Probiotica: wat is het?
Mariëlle van Stek

Probiotica: wat is het?

dinsdag 21 februari 2017
Ondanks dat het een beetje gek klinkt, heb je het wel degelijk nodig. Probiotica zijn goede, levende bacteriën die voorkomen in je darmstelsel. Ze zijn goed voor je darmen en zijn het tegenovergestelde van antibiotica (voor (pro) versus tegen (anti) het leven). Wij zochten voor je uit wat het precies is en waarom het goed voor je is!

Darmbacteriën
Er zijn verschillende soorten probiotica, maar allemaal zijn het bacteriën die via je maag in je darmen terecht komen. Waar de meeste bacteriën niet overleven door het maagzuur of gal, kunnen probiotica hier wel tegen en komen ze via je dunne darm uiteindelijk in de dikke darm terecht. Probiotica helpen de darmflora, de bacteriën in je darmen. Deze heb je nodig om voedsel af te breken tot opneembare stoffen. In je spijsverteringsstelsel wordt je eten eerst door koolhydraat-, eiwit- en vetsplitsende enzymen (dat o.a. in je speeksel zit) en daarna door je darmflora afgebroken. Bacteriestammen in de probiotica zorgen ervoor dat de darmflora beter hun werk kunnen doen.

Gezondheidseffect
Doordat probiotica de darmflora helpen, hebben ze een positief effect op de gezondheid van je darmen. Ze ondersteunen bijvoorbeeld de vertering van vezels en vochthuishouding van je darm. Ook kan het je immuunsysteem en dus weerstand verbeteren. Het gaat de slechte bacteriën die je binnenkrijgt tegen. Zo verzuren probiotica de darminhoud, waar slechte bacteriën niet tegen kunnen. Daarnaast gebruiken ze bepaalde voedingsstoffen, zodat er minder overblijft voor slechte bacteriën om te kunnen overleven. Heel belangrijk dus om deze goede bacteriën in je lichaam op pijl te houden, zeker wanneer deze zijn aangetast na bijvoorbeeld een antibiotica-kuur.

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.