Print Friendly, PDF & Email

Vitamines hebben we nodig! Vooral vitamine B12 is belangrijk voor vegetariërs en veganisten, omdat die alleen voorkomt in dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Veel van ons weten dit al, maar wist je ook dat er een verschil is tussen actieve en non-actieve vitamine B12? Vitals vertelde ons er meer over!

Gezondheidsvoordelen vitamine B
Er zijn meerdere soorten vitamine B, die elk een eigen bijdrage leveren aan onze gezondheid. Samen noemen we ze ‘het vitamine B complex’. Alle vitamines B, het complex dus, hebben we nodig. Waarvoor precies?

  • Vitamine B1, B3, B6 en B12 zorgen voor onder andere een goede concentratie, geheugen en leervermogen;
  • B2, B3, B5, B6 en B12 helpen bij vermoeidheid;
  • B1, B2, B3, B5, B6 en B12 ondersteunen je om energie uit voeding vrij te maken;
  • B2 en B3 zijn goed voor je huid.

Vitamine B12
Omdat vitamine B12 niet tot nauwelijks voorkomt in een plantaardig dieet, is het goed om hier extra op te letten. Je kan deze vitamine extra binnen krijgen in supplementen zoals pillen of een neusspray.  B12 is namelijk erg belangrijk voor onze gezondheid. Vitamine B12…

  • is goed voor het celdelingsproces;
  • is belangrijk voor rode bloedcellen;
  • is van belang voor je energiestofwisseling;
  • heeft een positieve invloed op je immuunsysteem.

Je hebt het hard nodig dus! Uit onderzoek is echter gebleken dat er twee soorten vitamine B12 zijn: actief en non-actief.

Actieve en non-actieve B12
Vitamine B12 zit vast aan zogeheten ‘transporteiwitten’: Haptocorrine en Trascobalamine II. Alleen de B12 die gebonden is aan Transcobalamine II, kan worden opgenomen in de bloedcellen. Deze B12 wordt daarom actief B12 genoemd. De andere vorm van B12 kan je lichaam niet gebruiken. Bij een gezond menselijk lichaam is slechts 10 tot 30% van het totaal aan B12 actief. Alleen aan zo’n klein deel heb je dus iets!

Nieuwe meting
Als de huisarts je vitamine B12-gehalte meet, wordt meestal het totaal aan B12 gemeten. Hierbij wordt dus niet getest hoeveel ctief-B12 je hebt, terwijl dit de variant is waar je iets aan hebt. Met nieuwe testen van het Erasmus MC in Rotterdam en het Medisch Spectrum Twente wordt tegenwoordig wel actief B12 gemeten, waardoor nauwkeurig kan worden bepaald of jij last hebt van een tekort. Bij een orthomoleculair therapeut kun je met een eenvoudige vingerprik het gehalte van actief B12 in je bloed laten meten. Ook kun je dit zelf meten, met een thuistest van CheckYourself.

Extra actief B12
Om te voorkomen dat je te weinig vitamine B12 binnenkrijgt door een plantaardig dieet, is het aan te raden om vitamine B12 supplementen te gebruiken. Wist je trouwens dat de voorraad van vitamine B12 in je lever (in tegenstelling tot in het bloed) langzaam wordt opgebouwd? Daarom is het raadzaam om bij een tekort minimaal 3 maanden een supplement te gebruiken (en eventueel te overleggen met een orthomoleculair therapeut). Vitals heeft vegan supplementen met alleen actief B12. Perfect dus voor vegetariërs en veganisten!

Gebruik jij supplementen met B12? Let jij erop of het actief B12 is? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Bronnen
https://www.vitals.nl/producten/vitaminen/vitamine-b12-methylcobalamine-1000-mcg
https://stichtingb12tekort.nl/wetenschap/stichting-b12-tekort-artikelen/actief-b12-een-nieuwe-test-om-vitamine-b12-te-bepalen/

Summary
Waarom je actieve vitamine B12 nodig hebt
Article Name
Waarom je actieve vitamine B12 nodig hebt
Description
Wist je dat er een verschil is tussen actieve en non-actieve vitamine B12? Belangrijk voor vegetariërs om op te letten!
Author