Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Amandelen bevatten veel vet, maar dat betekent niet dat ze ongezond zijn. Integendeel, deze populaire nootjes hebben juist heel veel gezondheidsvoordelen. Wij hebben vijf redenen voor je op een rijtje gezet waarom amandelen juist moet eten!

Amandelen zitten bomvol anti-oxidanten
Amandelen zijn een fantastische bron van anti-oxidanten. Deze anti-oxidanten helpen je lichaam bij het beperken van oxidatieve stress. Dit kan je cellen beschadigen en kan het verouderingsproces in je lichaam versnellen. Let er wel op dat de krachtige anti-oxidanten uit amandelen zijn vooral te vinden in het bruine vliesje dat om de amandelen heen zit. Met blanke, oftewel gepelde, amandelen profiteer je dus niet maximaal van de anti-oxidantwaarde.

Geweldige bron van vitamine E
Amandelen zijn zeer rijk aan vitamine E. Met ongeveer 50 gram amandelen heb je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine al binnen. Vitamine E werkt als een anti-oxidant en helpt om je celmembranen te beschermen tegen schade. Daarnaast draagt het bij aan een sterk immuunsysteem en de aanmaak van rode bloedcellen. Verschillende onderzoeken linken deze vetoplosbare vitamine bovendien aan een lager risico op kanker, hartziektes en Alzheimer.

Voorkomt een magnesiumtekort
Veel mensen hebben (ongemerkt) een tekort aan magnesium. Dat is ontzettend jammer, want dit mineraal is juist zo belangrijk voor ons lichaam. Het speelt een rol bij meer dan 300 (!) verschillende stofwisselingsprocessen. Ook voor een gezonde bloeddruk is magnesium van groot belang. Een magnesiumtekort wordt namelijk gelinkt aan een verhoogde bloeddruk, wat een grote risicofactor is voor hart- en vaatziektes. Het eten van amandelen helpt je om een magnesiumtekort te voorkomen of te verhelpen. 100 gram van deze noten bevat namelijk ongeveer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium!

Een gezond gewicht
Amandelen bevatten veel calorieën: 152 kcal per portie van 25 gram. Toch kun je juist amandelen – wel met mate eten -tijdens het afvallen. Amandelen zijn namelijk rijk aan vezels en eiwitten. Deze zorgen er beide voor dat je jezelf langer vol voelt. Dat amandelen je kunnen helpen bij het afvallen werd tijdens verschillende studies aangetoond, waaronder een onderzoek dat in 2014 gepubliceerd werd door het International Journal of Research in Medical Sciences. Tijdens dit onderzoek onder 100 vrouwen met overgewicht bleek dat degenen die amandelen consumeerden meer gewicht verloren dan de groep die geen noten at. Ook was bij deze groep verbetering te zien in de taille-omtrek en andere gezondheidsmarkers. Maar let op: de portie bepaalt of een voedingsmiddel gezond is. Vervang een zak chips niet met een zak amandelen. Caloriearme snacks zoals bleekselderij, rabarber, komkommer en radijsjes kun je wel in royale hoeveelheden eten.

Verbeter je cholesterolwaardes
Cholesterol kunnen we verdelen in twee types:

  • HDL cholesterol: het “goede” cholesterol dat helpt om je te beschermen tegen ziektes en schade aan je bloedvaten.
  • LDL cholesterol: het “slechte” cholesterol dat het risico op hart- en vaatziektes verhoogt.

Wat je eet heeft een grote invloed op je cholesterolwaardes. Amandelen helpen om het LDL cholesterol te verlagen, terwijl het HDL cholesterol behouden blijft. Daarnaast helpen amandelen ook om de oxidatie van je LDL cholesterol tegen te gaan. Dit is van groot belang als je gezond wilt blijven. Bepaalde vormen LDL cholesterol worden namelijk schadelijker voor je lichaam als het oxideert.

Gezonder lichaam met amandelen
Zoals je hebt kunnen lezen, dragen amandelen bij aan een gezonder lichaam. Ze helpen je om voldoende vitamine E en magnesium binnen te krijgen en voorzien je lichaam van verschillende anti-oxidanten. Mede hierdoor helpt het eten van amandelen om het risico op hart- en vaatziektes en Alzheimer te verlagen.

Wil jij ook meer amandelen eten? Neem dan een handje amandelen als gezond tussendoortje of voeg ze toe aan je smoothie, havermout, yoghurt of zelfgemaakte energierepen.

Eet jij vaak amandelen? Hoe verwerk je die in je voeding? Laat het ons weten in een reactie op de website of via Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de amandelen. Je downloadt de foto hier.

Summary
Waarom zijn amandelen gezond?
Article Name
Waarom zijn amandelen gezond?
Description
Amandelen bevatten veel vet, maar dat betekent niet dat ze ongezond zijn. Integendeel, deze populaire nootjes hebben juist heel veel gezondheidsvoordelen. Wij hebben vijf redenen voor je op een rijtje gezet waarom amandelen juist moet eten!
Author