BELANGRIJK: het verschil tussen actief en non-actief B12
Isabel Boerdam

BELANGRIJK: het verschil tussen actief en non-actief B12

zaterdag 12 februari 2022
Vitamines hebben we nodig! Vooral vitamine B12 is belangrijk voor vegetariërs en veganisten, omdat die alleen voorkomt in dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Veel van ons weten dit al, maar wist je ook dat er een verschil is tussen actieve en non-actieve vitamine B12? Vitals vertelde ons er meer over!

Gezondheidsvoordelen vitamine B
Er zijn meerdere soorten vitamine B, die elk een eigen bijdrage leveren aan onze gezondheid. Samen noemen we ze 'het vitamine B complex'. Alle vitamines B, het complex dus, hebben we nodig. Waarvoor precies?

  • Vitamine B1, B3, B6 en B12 zorgen voor onder andere een goede concentratie, geheugen en leervermogen;

  • B2, B3, B5, B6 en B12 helpen bij vermoeidheid;

  • B1, B2, B3, B5, B6 en B12 ondersteunen je om energie uit voeding vrij te maken;

  • B2 en B3 zijn goed voor je huid.


Vitamine B12
Omdat vitamine B12 niet tot nauwelijks voorkomt in een plantaardig dieet, is het goed om hier extra op te letten. Je kan deze vitamine extra binnen krijgen in supplementen zoals pillen of een neusspray.  B12 is namelijk erg belangrijk voor onze gezondheid. Vitamine B12...

  • is goed voor het celdelingsproces;

  • is belangrijk voor rode bloedcellen;

  • is van belang voor je energiestofwisseling;

  • heeft een positieve invloed op je immuunsysteem.


Je hebt het hard nodig dus! Uit onderzoek is echter gebleken dat er twee soorten vitamine B12 zijn: actief en non-actief.

Actieve en non-actieve B12
Vitamine B12 zit vast aan zogeheten 'transporteiwitten': Haptocorrine en Trascobalamine II. Alleen de B12 die gebonden is aan Transcobalamine II, kan worden opgenomen in de bloedcellen. Deze B12 wordt daarom actief B12 genoemd. De andere vorm van B12 kan je lichaam niet gebruiken. Bij een gezond menselijk lichaam is slechts 10 tot 30% van het totaal aan B12 actief. Alleen aan zo'n klein deel heb je dus iets!

Nieuwe meting
Als de huisarts je vitamine B12-gehalte meet, wordt meestal het totaal aan B12 gemeten. Hierbij wordt dus niet getest hoeveel ctief-B12 je hebt, terwijl dit de variant is waar je iets aan hebt. Met nieuwe testen van het Erasmus MC in Rotterdam en het Medisch Spectrum Twente wordt tegenwoordig wel actief B12 gemeten, waardoor nauwkeurig kan worden bepaald of jij last hebt van een tekort. Bij een orthomoleculair therapeut kun je met een eenvoudige vingerprik het gehalte van actief B12 in je bloed laten meten. Ook kun je dit zelf meten, met een thuistest van CheckYourself.

Extra actief B12
Om te voorkomen dat je te weinig vitamine B12 binnenkrijgt door een plantaardig dieet, is het aan te raden om vitamine B12 supplementen te gebruiken. Wist je trouwens dat de voorraad van vitamine B12 in je lever (in tegenstelling tot in het bloed) langzaam wordt opgebouwd? Daarom is het raadzaam om bij een tekort minimaal 3 maanden een supplement te gebruiken (en eventueel te overleggen met een orthomoleculair therapeut). Vitals heeft vegan supplementen met alleen actief B12. Perfect dus voor vegetariërs en veganisten!

Gebruik jij supplementen met B12? Let jij erop of het actief B12 is? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Bronnen
https://www.vitals.nl/producten/vitaminen/vitamine-b12-methylcobalamine-1000-mcg
https://stichtingb12tekort.nl/wetenschap/stichting-b12-tekort-artikelen/actief-b12-een-nieuwe-test-om-vitamine-b12-te-bepalen/

5 Reacties

Ik heb al jaren B 12 tekort en krijg om de 3 weken heb dit ook echt nodig een injectie met B 12 Hydroxocobalam inj2 ml Heb tussentijds gevraagd of ik misschien een pilletje hiervoor in de plaats kon nemen maar volgens arts is dit niet goed omdat een injectie direct in de spier beter opgenomen wordt. is hier al onderzoek naar gedaan en wat zijn daar de reseltaten van

11:58 19 januari 2024

Hi Anja, Er zijn meerdere onderzoeken naar gedaan. Maar in zo'n geval zou ik zeker aanraden om naar je arts te luisteren! Lieve groet, Jitske

11:58 19 januari 2024

Hoe hoog was jou vit b 12 bij bloedonderzoek lieve groet Yvonne hoop op antwoord

11:58 19 januari 2024

Ik gebruik supplementen , jaren terug is er b12 tekort ontdekt ,wat heel laag was en waar ik tintelingen in de voeten aan overgehouden heb jammer genoeg via huisarts jarenlang injectie,s gehad (om de 4 /5 weken) waar ik niet tevreden over was,na een bezoek aan een orthomoleculair therapeute het advies om smelttabletten te gebruiken voor meer constante afgifte nu al enkele jaren aan de methyl en adenosyl en folium smelttabletten . Gaat TOP nu!!

11:58 19 januari 2024

Ik wist ook niet dat hier verschil tussen zat! Nou ben ik nog wel benieuwd naar het volgende, op het etiket staat dat er 40000x de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid b12 in zit, dat kan toch niet goed zijn?

11:58 19 januari 2024

Hoi Merel, de kans op nadelige gevolgen van teveel vitamine B12 is heel klein, er is dan ook geen bovengrens ingesteld voor deze vitamine. Je lichaam verwerkt een overschot aan B12 en je plast dit weer uit. Heb je meer vragen over tekorten of gevolgen van, kan je het beste met de huisarts bespreken, dit is voor iedereen verschillend. Groetjes, Lieske

11:58 19 januari 2024

Ik gebruik nu de Green Vega van de Etos maar ben erg benieuwd naar dit voedingssupplement! Ik maak graag kans.

11:58 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.