
Invloed van voeding op je hormonen
Article Name
Invloed van voeding op je hormonen
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt