Print Friendly, PDF & Email

Peulvruchten, zoals linzen, bruine bonen en kikkererwten, vallen zeker in de categorie gezonde voedingsmiddelen. Toch wordt er ook vaak gezegd dat je beter niet te veel peulvruchten kunt eten, omdat ze schadelijke stoffen bevatten. Dit kan nogal verwarrend zijn. Daarom hebben we in dit artikel alle voor- en nadelen van peulvruchten voor je op een rijtje gezet.

Wat maakt peulvruchten gezond?
Peulvruchten zijn enorm gezond. Ze zijn puur en onbewerkt en zitten bomvol voedingsstoffen. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen van peulvruchten voor je op een rijtje gezet!

Eiwitten
Peulvruchten zijn een van de beste plantaardige bronnen van eiwitten. Ze zijn hierdoor zeer geliefd als vleesvervangers. Het eiwitprofiel van peulvruchten ziet er wel iets anders uit dan dat van dierlijke producten. Ze leveren namelijk niet voldoende essentiële aminozuren (de losse onderdeeltjes waar eiwitten uit opgebouwd zijn). Dit los je echter gemakkelijk op door ze te combineren met granen. De eiwitprofielen van granen en peulvruchten vullen elkaar namelijk goed aan.

Gezondheid
Eiwitten zijn zeer belangrijk voor onze gezondheid. Zonder eiwitten kunnen we niet overleven, omdat ze de ‘bouwblokjes’ vormen voor allerlei weefsels en stoffen in ons lichaam. We hebben ze bijvoorbeeld nodig voor het aanmaken van hormonen en om onze spieren en botten gezond en sterk te houden.

Vezels
Naast eiwitten, leveren peulvruchten ook een indrukwekkende hoeveelheid vezels. Deze zijn onmisbaar voor een gezond lichaam. Ze staan er vooral om bekend je darmen gezond te houden. Ze zijn namelijk een voedingsbron voor de goede bacteriën in je darmen en helpen om obstipatie te voorkomen. Daarnaast kunnen vezels ook helpen bij het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel en het verlagen van het risico op hart- en vaataandoeningen.

B-vitamines & mineralen
Een ander gezondheidsvoordeel van peulvruchten is dat ze een goede bron van B-vitamines en mineralen zijn. Ze leveren onder andere:

  • Vitamine B1
  • Vitamine B6
  • Vitamine B11 (foliumzuur)
  • IJzer
  • Magnesium
  • Kalium

Weinig calorieën
Peulvruchten bevatten weinig calorieën, zeker in verhouding met de hoeveelheid voedingsstoffen die ze opleveren. Bij het beoordelen of een voedingsmiddel wel of niet gezond is, zou het aantal calorieën geen hoofdrol moeten spelen. Er is namelijk veel calorierijk eten dat juist enorm gezond is. Toch is het zeker een mooi bijkomend voordeel dat peulvruchten relatief weinig calorieën bevatten. Ze passen hierdoor namelijk goed in een afslankdieet. Vooral in combinatie met de eiwitten en vezels die ze bevatten, die beide goed verzadigen. Zit je al op je ideale gewicht? Dan kunnen peulvruchten je helpen om te voorkomen dat je aankomt.

Het nadeel van peulvruchten
Naast al deze gezondheidsvoordelen hebben peulvruchten ook een nadeel, namelijk antinutriënten. Dit zijn afweerstoffen die planten aanmaken om zichzelf te beschermen tegen insecten en dieren die van de plant willen eten. Deze antinutriënten binden zich in je lichaam aan diverse mineralen, waardoor je deze minder goed opneemt. Vooral de opname van ijzer, magnesium en zink wordt hierdoor belemmerd.

Daarnaast is er een bepaald type antinutriënt, genaamd saponinen, dat zich aan vetten bindt. De vetten worden hierdoor weggespoeld. Dit kan nadelig zijn voor onze darmen omdat onze darmwand deze vetten nodig heeft. Ook zijn er aanwijzingen dat de antinutriënten onze darmwand kunnen beschadigen. Welke effecten antinutriënten precies op onze darmen hebben, moet echter nog verder onderzocht worden.

Wel of geen peulvruchten eten?
Peulvruchten zijn dus niet alleen maar gezond. De gezondheidsvoordelen wegen echter ruimschoots op tegen de nadelen van de antinutriënten. Bovendien kan je een groot deel van deze antinutriënten onschadelijk maken door de peulvruchten te laten weken. Ben je bereid wat meer moeite te doen? Dan kan je de peulvruchten ook kiemen of fermenteren om de antinutriënten af te breken. Kies bij voorkeur voor gedroogde peulvruchten en laat deze voor je ze bereidt altijd zo’n 24 uur weken in ruim water. Om het jezelf makkelijker te maken, kan je een grote hoeveelheid peulvruchten in een keer weken en koken en deze vervolgens in kleine porties invriezen.

Eet jij vaak peulvruchten? Hoe eet je ze? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de peulvruchten. Je downloadt de foto hier

Bronnen: Mercedes Muzquiz, Alejandro Varela, Carmen Burbano, Carmen Cuadrado, Eva Guillamón, Mercedes M Pedrosa, Phytochemistry Reviews, 2012. Raben A, Tagliabue A, Christensen NJ, Madsen J, Holst JJ, Astrup A, Am J Clin Nutr, 1994. Clark MJ, Slavin JL, J Am Coll Nutr, 2013.

Summary
De voor- en nadelen van peulvruchten
Article Name
De voor- en nadelen van peulvruchten
Description
Peulvruchten vallen zeker in de categorie gezonde voedingsmiddelen. Toch wordt er ook vaak gezegd dat je er beter niet te veel kan eten. Wij leggen het je uit!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!