...

BELANGRIJK: het verschil tussen actief en non-actief B12

door | 12 feb 2022 | Adv, Gezondheid, Producten, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Vitamines hebben we nodig! Vooral vitamine B12 is belangrijk voor vegetariërs en veganisten, omdat die alleen voorkomt in dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Veel van ons weten dit al, maar wist je ook dat er een verschil is tussen actieve en non-actieve vitamine B12? Vitals vertelde ons er meer over!

Gezondheidsvoordelen vitamine B
Er zijn meerdere soorten vitamine B, die elk een eigen bijdrage leveren aan onze gezondheid. Samen noemen we ze ‘het vitamine B complex’. Alle vitamines B, het complex dus, hebben we nodig. Waarvoor precies?

 • Vitamine B1, B3, B6 en B12 zorgen voor onder andere een goede concentratie, geheugen en leervermogen;
 • B2, B3, B5, B6 en B12 helpen bij vermoeidheid;
 • B1, B2, B3, B5, B6 en B12 ondersteunen je om energie uit voeding vrij te maken;
 • B2 en B3 zijn goed voor je huid.

Vitamine B12
Omdat vitamine B12 niet tot nauwelijks voorkomt in een plantaardig dieet, is het goed om hier extra op te letten. Je kan deze vitamine extra binnen krijgen in supplementen zoals pillen of een neusspray.  B12 is namelijk erg belangrijk voor onze gezondheid. Vitamine B12…

 • is goed voor het celdelingsproces;
 • is belangrijk voor rode bloedcellen;
 • is van belang voor je energiestofwisseling;
 • heeft een positieve invloed op je immuunsysteem.

Je hebt het hard nodig dus! Uit onderzoek is echter gebleken dat er twee soorten vitamine B12 zijn: actief en non-actief.

Actieve en non-actieve B12
Vitamine B12 zit vast aan zogeheten ‘transporteiwitten’: Haptocorrine en Trascobalamine II. Alleen de B12 die gebonden is aan Transcobalamine II, kan worden opgenomen in de bloedcellen. Deze B12 wordt daarom actief B12 genoemd. De andere vorm van B12 kan je lichaam niet gebruiken. Bij een gezond menselijk lichaam is slechts 10 tot 30% van het totaal aan B12 actief. Alleen aan zo’n klein deel heb je dus iets!

Nieuwe meting
Als de huisarts je vitamine B12-gehalte meet, wordt meestal het totaal aan B12 gemeten. Hierbij wordt dus niet getest hoeveel ctief-B12 je hebt, terwijl dit de variant is waar je iets aan hebt. Met nieuwe testen van het Erasmus MC in Rotterdam en het Medisch Spectrum Twente wordt tegenwoordig wel actief B12 gemeten, waardoor nauwkeurig kan worden bepaald of jij last hebt van een tekort. Bij een orthomoleculair therapeut kun je met een eenvoudige vingerprik het gehalte van actief B12 in je bloed laten meten. Ook kun je dit zelf meten, met een thuistest van CheckYourself.

Extra actief B12
Om te voorkomen dat je te weinig vitamine B12 binnenkrijgt door een plantaardig dieet, is het aan te raden om vitamine B12 supplementen te gebruiken. Wist je trouwens dat de voorraad van vitamine B12 in je lever (in tegenstelling tot in het bloed) langzaam wordt opgebouwd? Daarom is het raadzaam om bij een tekort minimaal 3 maanden een supplement te gebruiken (en eventueel te overleggen met een orthomoleculair therapeut). Vitals heeft vegan supplementen met alleen actief B12. Perfect dus voor vegetariërs en veganisten!

Gebruik jij supplementen met B12? Let jij erop of het actief B12 is? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Bronnen
https://www.vitals.nl/producten/vitaminen/vitamine-b12-methylcobalamine-1000-mcg
https://stichtingb12tekort.nl/wetenschap/stichting-b12-tekort-artikelen/actief-b12-een-nieuwe-test-om-vitamine-b12-te-bepalen/

Summary
Waarom je actieve vitamine B12 nodig hebt
Article Name
Waarom je actieve vitamine B12 nodig hebt
Description
Wist je dat er een verschil is tussen actieve en non-actieve vitamine B12? Belangrijk voor vegetariërs om op te letten!
Author
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Latest posts by Isabel Boerdam (see all)

8 Reacties

 1. anja oostdijk

  Ik heb al jaren B 12 tekort en krijg om de 3 weken heb dit ook echt nodig een injectie met B 12 Hydroxocobalam inj2 ml
  Heb tussentijds gevraagd of ik misschien een pilletje hiervoor in de plaats kon nemen maar volgens arts is dit niet goed omdat een injectie direct in de spier beter opgenomen wordt. is hier al onderzoek naar gedaan en wat zijn daar de reseltaten van

  Antwoord
  • Jitske IJlstra

   Hi Anja,

   Er zijn meerdere onderzoeken naar gedaan. Maar in zo’n geval zou ik zeker aanraden om naar je arts te luisteren!

   Lieve groet,

   Jitske

   Antwoord
  • Yvonne

   Hoe hoog was jou vit b 12 bij bloedonderzoek lieve groet Yvonne hoop op antwoord

   Antwoord
 2. GAB

  Ik gebruik supplementen , jaren terug is er b12 tekort ontdekt ,wat heel laag was en waar ik tintelingen in de voeten aan overgehouden heb jammer genoeg via huisarts jarenlang injectie,s gehad (om de 4 /5 weken) waar ik niet tevreden over was,na een bezoek aan een orthomoleculair therapeute het advies om smelttabletten te gebruiken voor meer constante afgifte nu al enkele jaren aan de methyl en adenosyl en folium smelttabletten . Gaat TOP nu!!

  Antwoord
 3. Merel

  Ik wist ook niet dat hier verschil tussen zat! Nou ben ik nog wel benieuwd naar het volgende, op het etiket staat dat er 40000x de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid b12 in zit, dat kan toch niet goed zijn?

  Antwoord
  • Lieske van der Waals

   Hoi Merel, de kans op nadelige gevolgen van teveel vitamine B12 is heel klein, er is dan ook geen bovengrens ingesteld voor deze vitamine. Je lichaam verwerkt een overschot aan B12 en je plast dit weer uit. Heb je meer vragen over tekorten of gevolgen van, kan je het beste met de huisarts bespreken, dit is voor iedereen verschillend. Groetjes, Lieske

   Antwoord
 4. Ilva

  Ik gebruik nu de Green Vega van de Etos maar ben erg benieuwd naar dit voedingssupplement! Ik maak graag kans.

  Antwoord
 5. Marion Drent

  Een half jaar geleden heb ik mijn B12 laten prikken, deze was 85 (oa doordat ik vegetariër ben) na 3 maanden tabletjes slikken heb ik nog steeds last van dezelfde klachten. Volgens de huisarts is de waarde voldoende (170) en hoef ik nu niet meer bij te slikken. Nu heb ik zelf maar besloten de tabletten weer te nemen, ik had nog niet eerder van actieve b12 gehoord, ben ook benieuwd of dit beter effect heeft.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt