Print Friendly, PDF & Email

Sinds een aantal weken loop ik op een heel andere manier door het park of bos. Ik kijk meer om me heen, ruik aan vreemde plantjes en neem soms zelfs een hapje van een of ander blaadje. Ik heb er een nieuwe hobby bij gekregen en ik ben er van in de ban: wildplukken!

Wildplukken: lokaal en in het seizoen
Met wildplukken verzamel je op de meest alledaagse plekken eetbare en voedzame planten. Planten die je misschien nooit zijn opgevallen, maar waar je smaakvolle gerechten mee kunt maken. Wildplukken doe je met al je zintuigen. Je voelt, kneust, ruikt, knipt en plukt de heerlijkste wilde planten, noten, bessen en paddenstoelen. Je gaat de natuur met andere ogen bekijken. Een simpele brandnetel in mijn blikveld laat me tegenwoordig al fantaseren over een dampend bordje brandnetelsoep en bij een veldje vol daslook krijg ik meteen de kriebels om daar een heerlijke pesto van te maken. En ik ben niet de enige. Mensen hebben steeds meer de behoefte om te weten waar ons voedsel vandaan komt en de steeds bewustere consument eet het liefst zo lokaal mogelijk. Wildplukken sluit hier op aan. We zijn de rijkdom van alles wat om ons heen groeit en bloeit aan het herontdekken. Er is veel meer eetbaar dan mensen in eerste instantie denken. Ook bij restaurants is het verwerken van ‘wildpluk’ in gerechten populair aan het worden. Met eten uit het wild voed je je met wat moeder aarde van nature produceert. Je eet volgens de seizoenen, uit de volle grond. Voor de komst van de landbouw, zo’n 12.000 jaar geleden, deden we niet anders. Betere voeding bestaat er eigenlijk niet!

Wildplukworkshops
Sinds kort bied ik samen met een ervaren vriendin wildplukworkshops aan. Met een mannetje of tien gaan we op pad. Er groeien zoveel mooie, eetbare planten in en om onze stad Amsterdam. Brandnetel, Daslook, Look zonder Look, Hondsdraf, Paardebloem, Kleefkruid, Weegbree, Zevenblad en ga zo maar door. De workshop bestaat uit twee delen. Eerst gaan we plukken en krijgen de deelnemers uitleg over de eetbare planten: hoe zijn ze te herkennen, wat zijn hun eigenschappen en waar kun je de plantjes voor gebruiken. Na het plukken duiken we samen de keuken in en maken we heerlijke gerechten zoals pesto, kruidenboter, soep en smoothies. Met de wildplukworkshops willen wij mensen inspireren om hun voedingspatroon aan te vullen met al het gezonds dat de natuur net buiten je voordeur te bieden heeft. Geniet van het leven en oogst de kwaliteit van de natuur!

Mini-cursus op De Hippe Vegetariër
Op De Hippe Vegetariër zal ik de komende weken nog twee blogs schrijven, als een soort van kennismaking met het wildplukken. Net zoals in de workshops zal ik ingaan op waarom wildplukken een goede aanvulling op je voeding kan zijn, zal ik een aantal makkelijke te herkennen planten bespreken en tot slot een paar recepten met jullie delen om je op weg te helpen in de keuken met je verse oogst uit eigen voortuin. Wil je een keer meedoen met een wildpluk-workshop onder leiding van Leoniek Botje en mij? Kijk dan voor meer informatie en een overzicht van de aankomende workshops op mijn website. Aanmelden voor een van de workshops kan door een berichtje te sturen naar info@bewustmetvoeding.com.

Heb jij al vaker wilde planten en kruiden geplukt? Wil je dit vaker gaan doen? Of heb je een leuk verhaal? Deel het met ons via een reactie op dit artikel, Facebook of Twitter!

Summary
Wat is wildplukken?
Article Name
Wat is wildplukken?

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!