Print Friendly, PDF & Email

Merk je dat je steeds bepaalde klachten krijgt na het eten van een bepaald voedingsmiddel? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van een voedselallergie! De komende tijd vertellen we je alles over bepaalde voedselallergieën en hoe je deze kunt vaststellen. Vandaag gaan we het hebben over sulfiet intolerantie!

Sulfiet intolerantie
Sulfieten zijn zouten, die het zogenaamde ‘sulfiet-ion’ bevatten. Deze stof komt van nature voor in planten uit de lookfamilie (hieronder vallen onder andere sjalotjes/ui en prei). Sulfiet is bij ons met name bekend vanwege wijn, waarin het een conserverende werking heeft. Zo beschermt sulfiet de wijn tegen oxidatie en voorkomt het de groei van ongewenste bacteriën en schimmels. Dit zorgt ervoor dat wij te allen tijde kunnen genieten van onze frisse, fruitige en zuivere wijntjes. Maar wijn is niet het enige waar wij deze stof in terugvinden. Zo wordt sulfiet ook vaak gebruikt als kleurstof en conserveringsmiddel in andere producten. Deze kleurstoffen en conserveringsmiddelen zijn te herkennen aan de E-nummers E220 t/m E228. Sulfiet veroorzaakt géén allergische reactie, maar een intolerantie reactie.

Gevolgen
Zelfs contact met de kleinste hoeveelheid sulfiet kan zorgen voor een lichamelijke reactie. Deze reactie kan mild zijn, maar ook heel heftig. Zo variëren de klachten van huidklachten tot luchtwegklachten en de meest gevaarlijke reactie, anafylaxie.

Diagnose
Aangezien we te maken hebben met een intolerantie en geen allergie, is het vaststellen van een diagnose erg gemakkelijk. Door bij de huisarts een provocatietest te laten uitvoeren, weet je zeer snel of het sulfiet is waar jouw klachten vandaan komen. Voor wie niet bekend is met de provocatietest: dit is een een test waarbij een bepaald voedingsmiddel in toenemende hoeveelheid wordt toegediend om te kijken of er een reactie optreedt.

Sulfiethoudende producten
Producten waarvan bekend is dat deze veel sulfiet bevatten, zijn o.a. gedroogd fruit, wijn en mosselen. Maar, dit zijn zeker niet de enige producten. Sulfiet is namelijk een stof die in veel producten is terug te vinden. Dit heeft sulfiet te danken aan zijn conserverende werking. Let daarom bij het checken van de verpakking altijd op de volgende ingrediënten. Deze duiden namelijk op aanwezigheid van sulfiet:

  • Conserveermiddel
  • E-nummer 150 B
  • E-nummer 150 D
  • E-nummer 163
  • E-nummers 220-228
  • Sulfiet
  • SO2
  • Zwaveldioxide
  • Zwaveligzuur

Vond jij dit artikel handig of wil je graag wat meer over dit onderwerp kwijt? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Afbeelding van Daria Nepriakhina via Pixabay.

Summary
Wat is een sulfiet intolerantie?
Article Name
Wat is een sulfiet intolerantie?
Description
Merk je dat je steeds bepaalde klachten krijgt na het eten van een bepaald voedingsmiddel? Vandaag gaan we het hebben over sulfiet intolerantie!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!