Misselijkheid en duizeligheid tijdens de zwangerschap, er is bijna geen ontkomen aan. Wanneer deze je er ook nog eens van weerhouden te blijven sporten, dan is dat natuurlijk helemaal vervelend! Patricia Ploeger vertelt ons hoe je dit kan voorkomen. Zij is online kindervoedingsexpert, diëtist én moeder. In dit artikel lees je meer over het onderwerp zwangerschap en sporten, waaronder 7 praktische tips om die misselijkheid en duizeligheid te voorkomen.
Misselijkheid en duizeligheid
Als sportdiëtist, fanatiek sporter en ervaringsdeskundige is de situatie waarin moeders misselijkheid en duizeligheid ervaren tijdens het sporten heel herkenbaar voor mij.
- Dit komt vaak voor in trimester 1 van de zwangerschap.
- Dit komt sneller voor bij spring en/of krachtsporten, zoals bodypump.
- Als je daarnaast snel last hebt van een laag bloedsuikergehalte, scoor je helemaal hoog.
Mijn advies: Geef bij de sportschool tijdig aan dat je zwanger bent. Overleg welke sporten tot welke termijn geschikt zijn. Vraag gerust, tijdens de les, met welke aanpassing de oefening wel geschikt is.
7 praktische tips:
- Wist je dat je tijdens de zwangerschap meer vocht nodig hebt? Zo’n 1,5-2 liter vocht op een normale dag en natuurlijk nog wat meer als je sport. Tijdens een intensieve les kun je 1 tot soms wel 1,5 liter vocht verliezen. Dus drink voldoende voor, tijdens en na het sporten (Ja, ook als je daardoor tijdens de les naar het toilet moet. Trek je er niks van aan, het gaat om ‘jullie’ gezondheid!).
- Sport je ’s ochtends? Ga niet zonder ontbijt de deur uit, ook niet als je wat misselijk bent. Soms verdwijnt die misselijkheid juist door iets (lichts) te eten. Neem bijvoorbeeld wat halfvolle yoghurt met plakjes banaan en havermout: voedzaam en niet te zwaar op de maag.
- Neem iets te eten mee voor de zekerheid, zoals een reep met gedroogd fruit. Je kunt ze zelf maken, maar ik houd ook van gemak ;-). (Budget)tip: Kijk eens bij de Action, daar heb je deze repen onder de merken ‘Nature Line’, ‘Bio Wise’ en ‘RAW BAR’. Ze geven je meteen energie en zijn voedzaam.
- Verdeel je maaltijden goed over de dag. Vaak werken 3 maaltijden en 3 tussendoortjes beter dan 3 grote maaltijden. Dan heb je waarschijnlijk minder snel last van de misselijkheid en een laag bloedsuikergehalte.
- Eet vezelrijk: voldoende groente (ruim 250 gram), fruit (2-3 stuks) en volkorenproducten (100% volkorenbrood, volkorenpasta, roggebrood etc.). Ook dan heb je minder snel last van een laag bloedsuikergehalte.
- Wees niet te streng voor jezelf. Blijf bewegen, de hele zwangerschap door. Je vindt altijd een sport of vorm van beweging die bij je past!
- Maak je je zorgen? Neem contact op met je verloskundige en/of de huisarts. Daar zijn ze voor! Vaak is een telefonisch contact al heel fijn en geruststellend.
Algemeen advies:
Blijf bewegen, gedurende de hele zwangerschap. Bewegen houdt je fit, je blijft soepel, behoudt meer energie en het kan veilig gedurende de hele zwangerschap. Vrouwen vinden het vaak spannend om te sporten tijdens de zwangerschap, maar dat is nergens voor nodig. Sport onder begeleiding, laat je goed adviseren of ga lekker wandelen, fietsen of (zwangerschaps)zwemmen. Tip: Spinning kan ook, je bepaalt zelf de intensiteit!
Meer weten over gezond eten voor je kind?
Kijk eens op Gezond eten voor je kind, dé online community voor (aanstaande) ouders, opgericht door Patricia Ploeger: kindervoedingsexpert, diëtist en moeder. Hier vind je volledige online programma’s met praktisch advies over gezond eten voor je kind: van zwangerschapswens tot tiener. Meer weten? Schrijf je nu in voor de GRATIS 7-daagse kennismaking die start op 14 januari.
Meer weten? Ga naar www.gezondetenvoorjekind.nl voor online programma’s met praktisch advies en vólop inspiratie. En deel vooral met ons jouw tips op de website, Facebook en Instagram. We zijn benieuwd!
Dank aan Shutterstock voor de foto van de zwangere vrouw door Antonio Diaz. Je downloadt de foto hier.

Reactie verzenden