...

Nieuw onderzoek: zijn eiwitcombinaties onzin?

door | 5 nov 2019 | Gezondheid, Sport, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Wetenschappelijk onderzoek naar plantaardig eten en spiergroei is HOT. Een zeer recente studie had nogal controversiële resultaten, daarom licht Stijn van Willigen deze toe. In de vorige blogpost legde hij uit dat vegetariërs en veganisten die serieus aan krachttraining doen, het beste verschillende eiwitbronnen per maaltijd kunnen combineren om zo de spiergroei te optimaliseren. Hiervoor ontwikkelde hij een calculator. Vandaag vertelt Stijn je meer!

Nieuw wetenschappelijk onderzoek
Er is dit jaar een interessant onderzoek naar buiten gekomen dat dit alles tegenspreekt. De onderzoekers plaatsten 19 veganistisch-etende en 19 vleesetende ongetrainde mannen in 2 experimentele groepen. Beide groepen aten 1.7 g eiwit per kg lichaamsgewicht per dag, wat neerkomt op zo’n 120 gram eiwit voor een persoon van 70 kg. 12 weken lang trainden ze hun benen (voorkant dijen en billen) met leg presses en leg extensions. Beide groepen groeiden1.2 kg spiermassa in die 3 maanden. Geen verschil. Dus het maakte volgens deze studie helemaal niet uit of je nu wel of niet eiwitbronnen combineert per maaltijd. Zolang je totale inname eiwit per dag maar hoog genoeg is, zit je spiergroei goed.

Het is wel jammer dat de proefpersonen alleen hun bilspieren en de voorkant van hun dijbenen trainden. Het is logisch dat 120 gram plantaardig eiwit meer dan genoeg is om 15% van al je spieren te repareren en te laten groeien, zelfs als je geen slimme combinaties maakt. Ik vermoed dat de aminozuren in 120 g plantaardig eiwit niet genoeg waren geweest voor optimale spiergroei als ze hun hele lichaam hadden getraind. Eerdere studies laten zien dat soja– en tarwe-eiwitten – die minder ‘cruciale aminozuren’ bevatten – minder spiergroei stimuleren dan dierlijke eiwitten. Ofwel: er was in laatstgenoemde studies meer totaal eiwit per maaltijd nodig of er moesten eiwitbronnen slim worden gecombineerd om dezelfde spiergroei te stimuleren als dierlijke eiwitten.

Eén onderzoek vs. de gevestigde theorie
Dit ene nieuwe onderzoek spreekt dus de gevestigde theorie tegen dat alle aminozuren (eiwitbouwsteentjes) voldoende aanwezig moeten zijn per maaltijd om spiergroei te maximaliseren, wat ik ook in mijn Engelstalige artikel uitleg. (De hoofdwetenschapster van het nieuwe onderzoek heeft dit artikel ook nagekeken op correctheid.) Daarnaast is dit nieuwe onderzoek nog niet in een kwaliteitswetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd. Ook een reden om nog altijd twijfelend te zijn over de resultaten.

Moeten we er nou wel of niet op letten, dat combineren van eiwitbronnen?
Eén ongepubliceerd onderzoek laat zien dat het niet uitmaakt. Eerdere onderzoeken laten zien dat je beter veel meer plantaardige eiwitten moet eten of slimme combinaties van eiwitbronnen per maaltijd moet maken om te compenseren voor het gebrek aan bepaalde aminozuren. Ik raad de echt serieuze vega/vegan atleten aan om wel te letten op combinaties van eiwitbronnen, just to be sure. Recreationele sporters of mensen die gewoon fitter willen worden, kunnen beter zorgen dat ze überhaupt een goede eiwitbron bij elke maaltijd nuttigen.

In mijn Engelstalige artikel kun je nog meer informatie en een calculator vinden.

Wat is jouw mening over dit nieuwe onderzoek? Denk jij dat eiwitcombinaties belangrijk zijn? Laat het ons weten in de reacties, op Facebook of Instagram!

 

Summary
Nieuw onderzoek: zijn slimme eiwitcombinaties onzin?
Article Name
Nieuw onderzoek: zijn slimme eiwitcombinaties onzin?
Description
Wetenschappelijk onderzoek naar plantaardig eten en spiergroei is HOT. Een recente studie had controversiële resultaten, die ik in dit artikel bespreek.
Author
Stijn van Willigen
Volg Stijn

Stijn van Willigen

Welness-Coach at De Hippe Vegetariër
Stijn is een ondernemende wellness-coach met meer dan 10 jaar ervaring in de fitnesswereld. Hij heeft een passie voor het vinden van praktische oplossingen op basis van wetenschap en wijsheid, en presenteert dit graag in simpele taal en plaatjes. Na inzichten op een Vipassana-retraite besloot hij vegetarisch te gaan eten, en dit door te zetten in een missie: het dierenleed in de wereld te verminderen, en het klimaat te verbeteren, door middel van een revolutionaire maaltijd-app.
Stijn van Willigen
Volg Stijn

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt