...

Scholen testen warme lunches vol groenten

door | 7 nov 2023 | Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Ilse van Lier: “Kinderen moeten we gezonder laten eten. Dat is zo helder als wat”

Basisscholen in Noord-Limburg testen warme schoollunches vol groenten, kopte een artikel vorige maand. De ambitie is om op termijn álle kinderen in Nederland te voorzien van een warme, groenterijke lunch op school. Zo krijgen alle kinderen een gezonde maaltijd en leren ze over gezond eten. “Zo belangrijk vind ik dat. Mijn promotie gaat dan ook bijna vanzelf.” De aandacht voor gezonde voeding bij jongeren lijkt de laatste tijd toe te nemen. Zo verscheen er onlangs een artikel in de krant waarin een kinderarts opriep om kinderen gezonder te laten eten. “Want anders moeten wij ze straks een nieuwe lever geven.” Een duidelijke en prangende boodschap.

 

Gezondheidsproblemen

Ook promovenda Ilse van Lier heeft zich op dit terrein begeven. Vanuit de leerstoel Jeugd, Voeding en Gezondheid van de Universiteit Maastricht doet ze onderzoek naar het effect van de schoollunches. Deze pilot is een deel van haar promotieonderzoek. Het belang ervan is duidelijk. Te veel kinderen worstelen met gezondheidsklachten als overgewicht en obesitas. “Daar moet verandering in komen. Goed eten en bewegen speelt er een grote, positieve rol in.” En ze weten te weinig over voeding. Bewustwording is daarom belangrijk. Ze krijgen educatiemateriaal en leren meer over groenten. “Het voedingsaanbod speelt ook een grote rol. Het aanbod van supermarkten is meestal ongezond. Kinderen eten snel wat andere kinderen eten. Ze kijken naar andere leeftijdsgenoten. Maar ook leerkrachten kunnen een positieve rol spelen.” De onderzoekers willen weten of kinderen de lunch lekker vinden, of hun eetgewoontes thuis veranderen en of hun houding tegenover groenten verandert in deze periode. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het eten van groenten een rol speelt bij het pesten van kinderen. “Als kinderen gezonder eten, zitten ze beter in hun vel en is er minder pestgedrag.”

 

Pasta

Kinderen waren betrokken bij de invulling van de proef. Hen is gevraagd welke lunch ze het liefste zouden eten. ”We hebben met kinderen een supermarktsafari gedaan: kinderen mochten zelf rondlopen in de supermarkt en suggesties doen voor een warme lunch voor op school. Uiteindelijk werd uit alle suggesties een top 10 samengesteld, gekozen door de kinderen zelf. Voorbeelden zijn pasta pesto, pokébowl, en groentesoep.”

 

Minder koken

Volgens Van Lier speelde koken vroeger een andere rol in het leven van kinderen, “De thuissituatie van kinderen is nu heel anders. Ouders werken meer. Er is minder tijd om te koken. Bovendien is het makkelijker geworden om eten te laten bezorgen. Kinderen zien niet meer hoe eten bereid wordt. Ook komen ze minder in supermarkten. Dat heeft een negatief effect op hoe ze over voeding en koken denken.” Haar promotietraject is deels terug te voeren naar haar inherente interesse in jeugd en voeding. “Ik kom uit een agrarische familie, dus ik heb daar affiniteit mee. Typisch is wel dat er vroeger bij ons thuis niet over werd gepraat.” Toen ik studeerde, kreeg ik steeds meer interesse in voeding en ging er meer over lezen. En meer koken. Ik woonde eerst in Wageningen in een huis met meiden die allemaal Voeding en Gezondheid studeerden. Dat versterkte die interesse.”

 

Health Food

Van Lier ging na Wageningen haar master in Venlo doen, aan de Universiteit van Maastricht. ”Ik wist eerst niet wat te doen na mijn bachelor. Ik nam een tussenjaar en koos toen voor Health Food Innovation Management in Venlo. De brede aanpak ervan sprak me aan” Een promotie volgde. ”Ik had daar niet bijzonder over nagedacht. Het idee ontstond geleidelijk. Wel vond ik het leuk om mijn thesis voor mijn afstuderen te schrijven.” Voordat ze met haar promotie begon, liep ze stage bij Jeugd, Voeding en Gezondheid. “Ik wilde daar onderzoek doen, en besloot er daarom eerst stage te lopen om te proeven of het mij zou bevallen.” Van Lier besluit: “Ik vind het belangrijk om kinderen te leren over het belang van goede voeding, zodat ze bewust eigen gezonde keuzes kunnen maken en tegelijkertijd hun eetgewoonten verbeteren. Omdat ik zelf ook vind dat kinderen meer moeten leren over voeding, gaat mijn promotie eigenlijk vanzelf. Dat is een prettige bijeenkomst.”

 

Van Lier & de pilot

Van Lier deed eerst een bachelor Bedrijfs- en Consumentenwetenachappen aan Wageningen University & Research. Daarna studeerde ze Health Food Innovation Management aan Maastricht University in Venlo. De pilot waar Van Lier bij betrokken is, wordt op drie basisscholen gedaan en liep eind oktober af. In januari 2024 volgt een tweede ronde. Daarin wordt bekeken wat het effect van voeding is op het fysieke en mentale welzijn van kinderen.

 

Heb jij nog tips om kennis over gezond eten aan de volgende generaties over te dragen? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
Scholen testen warme lunches vol groenten
Article Name
Scholen testen warme lunches vol groenten
Description
Scholen in Noord-Limburg testen warme schoollunches vol groenten. De ambitie is dat op termijn álle kinderen in Nederland gezonder eten.
Author
Nicole Mulders

Nicole Mulders

Schrijfster at Dharma Tekstproducties
Nicole is schrijfster in hart en nieren. Voor De Hippe Vegetariër spreekt Nicole met voedingsdeskundigen en bijzondere chefs, en beschrijft hun bevindingen. Genieten en gezond eten is volgens Nicole een goed duo. Uit eten gaan is voor haar dan ook een waar genot. Daarom schrijft ze ook recensies van haar nieuwste ontdekkingen op culinair gebied!
Nicole Mulders

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt