REVIEW: Versterk je immuniteit van Dr. Bénédicte Le Panse
Robin Walrecht

REVIEW: Versterk je immuniteit van Dr. Bénédicte Le Panse

woensdag 24 februari 2021
Tijdens de corona pandemie is het ontzettend belangrijk dat we goed voor onszelf zorgen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, hoe zorg je voor een sterke immuniteit? Het boek Versterk je immuniteit van Dr. Bénédicte Le Panse geeft je praktische adviezen en handvaten zodat je je weerstand tegen virussen optimaal kan vergroten. In deze tijd is dat helaas heel actueel, daarom wijdt dit boek ook een speciaal hoofdstuk aan het coronavirus en hoe dit in elkaar steekt. Het boek is daarom heel informatief en speelt in op de gezondheidscrisis waarin we nu verkeren. Een echte aanrader als je het aan ons vraagt!

Dr. Bénédicte Le Panse
Dr. Le Panse is een Franse onderzoeker en heeft ongeveer 15 jaar geleden haar proefschrift aan het ziekenhuis in Orléans geschreven in fysiologie. Vervolgens is zij aan de slag gegaan bij het Instituut voor Preventie en Onderzoek naar Osteoporose (IPROS), waar zij de voordelen van lichaamsbeweging op de botmineraaldichtheid onderzoekt bij zowel gezonde als chronisch zieke mensen. Zelf doet ze aan powerlifting waarin zij meermaals kampioen is geworden, en dit koppelt zij aan haar onderzoek. Dit in combinatie met haar twintig jaar ervaring op het gebied van fysiologie en voeding gebruikt zij om mensen te adviseren zodat zij in optimale gezondheid kunnen leven.

Waar gaat ‘Versterk je immuniteit’ precies over?
Op dit moment verkeren we in een pandemie. Dit woord is afkomstig uit het Grieks (pan = alles; demos = volk). In tegenstelling tot een epidemie, heeft een pandemie betrekking op de hele wereld, in plaats van een bepaald gebied of streek. Over de jaren zijn er al meerdere pandemieën geweest, zoals de pest in de 14e eeuw of bijvoorbeeld de Spaanse griep die weer opdook in het begin van de 20e eeuw. Ook het coronavirus zal worden toegevoegd aan deze lijst, en zal ook haar sporen achterlaten in de geschiedenis van de mens. Dit boek probeert bij te dragen aan dit gesprek en de huidige pandemie in perspectief te plaatsen. Dit doet het boek door zowel informatie te bieden over virologie en haar geschiedenis als door toepasbare handvaten te verschaffen waarmee je je eigen immuniteit kan versterken. 

Het (corona)virus
Een mens kan door zeven soorten coronavirussen worden besmet, deze veroorzaken ook ongeveer 15-30% van de verkoudheden! Drie van deze zeven soorten kunnen ernstige longinfecties veroorzaken. In 2003 brak SARS-CoV uit in China en dit leidde tot de eerste waarschuwing van de WHO. In 2012 brak MERS-CoV uit in Saudi-Arabië en in 2019 brak SARS-CoV-2 (de huidige COVID-19 pandemie) uit in China. Een virus kan een lichaam binnendringen door de microdruppeltjes die door een besmet persoon worden verspreid. Vervolgens kan het zich gaan vermenigvuldigen in het ademhalingsstelsel. Hygiëne is daarom ook de eerste vorm van preventie tegen besmetting tijdens een epidemie of een pandemie. Op die manier probeer je infecties te voorkomen. Dit kan door vaak je handen te wassen met een goede zeep, jezelf te beschermen tegen vliegende druppeltjes van besmette mensen, thuis te blijven en onnodig contact te vermijden.

Hoe verschilt COVID-19 eigenlijk van de griep?
Dit is een vraag die we ons allemaal wel afvragen, want hoe verschilt het coronavirus dan eigenlijk van de gewone griep? Dit boek kaart dit vraagstuk goed aan, want COVID-19 onderscheidt zichzelf van de griep doordat het een hoger percentage kent van gevaarlijke vormen en ook tot meer complicaties kan leiden. Ondanks dat het zich beide verspreid via niezen, hoesten en nabij contact is de besmettelijkheid van COVID-19 groter dan die van de griep. Daarnaast is de incubatietijd van COVID-19 ook langer dan die van de griep, dit kan namelijk tot wel 14 dagen duren in plaats van de 2-4 dagen bij de griep. Daarom is het super belangrijk om waakzaam te blijven.

Hoe kan je je immuniteit versterken?
Het immuunsysteem is een complex netwerk dat nauw samenwerkt om ons lichaam te beschermen tegen ziektekiemen (zoals virussen, bacteriën en schimmels). Je kan je immuunsysteem versterken door een uitgebalanceerd eetpatroon, een goede slaapcyclus en lichaamsbeweging. Vooral in de winter kunnen voedingsmiddelen met veel vitaminen, mineralen en sporenelementen je weerstand een boost geven. Denk bijvoorbeeld aan voeding hoog in vitamine A, bètacaroteen, vitamine C, zink, koper, magnesium en selenium. Het boek geeft je ook een aantal voorbeeld menu's en voedingsmiddelen om hieraan te komen. Ook kan je je immuunsysteem een handje helpen door regelmatige, matige lichaamsbeweging. Hiermee wordt bedoeld dat je 3 tot 5 keer per week een sessie hebt van ongeveer een half uur tot een uur waarbij je je matig inspant, zoals een wandeling. Dit blijkt beter voor het immuunsysteem te zijn dan intensieve inspanning (langer dan 2 uur). Het boek heeft zelfs een paar handige trainingsschema's waarmee jij aan je beweging komt.

Al met al…
Versterk je immuniteit van Dr. Le Panse is een heel informatief boek, dat heel passend is bij de huidige situatie. Het boek geeft zowel een duidelijke, informatieve achtergrond over de ontwikkeling van virussen als tips voor praktische acties die je kan ondernemen om te zorgen dat je je immuunsysteem een boost kan geven - en dat allemaal in iets meer dan 100 pagina's! Ik vind dat dit boek veel vragen beantwoordt wat betreft het coronavirus en wat rust verschaft in tijden van onzekerheid. Een echte must-read als je graag meer wilt weten over virologie en hoe je voor jezelf kan zorgen!

Ken jij dit boek al? We zijn heel benieuwd wat jij ervan vond! Of heb je ook een goed boek gelezen over voeding dat wij absoluut moeten bespreken? Laat het ons weten via een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Versterk je immuniteit
Dr. Bénédicte Le Pans
Uitgever: Centrale Uitgeverij Deltas
ISBN: 9789044759334
Prijs: €15,95

2 Reacties

Ik wil graag detoxen en ben op zoek gegaan naar meerdere opties, spirulina, wheat grass of chlorella and kwam online ook deze tegen https://www.flinndal.nl/detox-en-antioxidanten/superfood-shakemix-detox waar dus een beetje van alles in zit. Zou je dit aanraden of kan ik beter gaan voor de andere opties?

11:39 19 januari 2024

Hi Raymond, Ik zou het gewoon doen als ik jou was! Leuk om te experimenteren :-)

11:39 19 januari 2024

Hoi hoi, ik wil graag deze vitamine spray proberen https://www.flinndal.nl/weerstand/weerstand-vitaminespray maar ik vraag me af of je dit aan raadt of ik beter voor een multivitamine kan gaan? groetjes, Noor

11:39 19 januari 2024

Hi Noor, Per persoon verschilt de werking van een soort vitamine. Dus ik zou het gewoon proberen en bekijken over een langere periode wat de uitwerking hiervan is.

11:39 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.