Print Friendly, PDF & Email

Pandan wordt gezien als dé nieuwe smaakmaker, door bijvoorbeeld Nigella Lawson. Je kent misschien pandan wel uit de Thaise en Indonesische keuken zoals pandanrijst, maar pandan bladeren zelf worden ook vaak gebruikt in o.a. curry’s of in spekkoek. Wij zochten voor je uit wat pandan is, en wat je ermee kan!

Wat is pandan?
Pandan is een lang smal blad, dat afkomstig is van de schroefpalm. Het is een tropische plant uit Thailand en Indonesië, die nog maar weinig in het wild voorkomt en dus vooral gekweekt wordt. In deze langen gebruiken mensen pandan vrijwel dagelijks, maar het maakt zijn opkomst in ook de Westerse keuken! 

De smaak
Pandan geeft een nootachtige en subtiel zoete smaak af. Het wordt ook wel het ‘vanille van het Oosten’ genoemd door die zoete smaak en fijne geur. Het geeft tevens ook een heldergroene kleur af, die je mooi terug ziet komen in de spekkoek.  Om de smaak en kleur mee te geven kunnen de bladeren worden meegekookt en er daarna weer eruit worden gevist. Om de smaak vrij te laten komen maak je een knoop in het blad om het te kneuzen, of kan je het vooraf ook weken in kokosmelk. Mocht je voor makkelijker willen gaan, bestaat er ook pandanextract en pasta, dat je gewoon toe kan voegen voor de smaak en de kleur!

Gezond
Pandan is niet alleen lekker, maar schijnt ook goed te zijn voor je gezondheid. Zo zou het goed zijn voor je spijsvertering en constipatie te voorkomen. Ook vermindert het een hoge bloeddruk. Daarnaast zou het ontstekingsremmende eigenschappen bevatten, maar dat is nog niet wetenschappelijk bewezen.

Hoe gebruik je het?
De pandanbladeren kan je vers, gedroogd of dus met een pasta of extract gebruiken. Pandan kan je in ontzettend veel verschillende gerechten gebruiken. Je kan het als smaakmaker voor je rijst gebruiken, maar ook aan je pasta, soep, curry’s en cakes. Je kan er dus op los experimenteren!

Kook jij wel eens met pandan? Hoe doe je dat? Laat het ons weten in een reactie op Facebook, Twitter of de website. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto. Je downloadt hem hier. 

Summary
Pandan: de nieuwe smaakmaker
Article Name
Pandan: de nieuwe smaakmaker
Description
Pandan wordt gezien als dé nieuwe smaakmaker, door bijvoorbeeld Nigella Lawson. Je kent misschien pandanrijst, maar pandan bladeren zelf worden ook vaak gebruikt in o.a. curry’s of in spekkoek. Wij zochten voor je uit wat pandan is, en wat je ermee kan!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!