Karin, sportdiëtist in opleiding en schrijver van Sportables, gaat na haar reeks met sportsnack-recepten, nu aan de slag met het beantwoorden van jullie prangende sportvragen. Deze week: hoe ga je een middagdip tegen? Wat voor tussendoortjes moet je eten om dat te voorkomen? Je leest het hier!
Gezonde tussendoortjes
In SPORTables vind je naast recepten voor duur- team en krachtsporters ook gezonde tussendoortjes voor sjezende workaholics. Deze hardwerkende personen brengen vele uren op kantoor door en zijn op hun manier ook topsport aan het bedrijven. Ze ervaren vaak stress en tussendoor vliegen ze van hot naar her voor afspraken en vergaderingen. Herken je jezelf? Jij hebt net als (top)sporters absoluut ook baat bij gezonde tussendoortjes die rijk zijn aan energie, vezels en pure ingrediënten. Dus laat die kant en klaar snacks uit de kantine, op het station of AH To Go links liggen en maak zelf deze on-the-go gezonde Oreo’s!
Pas op met lege calorieën en snelle suikers
Ze zijn zo verleidelijk, maar snoep, commerciële energierepen, van die lekkere grote muffins maar ook de beruchte energydrinks kun je beter laten staan. Producten met teveel toegevoegde geraffineerde suikers doen niets voor je en geven je enkel een korte boost van ‘lege calorieën’ en snelle suikers. Je bloedsuikerspiegel gaat schommelen: eerst schiet het met een piek omhoog om daarna in een vrije val naar beneden te duiken. Het resultaat: meer trek en minder energie. En dat was nou juist niet de bedoeling. Toch is het niet vreemd dat je tijdens bijvoorbeeld de middagdip snel naar een makkelijke hap grijpt. Als je moe bent maak je andere keuzes dan wanneer je vol energie zit. Ook heb je misschien tot dat moment allerlei lekkernij afgeslagen en geef je er nu aan toe. Je kiest dan sneller voor de makkelijke (en vaak ongezonde) opties en je bent sneller over te halen voor een zoete of vettige, zoute snack. Het ontbreekt je aan wilskracht om die lekkere maar ongezonde snacks te laten liggen. Maar: niet getreurd! Wilskracht is net als een spier: je kunt hem trainen! Dus gewoon negeren die marketing prikkels en zorg bijvoorbeeld dat je een SPORTables op zak hebt. Dan kun je uitkijken naar een sportieve snack die gezonder, maar vooral ook erg lekker is. En: nog zelfgemaakt ook! Zo hoef je je wilskracht ook niet op de proef te stellen.
De middagdip
Het einde van de werkdag is nét te ver weg en de laatste restjes energie moet je uit je tenen halen. Deze middagdip heeft voor een groot deel te maken met je biologische klok. Omdat je niet elk moment van de dag actief kunt zijn stuurt deze ‘klok’ hormonen aan die ervoor zorgen dat je zo nu en dan in de ruststand komt te staan. Bij de meeste mensen ligt hun prestatiepiek in de ochtend; ongeveer drie uur na het opstaan. Ongeveer vijf uur na die piek neemt het concentratievermogen af. In veel gevallen is dit ergens tussen 15.00 en 16.00 uur in de middag. Een zware, koolhydraatrijke lunch versterkt de middagdip, maar is dus zeker niet de enige oorzaak van dat slome gevoel in de middag. In de topsport wordt ook rekening gehouden met de middagdip. Bijvoorbeeld door het slaap-waak ritme van atleten op zo’n manier aan te passen dat hun prestatiepiek gelijk is aan het moment dat ze aan de start moeten verschijnen. In Zuid-Europa wordt ook goed gebruik gemaakt van de middagdip door op het heetst van de dag een ontspannende siësta te houden. Geen slecht idee! Een middagdip duurt gelukkig niet lang. Na ongeveer een uur neemt je energieniveau weer langzaam toe, gevolgd door een tweede activiteitspiek in de vroege avond.
Heb jij vaak last van een middagdip? Wat doe jij om die te voorkomen? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!
Dank aan Shutterstock voor de foto. Je downloadt de foto hier.
0 reacties