...

Waarom vitamines B zo belangrijk zijn

door | 3 nov 2021 | Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Vroeger werd tijdens een experiment ontdekt dat vitamines nodig zijn in je dieet. En gelukkig maar, want tegenwoordig weten we maar al te goed hoe belangrijk ze zijn voor een gezond eetpatroon! Vitamine B is een heel belangrijke vitamine, vooral B12 voor vegetariërs. Frecious heeft alle vitamines B voor je op een rijtje gezet en waarom ze zo belangrijk zijn!

Vitamine B complex
Van vitamine B werd later pas ontdekt dat de vitamine niet één geheel is, maar uit maar liefst 8 verschillende componenten bestaat. Door de jaren heen werden er steeds meer verschillende vitaminen B ontdekt: vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Deze vitaminen samen kennen we nu als vitamine B-complex. Zoals je ziet missen de vitamines B4, B7, B9 en B10. Die bestonden eerst wel, maar wéér later is ontdekt dat die stofjes niet voldoen aan de criteria om als vitamine door het leven te gaan. 

Vitamine B1 (Thiamine)
Vitamine B1 is onmisbaar voor de energiehuishouding van het lichaam, de werking van de hartspier en het zenuwstelsel.

Vitamine B2 (Riboflavine)
Vitamine B2 is een belangrijke vitamine voor de energiehuishouding in je lichaam en je stofwisseling.

Vitamine B3 (Niacine)
Vitamine B3 heb je ook nodig voor je energiehuishouding. Daarnaast helpt de vitamine bij de aanmaak van vetzuren en helpt het een te hoog cholesterol tegen te gaan.

Vitamine B5 (Pantotheenzuur)
Ook vitamine B5 is belangrijk voor de energiehuishouding van je lichaam, de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten.

Vitamine B6 (pyridoxine)
Vitamine B6 heb je nodig voor een goede stofwisseling en voor de opbouw en afbraak van aminozuren: de bouwstenen van eiwitten. Deze vitamine reguleert hormonen in je lichaam en speelt een rol bij je immuunsysteem en zenuwstelsel.

Vitamine B8 (Biotine)
Vitamine B8 (in Amerika vitamine B7 genoemd) heb je nodig om energie uit eten te halen. Ook houdt deze vitamine je huid en haar gezond.o

Vitamine B11 (Foliumzuur)
Vitamine B11 (in Amerika vitamine B9 genoemd) is nodig voor de groei en ontwikkeling van nieuwe cellen en is dan ook een extra belangrijke vitamine voor als je zwanger bent. Foliumzuur is nodig voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem. Daarnaast heb je de vitamine nodig voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.

Vitamine B12 (cobalamine)
Vitamine B12 is onontbeerlijk voor het maken van rode bloedcellen. Deze heb je nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. B12 zorgt er ook voor dat je zenuwstelsel goed werkt. Vitamine B11 en B12 werken in het algemeen met elkaar. Vooral voor vegetariërs is B12 van belang, omdat hier veel ijzer in zit. Het wordt vaak toegevoegd aan vleesvervangers, maar ook in bepaalde groenten zit het veel. Spinazie zit bomvol vitamine B, dat je heel makkelijk in een smoothie kan verwerken, zoals Frecious heeft gedaan. Wanneer je niet genoeg vitamine B12 via je voeding binnen krijgt is het belangrijk om supplementen te slikken! Geen fan van supplementen? Tegenwoordig wordt vitamine B12 ook in de vorm van neusspray aangeboden, om het je nog makkelijker te maken!

Let jij op je vitamine B inname? Doe je dat door middel van je voeding, of slik je supplementen? Laat het ons weten in een reactie via de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Summary
Waarom vitamines B zo belangrijk zijn
Article Name
Waarom vitamines B zo belangrijk zijn
Description
Vitamine B is een belangrijke vitamine. Frecious heeft waarom alle vitamines B belangrijk zijn voor je op een rijtje gezet!
Author
Suzanne Jekel
Volg Suzanne

Suzanne Jekel

Content Creator at Frecious
Suzanne is freelance journalist en content creator bij slowjuicemerk Frecious. Ze houdt van lekker en gezond eten en is vooral benieuwd naar het verhaal achter ons voedsel. Hoe wordt het gemaakt? Waar komt het vandaan? Wat zijn antioxidanten? En is teveel vitamine C slecht voor je? Voor Frecious, mijn favoriete slowjuicemerk dat 100% biologische groentesap maakt, duikt ze regelmatig de (wetenschappelijke) boeken in. Ze deelt haar interessantste bevindingen op De Hippe Vegetariër!
Suzanne Jekel
Volg Suzanne

Latest posts by Suzanne Jekel (see all)

1 Reactie

  1. Nuyts Mia

    Ik, Mia Nuyts, heb borstkanker gehad in 2013, nu ben ik nog volop aant medicijnen nemen en heb ik veel bijwerkingen, mijn kinesist zei dat ik bepaalde B vitaminen zou moeten nemen , hij bewerkt mijn arm enz. tegen oedeem.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt