Print Friendly, PDF & Email
4.3/5 - (3 stemmen)

Trendwatcher Lidewij Edelkoort voorspelde in 2012 dat we een ‘primitieve’ tijd tegemoet zouden gaan, een nomadische toekomst. Primitief en nomadisch op een eigentijdse manier dan wel: van alle moderne gemakken voorzien. Nomadisch leven deden onze verre voorouders al, de jager-verzamelaars in het paleolithicum, de oude steentijd. In groepen trokken ze van plaats naar plaats, hun voedsel achterna. Mensen settelden zich niet en hadden weinig spullen – alleen maar ballast tijdens het verplaatsen. Er was een groot groepsgevoel: samen kreeg je meer voor elkaar. Je had elkaar nodig om te overleven. Het moet een leven zijn geweest waar veel creativiteit aan te pas kwam: met weinig veel doen.

In ons leven van nu zijn inderdaad ontwikkelingen te zien die overeenkomsten vertonen met dat nomadische bestaan van toen: we ruimen drastisch op met hulp van Kondo, ontspullen steeds meer, gaan soms nog een stap verder en onderzoeken de mogelijkheden van het wonen in een tiny house, we delen auto’s (al een tijdje) plus andere spullen, hoppen massaal van klus naar klus als zzp’er (werknomaden), vinden lokaal eten goed voor onszelf en het milieu. En dat zijn nog maar een handvol verschijnselen van eigentijds prehistorisch gedrag.

Een prehistorische leefstijl anno nu
Wetenschappers doen ondertussen onderzoek naar het effect van aspecten uit die nomadische leefstijl op ons welzijn en onze gezondheid. Voeding, beweging, werken en ontspannen en het slaappatroon worden onder de loep genomen door bijvoorbeeld evolutionair biologen en psychologen. Wat is gebleken? Zo’n nomadisch leven past het beste bij onze genen. Denk aan veel bewegen (dus de hele dag door), buiten zijn, eten wat de seizoenen en je omgeving je bieden, met de kippen op stok en rúim tijd voor ontspanning.

De manier waarop we tegenwoordig leven daarentegen, met veel stress, een zittend bestaan dat zich voornamelijk binnenshuis afspeelt, weinig beweging gedurende de dag, relatief weinig slaap en bewerkt supermarktvoedsel, veroorzaakt een mismatch met onze genen, en levert allerlei moderne ziektes en onbehagen op.

Vind de nomade in jezelf terug
Kunnen we nog terug? Is het mogelijk in deze moderne tijd dichter bij je natuur te leven? Met gewoontes van toen en de kennis en technologie van nu? Absoluut. Al is de manier waaróp nog niet eenvoudig te benoemen. Door ontwikkelingen die de landbouwrevolutie, de industriële revolutie en de digitale revolutie ons gebracht hebben, zijn we vergeten wat natuurlijk menselijk gedrag is. Dat moeten we dus opnieuw zien te leren.

Journalist Cathelijne neemt je de komende weken mee op die zoektocht, hier op De Hippe Vegetariër!

Herken je dit? Probeer jij ook dichter bij je natuur te leven of zou je dit graag willen? Laat het ons weten in een reactie, via Facebook of Twitter! Wij zijn heel benieuwd naar jouw verhaal.

Summary
Waarom we allemaal nomaden zijn
Article Name
Waarom we allemaal nomaden zijn