Wat is lactose-intolerantie?
Lauren Kreijger

Wat is lactose-intolerantie?

dinsdag 08 oktober 2019
Merk je dat je steeds bepaalde klachten krijgt na het eten van een bepaald voedingsmiddel? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van een voedselallergie! De komende tijd vertellen we je alles over bepaalde voedselallergieën en hoe je deze kunt vaststellen. Vandaag gaan we het hebben over lactose-intolerantie!

Lactose-intolerantie
Lactose-intolerantie is officieel geen allergie, maar een overgevoeligheid. Bij het eten of drinken van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid melk of melkproducten ontstaan er klachten. Deze klachten ontstaan doordat lactose niet volledig verteerd kan worden. Dit heeft te maken met lactase. Lactase is een enzym dat lactose (melksuiker) verteert. Het enzym wordt gemaakt in de darmwand en zorgt ervoor dat lactose wordt afgebroken tot kleinere stukken suikers. Hierdoor kan de lactose worden opgenomen door de darmen. In het geval van lactose-intolerantie kan de darmwand helaas niet genoeg lactase aanmaken.

Gevolgen
Afhankelijk van een aantal factoren kunnen bacteriën in de darmen de onverteerde lactose in de darm afbreken. Hierbij komen extra gassen en darmprikkelende stoffen vrij. Daarnaast trekt de onverteerde lactose water aan, waardoor waterige ontlasting ontstaat. Gevolgen hiervan zijn: buikpijn, kramp, misselijkheid, een opgezette buik, winderigheid en diarree.

Diagnose
De huisarts kan bij vermoeden van een lactose-intolerantie een aantal onderzoeken voorstellen:

  1. Waterstof-ademtest: hierbij wordt gekeken naar de concentratie waterstof in de uitgeademde lucht voor en na het drinken van een suikeroplossing met lactose. Bacteriën in de darmen breken lactose af, hierbij komt waterstofgas vrij. Een hoge concentratie waterstof duidt op lactose-intolerantie.

  2. Lactose-intolerantietest: hierbij wordt het bloedsuikergehalte gemeten. Aangezien lactose (melksuiker) onvoldoende wordt verteerd bij lactose-intolerantie, stijgt het bloedsuikergehalte na consumptie van lactose niet. Een laag bloedsuikergehalte kan dus duiden op een lactose-intolerantie.

  3. Eliminatie-provocatietest: dit is een test waarbij een bepaald voedingsmiddel in toenemende hoeveelheid wordt toegediend om te kijken of er een reactie optreedt.


Goed om te weten: wanneer lactose-intolerantie wordt vastgesteld, betekent dit niet dat je helemaal geen melk en melkproducten meer kan eten of drinken. Het is vaak zelfs niet eens nodig om de producten met melk of lactose als ingrediënt te vermijden. Wat wel belangrijk is, is dat de hoeveelheid lactose in de voeding beperkt blijft. Hoe je dit doet, bepaal je samen met een arts of diëtist.

Hoe herken je producten met lactose?
Lactose is te vinden in dierlijke melkproducten en zit van nature in moedermelk. Amandel-, kokos-, soja-, haver- en rijstdrink bevatten geen lactose. Producten als yoghurtdrink, vla, pudding en de fruitzuiveldranken Rivella en Taksi helaas wel. Ook in andere producten is lactose te vinden. Van belang bij een lactose-intolerantie is het checken van etiketten. Aanduidingen van de aanwezigheid van lactose zijn onder andere: boter, caseïnaat, caseïne, (droge) melkbestanddelen, gehydrolyseerd melk(eiwit) en wei.


Vond jij dit artikel nuttig of wil je graag wat over dit onderwerp kwijt? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!
Dank aan Shutterstock voor de foto van het glas melk, gemaakt door KomootP. Je downloadt de foto hier.

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.