Print Friendly, PDF & Email

Hoewel het vroeger een grotere trend was, komen de termen nog wel eens voorbij: links- en rechtsdraaiende yoghurt. Wat is het en zitten er grote verschillen tussen de twee? Onze gastblogger Desiré legt het jullie uit!

Hoe wordt yoghurt gemaakt?
Om te begrijpen wat het verschil is tussen links- en rechtsdraaiende yoghurt is het belangrijk om te begrijpen hoe yoghurt precies gemaakt wordt. Om yoghurt te produceren worden er melkzuurbacteriën toegevoegd aan melk. De fermentatie van lactose (melksuiker) door deze bacteriën produceert melkzuur, wat de melkeiwitten doet samenklonteren. Hierdoor krijg je de welbekende zure smaak en dikke substantie. De bacterieculturen die nodig zijn voor het produceren van yoghurt zijn Streptococcus thermophilus en Lactobacillus bulgaricus. 

Links- en rechtsdraaiend melkzuur
Melkzuur is een metabolisch bijproduct van melkzuurbacteriën. Er bestaan twee soorten melkzuren: rechtsdraaiend (L+) en linksdraaiend (D-) (zie afbeelding). Links en rechts duiden op polarisatie van het licht. Dit is de trillingsrichting van elektromagnetische straling. Een L+ melkzuur draait naar rechts, een D- melkzuur naar links als je ze onder een polarisatiemicroscoop zou bekijken. Ze lijken erg veel op elkaar: ze hebben dezelfde chemische formule en volgorde van atomen maar een andere ruimtelijke structuur.

Maar genoeg scheikunde en natuurkunde voor vandaag; wat betekent dit voor de yoghurt? Afhankelijk van welke melkzuurbacteriën het product bevat, wordt rechtsdraaiend of linksdraaiend melkzuur geproduceerd. Omdat bij de productie van yoghurt verschillende melkzuurbacteriën worden gebruikt, resulteert dit in producten met een combinatie van de twee melkzuren. 

In het lichaam
Je lichaam maakt ook zelf melkzuur aan. Een bekend voorbeeld is bijvoorbeeld spierpijn: bij onvoldoende zuurstof hopen stofjes uit melkzuur zich op in de spieren. Het melkzuur dat je lichaam aanmaakt is met name rechtsdraaiend. Rechtsdraaiend melkzuur is dus lichaamseigen, en kan makkelijk worden verteerd door het lichaam. Linksdraaiend melkzuur is dit niet, maar kan wel door het lichaam worden verwerkt (dit gaat alleen langzamer). 

Effect op de gezondheid
Voedingsmiddelen met rechtsdraaiend melkzuur zoals Biogarde yoghurt zouden lichter verteerbaar zijn. De wetenschap is het er momenteel over eens dat linksdraaiend melkzuur geen gezondheidsprobleem vormt voor mensen met een goede gezondheid. Er is daarom geen reden om linksdraaiend melkzuur te vermijden als onderdeel van een gezond dieet. Laat yoghurt met rechtsdraaiend melkzuur daarom voor wat het is: een goede marketingtruc.

Vond je dit artikel interessant? Zou je meer van dit soort artikelen willen zien? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Instagram of in een reactie. We horen het graag!

 

Summary
Wat is het verschil tussen links- en rechtsdraaiende yoghurt?
Article Name
Wat is het verschil tussen links- en rechtsdraaiende yoghurt?
Description
Je hebt vast eens van links- en rechtsdraaiende yoghurt gehoord. Wat is het en zitten er grote verschillen tussen de twee? Wij leggen het je uit!
Author