...

Waarom stinkt je plas na het eten van asperges?

door | 10 apr 2018 | asperges, Gezondheid, Nieuws, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Grote kans dat jij ook vreemd opkijkt als je na het eten van asperges naar de wc bent gegaan. Je plas heeft opeens een hele gekke geur? Geen zorgen, dat is normaal! Of heb je dit nog nooit geroken? Dat is ook zeker mogelijk. Wij leggen je uit hoe alles precies zit!

Zwavel
Je urine kan een vrij penetrante geur hebben na het eten van asperges. Dit geldt voor zowel witte als groene asperges. De aparte geur komt door zwavel dat je uitplast. Asperges bevatten een bepaald zuur (asparagusine), dat je lichaam moet verwerken. Hierbij ontstaan zwavelverbindingen. Na het verwerken bevat je plas maar liefst duizend (!) keer zoveel zwavel als normaal. Dit zorgt voor die geur!

Gezondheid
Is die grote hoeveelheid aan zwavel zorgwekkend? Totaal niet. Het zuur dat in asperges zit, is niet schadelijk. Die grote hoeveelheid zwavel zit niet in de asperges zelf, maar dat maakt je lichaam aan. Omdat dat gewoon weer wordt uitgeplast, is er niets aan de hand.

Ruik je niets?
Komt die gekke geur je totaal niet bekend voor? Dat kan! Ongeveer 60% ruikt namelijk helemaal niets. Dit komt niet doordat je urine anders is, of dat er iets mis is met je neus. Dit zit gewoon in je genen! Uit onderzoek is gebleken dat je een bepaald chromosoom nodig hebt om de aspergelucht te kunnen ruiken. Veel mensen hebben echter een kleine mutatie daarin, waardoor je dat niet kan.

TIP! Ben je geïnteresseerd in het Keto dieet? Misschien is het Keto Revolutie all-in-one pakket wel iets voor jou!

Kan jij het ruiken? En heb je je wel eens afgevraagd waar die geur vandaan komt? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2007/06/08/waarom-stinkt-urine-na-het-eten-van-asperges-11337130-a139831

 

Summary
Waarom stinkt je plas na het eten van asperges?
Article Name
Waarom stinkt je plas na het eten van asperges?
Description
Grote kans dat jij ook vreemd opkijkt als je naar de wc gaat na het eten van asperges. Je plas heeft opeens een hele gekke geur? Geen zorgen, dat is normaal! Of heb je dit nog nooit geroken? Wij leggen je uit hoe alles precies zit!
Author
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Mariëlle van Stek

Eindredacteur at De Hippe Vegetariër
Mariëlle is eigenlijk helemaal niet zo'n supergezonde vegetarische foodie, maar een leergierige dame met een vlotte pen en een nieuwsgierige kijk op de wereld. Een onmisbare vrolijke noot in het team!
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Latest posts by Mariëlle van Stek (see all)

3 Reacties

 1. Helmoet de Zwijger

  Hey, ja het klopt en ik kan het ruiken. Gisteravond groene asperges gegeten, erg lekker! En later voor het slapen gaan zat ik op de wc en dacht dat ik wel een urineweginfectie kon hebben, zo stonk het. Maar vanmorgen was het weer weg en toen begon mijn vermoeden te komen dat het wat met de asperges te maken kon hebben, zo vaak eten we die niet.

  Antwoord
 2. Bosco Smit

  Zelfs na het drinken van een Cup-a-soup met asperges, heb ik na een 20 minuten al een speciale plasgeur.

  Antwoord
 3. B Jansse

  Ik heb dat chromosoon dus ook. Een half uur na het eten van de asperges is de geur er al bij mij.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt