Veganist Lisette Kreischer: “Veganisme en duurzaamheid zijn met elkaar verweven.”
Nicole Mulders

Veganist Lisette Kreischer: “Veganisme en duurzaamheid zijn met elkaar verweven.”

maandag 22 februari 2021
Op dit blog besteden we de komende periode in een drieluik aandacht aan de relatie tussen duurzaamheid en veganisme. Die twee hebben namelijk een sterke relatie met elkaar. We vragen een aantal voedingsdeskundigen naar hun mening hierover. Lees hier wat Lisette Kreischer erover denkt!

Lisette Kreischer
Een sprankelende en idealistische persoonlijkheid, dat typeert Lisette Kreischer. Duurzaamheid is een onderwerp waar ze graag over praat. Voor haar is het helder: veganisme en duurzaamheid horen bij elkaar. “Ze zijn met elkaar verweven. Veganisme is een houdbare, duurzame levensstijl die de aarde, de dieren en de mensen ondersteunt.”

Haar definitie van duurzaamheid? "Dat staat voor mij voor iets dat voort kan duren. Voor iets dat zichzelf kan ondersteunen.” Plastic gaat lang mee, maar wordt niet door Moeder Aarde opgenomen, stelt Kreischer. Dus is het niet duurzaam. De term Moeder Aarde bezigt ze vaker. Niet voor niets: want volgens haar moet je alle facetten van het leven ondersteunen. “Planten, dieren en mensen. Alles telt.” Duurzaamheid staat volgens haar dan ook voor een holistische benadering. “We moeten toe naar een samenleving waarin alle wezens tellen. Zo eenvoudig is het.” Wat is haar reactie als mensen zeggen: daar heb ik een dagtaak aan? “Het zou onze dagtaak moeten zijn. Teruggeven omdat we zoveel krijgen. Ik denk dat het de enige weg is die we nu nog kunnen bewandelen. Anders wordt het onze ondergang.”

Tweede natuur
Duurzaam leven is niet iets waar Kreischer over na hoeft te denken. Het is haar tweede natuur. “Als iets niet duurzaam is, doet me dat pijn. Dus als ik het weet, kies ik daar niet voor. Maar ik zit ook in een lichaam dat luistert naar de wetten van de natuur, terwijl ik leef in een menselijke maatschappij met weer eigen wetten. Die twee zijn vaak met elkaar in conflict. Dat is zonde en een gemiste kans. Onze menselijke wetten zouden een voortvloeisel moeten zijn uit de wens om de planeet en ons woonhuis te beschermen en ondersteunen. Met een holistische, duurzame benadering kan dat.”

Is voor haar duurzaamheid een extra reden om veganistisch te blijven? “Nee, want duurzaamheid is altijd een onderdeel van veganistisch leven voor mij geweest. Mijn keuze daarvoor is er niet extra door versterkt. Het is voor mij vanzelfsprekend dat je anderen, inclusief de aarde, geen pijn doet, maar ondersteunt. Dat is voor mij veganisme, en dat is voor mij duurzaamheid.” Volgens Kreischer zijn we als mensen steeds meer aan de aarde gaan onttrekken, meer dan past bij onze natuurlijke voetafdruk. “Dus is het dan niet logisch dat we ook iets teruggeven dat de aarde ondersteunt? Het begint al bij het feit dat ik er ben en ik adem. Dit is dankzij de natuur en dat is al zoveel. En dan heb je nog eens alle overvloed die daaruit volgt, zoals water, voedsel, etc. Dankbaarheid zou een van onze grondbeginselen moeten zijn van waaruit we vervolgens de aarde, en alles wat erop leeft, ten dienste staan.”

Voor haar is het duidelijk dat we compleet uit balans zijn geraakt. “We vechten nu tegen ziektes en de natuur. Ik denk dat we ons af moeten vragen waarom die ziektes er zijn en waarom de natuur zo uit balans is geraakt. Ik wil er trouwens voor waken cynisch te worden, of arrogant. Daar pas ik erg voor op. Ik krijg wel eens te horen dat ik radicaal ben, maar radicaal betekent niets anders dan leven vanuit je kern (radix betekent immers 'wortel').

Oververmoeidheid
Kreischer merkt bij mensen een vorm van oververmoeidheid op. “We moeten veel: doelen bereiken, werken, voor onze kinderen zorgen, onze belasting betalen, een profiel op social media vullen. Het emmertje is vol, dat begrijp ik. Maar ook hier is het van belang dat we nadenken over het waarom. Wat is de reden van die disbalans? Waarom doen we al die dingen? Voor de kinderen zorgen is fundamenteel, maar is dat account ook nodig? Waar kunnen we ruimte creëren zodat we goed uit kunnen rusten en ontspannen zodat we nieuwe inspiratie en energie kunnen opdoen om ook voor de aarde te zorgen?”

Oplossingen heeft Kreischer niet (behalve overstappen op een plantaardig leef- en eetpatroon), erkent ze. “Een vriendin zei pas: ‘Ik wil aan het gras trekken om het te laten groeien.’ Maar dan gaat het juist kapot. Dus wat is nu de volgende stap? Volgens Kreischer kan iedereen naast de overstap naar een plantaardig dieet een positieve bijdrage leveren aan een betere wereld. “Zelf onderteken ik bijvoorbeeld ook vaak petities als ik het ergens mee eens ben. Of juist niet. Makkelijk om te doen en dan zet je toch je stem in."

Veganisme
Waarom roept veganisme volgens Kreischer zoveel weerzin op? “Veel mensen vinden het vervelend te moeten veranderen. Ze zijn geconditioneerd om niet voor plantaardig te kiezen. Maar wat als ze hun focus verschuiven: namelijk van het idee dat ze iets verliezen, naar dat ze er juist iets anders voor terugkrijgen. Iets goeds." Wat haar verbaast, is dat we hetzelfde systeem gebruiken dat vroeger zoveel ellende heeft veroorzaakt om oplossingen voor de huidige problemen te vinden. “Ik denk niet dat dat werkt. En ik denk ook niet dat er één weg naar een goede oplossing is. Want we zijn allemaal verschillende individuen.”

Hoe kijkt Kreischer op de veganistische beweging in Nederland? “Ik ben dankbaar dat de beweging groeiende is. Het is belangrijk dat we opkomen voor stemmen die niet gehoord worden en voor zij die zoveel lijden. Dieren zijn onze metgezellen, onze kameraden. De waarden van het veganisme resoneren in iedere cel van mijn lijf. Ik wil absoluut geen dierenleed en ik wens een natuur die in balans is. Door veganistisch te leven kan ik daar positief aan bijdragen.” Uiteindelijk is het volgens haar vooral de angst voor verandering dat mensen niet direct voor het veganisme kiezen. “Want we weten dat het beter is. Dat laten allerlei onderzoeken zien. En ik denk dat we diep van binnen ook al lang weten dat dit een goede weg is.”

Lisette Kreischer
Lisette Kreischer is veganist en schreef hier verschillende boeken over, waaronder Groente uit Zee, Plant Power, MAN.EAT.PLANT., The Plant Pharmacy en haar meest recente DOG.EAT.PLANT. Ook is ze co-founder van The Dutch Weed Burger, herborist, schrijver en fotograaf.
Info: www.lisettekreischer.com

Heeft dit interview jouw nieuwe inzichten gegeven? Eet jij wel eens plantaardig? Laat het ons weten in de reacties, op Facebook of Instagram.

 

1 Reacties

minder vlees eten is idd beter, maar dat veganisme en duurzaamheid zijn verbonden is klinkklare onzin, mensen zijn primaten, geen apen, dus omnivoren... zo zitten wij ook in elkaar, wij zijn géén planteneters by nature. Zelfs chimps en bononboos eten vlees.... kijk eens naar de natuur en hoe deze in elkaar zit, niet nadenken over 'dierenleed', maar over hoe wij als mens gebouwd zijn, wij hebben vlees nodig, vervangers zijn vaak onvolledig en zelfs slecht, zoals seitan, waarom moeten vegans pillen slikken om aan volledige voeding te komen???? is dat natuurlijk??? let me know please

11:39 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.