Print Friendly, PDF & Email

5/5 - (2 stemmen)
Lichamelijke klachten zijn nooit een pretje. De reguliere gezondheidszorg via de huisarts maakt veel gebruik van medicijnen en er wordt vaak gezocht naar snelle oplossingen. Lang niet altijd wordt er ontdekt waar de echte klachten vandaan komen. Hiermee ben je dus verzekerd van een (tijdelijke) oplossing, maar niet van een antwoord. Bovendien kunnen de vaak heftige voorgeschreven medicijnen vervelende bijeffecten hebben en gewenning opleveren. Tegelijk wordt er vaak met een kritisch oog naar natuurgeneeskunde en homeopathie gekeken, omdat een oplossing soms echt een kwestie van een lange adem is en dus geduld en vertrouwen vraagt. Maar als je gelooft dat voeding de sleutel is tot een goede gezondheid, dan moet je je ook kunnen voorstellen dat de natuur een hoop te bieden heeft op gezondheidsvlak. Daarom leggen we in samenwerking met de Hogeschool Natuurgeneeskunde en Klassieke Homeopathie je de basis van natuurgeneeskunde uit!

De vier natuurkwaliteiten
Warm, Koud, Droog en Vocht zijn de vier kwaliteiten die werkzaam zijn in de natuur. Vroeger gebruikten de oude Grieken het al, en nu nog steeds vormen deze vier kwaliteiten de basis van het denken en handelen in de natuurgeneeskunde. Daarnaast is het ook de basis geweest van de vier elementen, die in ons allen aanwezig zijn. Maar wat is het dan precies? Het model van de vier natuurkwaliteiten is gemaakt om een beter begrip te krijgen van de natuur en de mens, en beschrijft het leven als een bewegend proces, waarbij je voortdurend tussen deze kwaliteiten in beweegt en op zoek moet blijven naar balans. Disbalans betekent een verslechterde gezondheid.

Warm, Koud, Droog, Vocht
Warm & Koud, en Droog & Vocht staan als tegengestelden op twee assen tegenover elkaar. In elk proces en in ieder mens komen alle natuurkwaliteiten voor, maar zullen er één of twee op de voorgrond staan. Simpelweg door leefstijl of aanleg. Iedereen heeft zijn eigen kenmerken, waardoor een bepaalde kwaliteit altijd sterker vertegenwoordigd zal zijn. Dit zie je heel simpel al aan de verschillen tussen een droge of vette huid, sterke of broze nagels/haren en een koukleum of juist niet. Aan de hand van de vier natuurkwaliteiten kan je de gezondheid van iemand bepalen. Een gezond persoon heeft een dynamisch evenwicht tussen de vier kwaliteiten, waarbij je zoveel mogelijk energie behoudt. Door na te gaan wat jouw kwaliteiten zijn kan je die nog verder ontwikkelen en zo jouw kwaliteit versterken, maar je kan ook de tegenhanger hiervan stimuleren, waardoor je meer in balans bent. Door als natuurgeneeskundige de juiste verhoudingen voor de cliënt te bepalen, kan je diegene helpen zichzelf te ontwikkelen. Door middel van voeding, lichaamstechnieken en counseling kan je naar een bepaalde kwaliteit toe bewegen die voor jouw gezondheid en gemoedstoestand de juiste balans brengt.

Warm
Om naar Warm toe te bewegen kan je meer warm, maar ook pittiger, gaan eten. Denk aan soepen, ovengerechten, stoofschotels maar ook warme havermoutpap. Daarnaast kan je vaker kiezen voor verwarmende kruiden zoals rozemarijn, tijm, peper, gember en de zoete vanille en kaneel. Lichamelijk actief zijn stimuleert de kwaliteit Warm ook. Dus lekker actief sporten, goed zweten en naar buiten gaan.

Koud
In plaats van warm te eten, moet je hiervoor juist koud gaan eten. Denk aan rauwkost en raw food, smoothies en yoghurt met fruit. Kruiden die je kan gebruiken zijn de kalmerende kruiden zoals hop, lavendel, pepermunt en valeriaan. De lichaamstechnieken passend bij Koud zijn juist ontspannende therapieën zoals diepe massages waarbij de focus ligt op rust en vertraging.

Droog
Net zoals bij Warm en Koud, kan je Droog ook vrij letterlijk naar je eten vertalen. Droge en gerookte producten zoals gedroogd fruit en granola zijn ideaal. Ook dineren met aparte gangen en kleine gerechten zoals een rijsttafel en tapas zijn erg geschikt. Denk qua smaakmakers aan walnoot, zwarte thee en koffie, salie en framboosblad. De lichaamstechnieken zijn centrumgericht: grenzen en pijnpunten van het lichaam worden benadrukt en alles gaat volgens een voorspelbaar, gestructureerd ritueel. Drukpuntmassages en geleide meditatie zijn hier een voorbeeld van.

Vocht
Dranken als vruchtensap, maar ook geweekte producten zoals lijnzaad door je ontbijt helpen hierbij. Gemengd eten zoals eenpansgerechten, soepen en stamppotten zijn ideaal als diner, maar ook een dessert hoort bij het bewegen naar Vocht. Kruiden als kamille, venkel, anijs en zoethout passen hier goed bij. Ontspannende lichaamstechnieken die ruimte geven, waarbij je intuïtief en onvoorspelbaar als therapeut werkt, passen bij deze kwaliteit. Denk aan rekken en strekken, massages zonder herhalingen en visualisaties. Bij het counselen moet je de cliënt juist in verwarring brengen door zijn grenzen over te gaan en out of the box te denken. Hiermee word je uitgedaagd structuren los te laten en te vertrouwen op de intuïtie.

De natuur als basis voor een goede gezondheid
Dit is natuurlijk pas een tipje van de sluier, maar geeft wel een beeld hoe de natuurgeneeskunde naar de wereld kijkt. Door middel van het balanceren van de kwaliteiten, met behulp van voeding, kruiden en lichamelijke en mentale oefeningen, kan de natuurgeneeskunde een klacht voorkomen in plaats van onderdrukken op een hele zorgvuldige en eigenlijk heel logische manier. Namelijk, met de natuur en zijn elementen als leidraad.

logoHogeschool Natuurgeneeskunde en Klassieke Homeopathie
De HvNA is de enige opleiding in Nederland die zijn opleiding tot natuurgeneeskundig therapeut baseert op de vier natuurkwaliteiten. Hierdoor staan alle vakken met elkaar in verband en leer je stapsgewijs hoe je komt tot een behandelplan voor voeding, fyto(kruiden)therapie en lichaamsgerichte therapieën. Het doel is om hiermee de cliënt in zijn hele functioneren gezonder te maken. Deze HBO-opleiding zit in Velp, vlakbij Arnhem. Ben je geïnteresseerd in deze manier van geneeskunde? 26 augustus vindt de open middag plaats van 14:00 tot 16:30. Je bent van harte welkom! Kijk voor meer informatie op www.hvna-opleidingen.nl.

Ben jij ooit in aanraking geweest met deze vorm van Natuurgeneeskunde, of zou je dat graag willen? Laat het ons weten in een reactie via Facebook, Instagram, Twitter of de website. We zijn erg benieuwd naar jouw verhaal!

Summary
Natuurgeneeskunde: vier natuurkwaliteiten
Article Name
Natuurgeneeskunde: vier natuurkwaliteiten