Print Friendly, PDF & Email
3.3/5 - (13 stemmen)

Koolzuur zit in genoeg van onze favoriete drankjes: spa rood, bier, champagne en de geliefde gin tonics. We drinken het vaak genoeg dus, maar onlangs hoorden we dat het helemaal niet zo goed voor je zou zijn. Zelf verwerk ik liters spa rood op een werkdag, net even wat spannender dan een glas water. Lekker en gezond dacht ik, maar is dat eigenlijk wel zo? Wij zoeken voor je uit wat koolzuur precies is en hoe goed of slecht het voor je is!

Wat is het precies?
Koolzuurhoudende dranken zijn heel eenvoudig: het is een mengsel van water, koolzuur (CO2), eventuele zoetstoffen en andere stoffen die de zuurtegraad bepalen. Vroeger werd het gebruikt als medicijn tegen hoofdpijn en problemen met de spijsvertering, maar nu drinken we het toch echt meer voor ons plezier. Het prik in de drank kan chemisch klinken, maar het is in principe gewoon een natuurlijke stof die in de natuur voorkomt en wij elke dag uitademen. Hoe slecht kan zoiets dan zijn? Er wordt gezegd dat dit slecht kan zijn voor onder andere je tanden en je buik en je daarom beter plat water kan drinken dan bruisend water. Maar no worries voor de spa rood- en gin tonic-liefhebbers: dit blijkt allemaal reuze mee te vallen.

Je tanden
Dranken waar koolzuur in zit zijn inderdaad vaak slecht voor je gebit. Zelf drink ik zoveel mogelijk met een rietje – behalve champagne dan – om mijn tandglazuur hiertegen te beschermen. Echter is het niet zo dat koolzuur dat een negatief effect heeft op je tanden. Het is een zwak zuur dat je tanden niet aantast. De schade komt door sterke zuren, zoals citroen- en appelzuur, in combinatie met suiker om het zuurgehalte te compenseren. Daarnaast speelt de buffercapaciteit een rol: de capaciteit van vloeistoffen om de zuurtegraad binnen bepaalde grenzen te houden. Hoe hoger, hoe langer de zuren in de mond blijven en hoe slechter het is. Frisdranken, appelsap en wijn zijn voorbeelden van dranken die je tanden aantasten. Bier en Spa rood zijn voor je gebit veel minder schadelijk. Mocht je toch de ‘slechtere’ drankjes willen drinken, drink het redelijk snel op in grote slokken. Op die manier hebben je tanden de meeste tijd om te herstellen. Nippen aan je wijn is hier dus helaas niet bij.

Je buik
De meeste prik vervliegt al bij het openen van de fles en de werkelijke hoeveelheid koolzuur die je in je maag krijgt valt reuze mee. Toch kan je na het drinken van veel koolzuurhoudende dranken een opgeblazen gevoel krijgen. Dit hoeft echter niet slecht te zijn. Een niet heel charmant, maar wel gewoon boertje kan dit al verhelpen. Alleen als je last hebt van een prikkelbare darm kan koolzuur extra prikkelend werken, dus voor deze mensen is het drinken hiervan dit af te raden. Daarnaast blijkt dat koolzuur een verzadigd gevoel kan geven, helemaal bij grote glazen met grotere hoeveelheden koolzuur. Het drinken van bruisend water kan mensen dus helpen die minder willen eten! Voor de gezondheid van je buik is koolzuur dus helemaal niet slecht. Sterker nog, het kan je zelfs helpen als je misselijk bent. Het boeren erdoor laat de misselijkheid minder worden. Cola helpt hierbij het beste, maar andere dranken met prik helpen ook.

Helemaal niet ongezond
Koolzuur is dus helemaal niet zo slecht voor je als er soms wordt beweerd! Dit betekent dus niet dat drank waar prik in zit automatisch goed voor je is en je er van kan blijven drinken, maar spa rood blijft een prima vervanging van water en lange leve de gin tonics!

Wat is jouw favoriete drankje met prik? En heb je hier wel eens last van of juist helemaal niet? Laat het ons weten in een reactie op de website of via een berichtje op Facebook en Twitter. We zijn benieuwd!

Summary
Koolzuur: hoe goed of slecht is het?
Article Name
Koolzuur: hoe goed of slecht is het?