Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (2 stemmen)

Ondanks dat het een beetje gek klinkt, heb je het wel degelijk nodig. Probiotica zijn goede, levende bacteriën die voorkomen in je darmstelsel. Ze zijn goed voor je darmen en zijn het tegenovergestelde van antibiotica (voor (pro) versus tegen (anti) het leven). Wij zochten voor je uit wat het precies is en waarom het goed voor je is!

Darmbacteriën
Er zijn verschillende soorten probiotica, maar allemaal zijn het bacteriën die via je maag in je darmen terecht komen. Waar de meeste bacteriën niet overleven door het maagzuur of gal, kunnen probiotica hier wel tegen en komen ze via je dunne darm uiteindelijk in de dikke darm terecht. Probiotica helpen de darmflora, de bacteriën in je darmen. Deze heb je nodig om voedsel af te breken tot opneembare stoffen. In je spijsverteringsstelsel wordt je eten eerst door koolhydraat-, eiwit- en vetsplitsende enzymen (dat o.a. in je speeksel zit) en daarna door je darmflora afgebroken. Bacteriestammen in de probiotica zorgen ervoor dat de darmflora beter hun werk kunnen doen.

Gezondheidseffect
Doordat probiotica de darmflora helpen, hebben ze een positief effect op de gezondheid van je darmen. Ze ondersteunen bijvoorbeeld de vertering van vezels en vochthuishouding van je darm. Ook kan het je immuunsysteem en dus weerstand verbeteren. Het gaat de slechte bacteriën die je binnenkrijgt tegen. Zo verzuren probiotica de darminhoud, waar slechte bacteriën niet tegen kunnen. Daarnaast gebruiken ze bepaalde voedingsstoffen, zodat er minder overblijft voor slechte bacteriën om te kunnen overleven. Heel belangrijk dus om deze goede bacteriën in je lichaam op pijl te houden, zeker wanneer deze zijn aangetast na bijvoorbeeld een antibiotica-kuur.

Voeding en supplementen
Probiotica vind je in verschillende voedingsmiddelen, zoals zuurkool en tempheh, maar bijvoorbeeld ook vaak in verrijkte yoghurt of melkdrankjes. Veel mensen krijgen hier niet genoeg van binnen, terwijl dit juist je darmen zo goed kan helpen! Om je natuurlijke bacterie-balans te ondersteunen zou je probiotica-supplementen kunnen slikken. Mocht je hiervoor kiezen, moet je goed kijken naar wat er bij je leeftijd en levensstijl past. Een volwassene heeft natuurlijk een andere darmflora dan een baby. Ook moet je er op letten dat ze van goede kwaliteit zijn. Ze moeten je maagzuur en gal kunnen overleven, of moet er een maagzuurresistente capsule omheen zitten. Het merk Vitals heeft natuurlijke en plantaardige supplementen van hoge kwaliteit, die wij zelf graag gebruiken. In hun probiotica-supplementen zit microbioom, dit is het geheel aan alle micro-organismen die in ons lichaam zitten, zoals de darmflora. Ze hebben verschillende soorten, met verschillende levels bacteriën.

Let jij erop dat je probiotica binnenkrijgt? En wat doe je daaraan? Laat het ons weten in een reactie op de website of via een berichtje op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd naar jouw verhaal!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de zuurkool. 

Summary
Probiotica: wat is het en wat doet het?
Article Name
Probiotica: wat is het en wat doet het?
Description
Probiotica zijn goede, levende bacteriën die voorkomen in je darmstelsel. Wij zochten voor je uit wat het precies is en waarom het goed voor je is!
Author