Wat is belangrijk bij een vega burger?
Karin Lambrechtse

Wat is belangrijk bij een vega burger?

dinsdag 16 januari 2018
Karin, sportdiëtist in opleiding en schrijver van Sportables, gaat na haar reeks met sportsnack-recepten, nu aan de slag met het beantwoorden van jullie prangende sportvragen. Deze week: waar moet een vegetarische burger aan voldoen? Wat moet er in zitten en hoe krijg je dat?

Burgers vs vega-burgers
Oftewel: vleesvervangers. Tegenwoordig is er keuze zat! Tien jaar geleden mocht je van geluk spreken wanneer je ergens een vega burger kon kopen. Vegetarisch: yes! Gezond… hmm niet persé! Vaak smaakten ze toch wat plastic-achtig of werden er allerlei stoffen aan toegevoegd om ze enigszins smaakvol en houdbaar te houden. Niet wat je zou willen eten… Kunnen jullie je die tijd ook nog herinneren? Toen en nu nog steeds zijn de lekkerste burgers: zelfgemaakt. En dat is helemaal niet moeilijk, integendeel: deze burgers zijn simpel en snel gemaakt! Met voor wie wil een mooie rosé kleur en vleesachtige textuur. Wat ik zelf vooral belangrijk vind is dat een vega burgers qua inhoud en voedingsstoffen minstens net zo voedzaam is als een stukje vlees. Met name gaat het dan om de eiwitten, B-vitamines met speciale aandacht voor B1 en B12 en ijzer. In deze burger zit het bijna allemaal (behalve de B12, dat is vrijwel onmogelijk). De soja, linzen en kikkererwten zorgen voor volwaardige eiwitten, de geraspte biet en scheutje bietensap zorgen voor een mooi rosé kleurtje en de roosvicee ferro voor de ijzer. De rooksmaak creëer ik met de spaanse pimento poeder. Hoppa! Goed voor mens én milieu!

Sportvoeding: wat, hoeveel en wanneer?
In de afgelopen periode heb je al veel recepten voorbij zien komen. Ik hoop dat ze letterlijk en figuurlijk in de smaak zijn gevallen! Allemaal sportvoedingsrecepten gericht op de actieve mens, de topsporter of de sjezende workaholic. Maar, wat eet kun je als je gaat sporten nu het beste eten, hoeveel en wanneer? Daarom heb ik voor jullie hier de algemene sportvoedingsrichtlijnen in een notendop even weergegeven. Alle uitgebreide evidence based sportvoedingsrichtlijnen kun je per type sport (duur / team / krachtsport) lezen in mijn boek SPORTables.

Maak jij wel eens een vega burger? Hoe doe je dat? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.