Print Friendly, PDF & Email

Geïnspireerd door de leerzame nieuwsbrief van slowjuicemerk Frecious delen wij af en toe hun kennis over voeding & gezondheid. Vandaag staat de avocado in het zonnetje! Deze groente doet ontzettend veel voor je lichaam door de gezonde eigenschappen. Zo bevat ‘ie goede vetten, helpt het andere stoffen op te nemen en bevat het veel mineralen. Heel lekker en ook nog eens gezond. Lees het hier, en check last but not least hoe je de perfecte avocado vindt!

Goede eigenschappen
Avocado’s worden steeds meer gewaardeerd. Meer en meer mensen beginnen de vrucht op prijs te stellen. En dat is niet alleen vanwege de smaak; ook omdat er ontzettend veel goede nutriënten inzitten. 
Zo bevatten avocado’s meer kalium dan bananen, namelijk zo’n 14% van de ADH. Bananen, die ook vol met het mineraal zitten, bevatten 10% van de ADH. Potassium is belangrijk omdat verschillende onderzoeken aantonen dat het mineraal er mogelijk voor zorgt dat je bloeddruk naar beneden gaat. En dát is weer zinvol omdat het de kans op een hartaanval minimaliseert. Ook zitten avocado’s vol met gezonde vetten, zoals omega 3 en 6, die je helpen je aderen en hart gezond te houden. Het vet dat in avocado zit helpt tegen ontstekingen in je lichaam. En dat is beter voor je algehele gezondheid.

Opname
Een van de mooiste dingen van avocado, is dat het je lichaam helpt om bepaalde nutriënten beter op te nemen. In een onderzoek at een deel van de proefpersonen avocado én tomatensaus, de anderen alleen tomatensaus. Wat bleek? Degene die de avocado hadden gegeten, namen de betacaroteen in de tomaat 2,4 keer beter op dan degene die geen avocado bij hun saus aten. Verder werd de onbruikbare provitamine A in tomaten (die je lichaam omzet in bruikbare vitamine A), 4,6 keer beter opgenomen door de proefpersonen die avocado op hadden, dan de proefpersonen die geen avocado op hadden.

Gezondheidsvoordelen
De gezondheidsvoordelen golden ook voor mensen die hun rauwe wortel met avocado combineerden: de opname van betacaroteen lag 6,6 keer hoger voor de avocado-eters in vergelijking met de niet-avocado-eters. De proefpersonen aten hierbij steeds 150 gram avocado.  Onderzoekers weten niet precies hoe het komt dat avocado deze uitwerking heeft. Het zou kunnen zijn dat de vetzuren in de vrucht daar invloed op hebben. Verder onderzoek moet dat echter uitwijzen.

Groente of fruit?
En dan nog dit. Is avocado nu een groente of een vrucht? Avocado is botanisch gezien een vrucht (het is een ‘eenzadige bes’). Maar, we houden bij Frecious van dichterlijke vrijheid. Zo scharen wij avocado onder de groenten: niet omdat ‘ie groen is, maar omdat er enorm veel goede nutriënten in zitten die je lichaam helpen. (En ook een beetje omdat veel mensen al in de veronderstelling zijn dat het een groente is.) Bovendien is al het fruit dat wij kennen zoet en/of zuur. De avocado is dat geen van beiden en past wat ons betreft met zijn gezondheidsvoordelen eerder bij de groente dan bij het fruit.

Ben jij ook zo’n liefhebber van avocado? Bekijk dit handige filmpje en je eet ‘m altijd precies op tijd (namelijk wanneer de vrucht perfect rijp is). Oja, en wist je dat Frecious ook een slowjuice heeft met avocado? De Golden Wonder! Een ideale gezonde boost dus, voor op een zomerse dag.

PS. Nog meer lezen over avocado’s? Check out dit artikel van ‘Health Ambition

Dank aan Shutterstock voor de foto van de avocado. Je downloadt de foto hier

Summary
Waarom wij zo'n fan zijn van avocado
Article Name
Waarom wij zo'n fan zijn van avocado
Description
Wij zijn fan van avocado! Super lekker en ook nog eens gezond. Maar waarom is de avocado zo gezond? Welke voedingsstoffen bevat hij? Je leest het hier.
Author