Print Friendly, PDF & Email

Karin, sportdiëtist in opleiding en schrijver van Sportables, gaat na haar reeks met sportsnack-recepten, nu aan de slag met het beantwoorden van jullie prangende sportvragen. Deze week: wat eet je als teamsporter? Hoe vaak moet je eten? En waar moet je op letten, ook als je in een sportkantine gaat eten?

Teamsport vs duursport
Teamsporters trainen vaak meerdere keren per week en spelen daarnaast ook nog eens één of meerdere wedstrijden. Gezonde voeding en de balans tussen energie-inname en energieverbruik is voor deze groep sporters dus net zo belangrijk als voor duur en/of krachtsporters! Door de verschillende pauzemomenten tijdens het sporten is de energie behoefte over het algemeen wat lager bij teamsporters dan bij duursporters. Deze rustmomenten zijn ook ideaal om even een SPORTable te eten of drinken. Door het intervalkarakter schommelt de voedselbehoefte van teamsporters wat tussen die van duursporters en krachtsporters in. Hoe meer ervaring je hebt met wedstrijden en trainingsprogramma’s, hoe beter je weet hoe intensief de sporttijd zal zijn en wat je nodig hebt. Een goede voorbereiding is het halve werk en het meenemen van een SPORTable is zeker gewenst!

Herstellen: pas op voor vet & alcohol
Wanneer je na het sporten een vette hap wegwerkt in de sportkantine is dat misschien op dat moment heel lekker, maar… Vet vertraagt de koolhydraatopname in je lichaam en dus blokkeert het je herstel proces en het re-energize proces. Ook alcohol is verre van ideaal na het sporten. Niet alleen zit alcohol die belangrijke hydratie in de weg, het krijgt ook voorrang in je lichaam om afgebroken te worden. Andere voedingsstoffen die je inneemt, moeten daardoor wachten en worden daardoor eerder opgeslagen als vet en je spieren kunnen niet optimaal herstellen. Gelukkig zijn er al heel wat sportkantines in Nederland die het “sportvoedingslicht” hebben gezien en verandering in hun menukaart aanbrengen. Naast de vette snacks (tja, die krijg je er moeilijk helemaal uit) worden er ook gezondere en herstel bevorderende happen aangeboden en vindt er in sommige gevallen zelfs overleg plaats met een sportdiëtist. That’s the way to go!

Doe jij een teamsport? Let je dan op je voeding? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto. Je downloadt hem hier

Summary
Waar let je op bij je voeding als teamsporter?
Article Name
Waar let je op bij je voeding als teamsporter?
Description
Karin, sportdiëtist in opleiding en schrijver van Sportables, beantwoordt jullie prangende sportvragen. Deze week: wat eet je als teamsporter? Hoe vaak moet je eten? En waar moet je op letten, ook als je in een sportkantine gaat eten?
Author