...

Eindelijk: Vegan Vitamine D3 supplementen uit korstmos

door | 9 apr 2019 | Gezondheid, Nieuws, Producten, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Als je vegetarisch of veganistisch eet, moet je er extra op letten dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je gezond en gevarieerd eet, zou je in theorie alles voldoende binnen moeten krijgen. Helaas is dat niet altijd het geval. Daarom wordt het aangeraden om met een dergelijk eetpatroon extra te letten op je inname van eiwitten, ijzer, calcium, vitamine B12, omega 3-vetzuren, jood, selenium en vitamine D. Tot voor kort was er echter nauwelijks veganistische vitamine D op de markt verkrijgbaar. Daarom is er goed nieuws: je kunt nu kiezen voor vegan vitamine D3!

Vitamines voor vegetariërs en veganisten
Hoewel eiwitten vaak met dierlijke producten worden geassocieerd, tref je ze ook aan in granen, noten, peulvruchten en paddenstoelen. Vitamine B12 is de enige vitamine die alleen in dierlijke producten voorkomt. Deze vitamine zal dus veelal bij moeten worden geslikt. Gelukkig worden de meeste B12-supplementen van bacteriën gemaakt, waardoor deze dus ook geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. IJzer, calcium, selenium en jodium zijn uit voeding te halen. Dit vraagt wel uit een uitgekiend eetpatroon. Omega 3-vetzuren zijn voor een groot deel uit plantaardige olie en zaden te halen.

Plantaardige vitamine D3
Maar hoe zit het dan met vitamine D? Dit is immers een essentiële vitamine voor de werking van ons immuunsysteem en spierstelsel. Bovendien hebben we vitamine D nodig om calcium en fosfor op te nemen en draagt het bij aan stevige botten en tanden. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, die we deels zelf kunnen aanmaken. Het wordt namelijk door zonlicht in de huid van dieren en mensen gevormd. We kennen twee vormen van vitamine D: vitamine D2 en D3. In planten en micro-organismen treffen we vitamine D2 in kleine hoeveelheden aan. Vitamine D2 wordt ergocalciferol genoemd en D3 cholecalciferol. Vitamine D3 wordt in ons lichaam beter opgenomen dan D2. D3 is bijna altijd afkomstig uit dierlijke bronnen. Je vindt het bijvoorbeeld in vette vis, eigeel en margarine. Gelukkig zijn er nu ook supplementen met een compleet plantaardige variant vitamine D3.

Korstmos
Een vegetarische vitamine D was al eerder te koop. Deze vegetarische variant is afkomstig uit schapenwol. Logischerwijs voldeed deze echter nog niet aan de wens van veganisten. Deze wens wordt nu vervuld met een geheel vegan vitamine D3 uit lichen. In het Nederlands is lichen bekend als korstmos. De vitamine D3 uit lichen is een geheel veganistische variant. Goed nieuws dus voor vegetariërs en veganisten!

Verkrijgbaarheid
De vegan vitamine D3 kun je bijvoorbeeld bij vitaminesperpost.nl verkrijgen. Deze vitamine D3, afkomstig uit korstmos, is er in twee varianten: Vitamine D3 Plantaardig 1000 IE (€14,95 voor 120 vegetarische capsules) en Vitamine D3 Plantaardig 2000 IE (€19,95 voor 100 vegetarische capsules).

Slik jij vitamine D3 bij? Had jij behoefte aan een vegan variant? Laat het ons weten in een reactie op de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van het lichen, gemaakt door Art_rich. Je downloadt de foto hier.

Summary
Eindelijk: Vegan Vitamine D3 supplementen uit korstmos
Article Name
Eindelijk: Vegan Vitamine D3 supplementen uit korstmos
Description
Tot voor kort was er nauwelijks veganistische vitamine D3 verkrijgbaar. Goed nieuws voor vegetariërs en veganisten: je kunt nu kiezen voor vegan vitamine D3 uit korstmos!
Author
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Mariëlle van Stek

Eindredacteur at De Hippe Vegetariër
Mariëlle is eigenlijk helemaal niet zo'n supergezonde vegetarische foodie, maar een leergierige dame met een vlotte pen en een nieuwsgierige kijk op de wereld. Een onmisbare vrolijke noot in het team!
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Latest posts by Mariëlle van Stek (see all)

5 Reacties

 1. han

  ik ben enthousiast begonnen, maar kreeg forse buikkrampen .. helaas moeten staken.
  Jammer…

  Antwoord
  • Daniëlle van Kampen

   Beste Han,

   Wat onwijs vervelend! Wellicht kan je hierover jouw huisarts raadplegen? Succes en sterkte in ieder geval!

   Groetjes,
   Daniëlle

   Antwoord
 2. Marli

  Maar deze hoeft niet uit Engeland te komen. En kan ook door de brievenbus.

  Antwoord
 3. Todd Meszaros

  Korstmos vitamine d3 bestaat al jaren! Het is niet iets nieuw! Vegetology heeft het al jaren gemaakt onder andere ik heb hun 10 jaar of meer gebruikt!

  Antwoord
  • Lieske van der Waals

   Hoi Tod, wat goed om te horen dat jij al langer bekend bent met vitamine D3 uit korstmos! Voor ons was dit nog een nieuwtje 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt