Print Friendly, PDF & Email

Groenten zijn goed voor de gezondheid. De meeste bevatten weinig calorieën en veel vitamines, mineralen en vezels. Hierbij is variatie belangrijk, er is namelijk geen groente die je van alle voedingsstoffen kan voorzien (zie tabel 1). Vandaag vertelt onze gastblogger Desiré welke groenten veel essentiële voedingsstoffen* bevatten!

Groene bladgroente
Groene bladgroenten zoals andijvie, spinazie, boerenkool en snijbiet zijn rijk aan vitamines en mineralen. Het volgen van een dieet rijk aan groene bladgroenten kan tal van gezondheidsvoordelen bieden, waaronder een verminderd risico op obesitas, hartaandoeningen, hoge bloeddruk en cognitieve achteruitgang. Ze zitten boordevol foliumzuur, dat een belangrijke rol speelt bij de productie van rode bloedcellen en de preventie van neurale buisdefecten tijdens de zwangerschap. Spinazie en snijbiet bevatten een ruime hoeveelheid ijzer en zijn hierdoor goed voor vegetariërs.

Broccoli
Broccoli bevat zo’n grote hoeveelheid vitamine C, dat je met een portie van 200 gram gelijk aan je dagelijkse vitamine C behoefte voldoet.
Het eten van broccoli kan een betere bloedsuikerspiegel ondersteunen bij mensen met diabetes. Hoewel het exacte mechanisme niet bekend is, kan het in verband staan met het gehalte aan voedingsvezels van broccoli. Een onderzoek toonde significant verminderde insulineresistentie aan bij mensen met diabetes type 2 die gedurende een maand dagelijks broccolispruiten consumeerden. Vitamine E, foliumzuur en fosfor zijn ook in grote hoeveelheden aanwezig in broccoli.

Wortelen
Bètacaroteen, het belangrijkste caroteen in wortels, kan door je lichaam worden omgezet in vitamine A. Slechts één grote wortel kan meer dan 200% van de ADH voor vitamine A leveren. Kook ze vooral, dat verhoogt de opname van bètacaroteen aanzienlijk. Deze belangrijke voedingsstof (die als celbeschermende antioxidant fungeert) ondersteunt de gezondheid van longen, huid en het gezichtsvermogen. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot een aandoening die xeroftalmie wordt genoemd en die het normale gezichtsvermogen kan schaden en kan leiden tot nachtblindheid. De antioxidanten luteïne en zeaxanthine die in wortels worden aangetroffen, verbeteren ook de gezondheid van de ogen. De twee natuurlijke verbindingen beschermen het netvlies en de lens. Van de oplosbare vezels in wortels is aangetoond dat ze de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels helpen reguleren en de spijsvertering ondersteunen. Rauwe of lichtgekookte wortels hebben ook een lage glycemische index, waardoor ze voor een gestage toevoer van energie zorgen.

Spruitjes
Veel kinderen gruwelen ervan, maar spruitjes zijn zeer gezond. Ze bevatten veel vitamine C, een antioxidant die de ijzerabsorptie bevordert en die betrokken is bij weefselherstel en immuunfunctie. Bovendien helpt hun vezelrijke gehalte de darmgezondheid te ondersteunen. Naast de bovenstaande voedingsstoffen bevatten spruitjes ook aardig wat foliumzuur en fosfor.

Doperwten
Officieel is de doperwt geen groente. Doperwten maken deel uit van de peulvruchtfamilie, die bestaat uit planten die peulen produceren met zaden erin. Ze worden echter vaak gekookt en verkocht als groente. Wat doperwten onderscheid van andere groenten is een hoog eiwitgehalte. Zo bevat 200 gram doperwten bijna zes keer zo veel eiwit als 200 gram wortelen. Doperwten zijn rijk aan voedingsvezels en vitamine C. Ook bevatten ze veel polyfenolen, wat in verband gebracht wordt met vele gezondheidsvoordelen. Zo beschermen ze lichaamscellen tegen vrije radicalen en werken ze ontstekingsremmend.

Paprika’s
Paprika’s zijn samen met spruitjes een van de groenten die het rijkst zijn aan vitamine C. Andere vitamines en mineralen in paprika’s zijn vitamine K1, vitamine E, vitamine A, foliumzuur en kalium. De gecombineerde effecten van vitamine A en C zorgen voor een groot antioxidantvermogen en met lycopeen (een caroteen en antioxidant) in de mix wordt de rode paprika een superfood van de bovenste plank.

Conclusie
Van het leveren van essentiële vitamines en mineralen tot het bestrijden van ziekten, het is duidelijk dat voldoende groente cruciaal is voor een goede gezondheid. Hoewel de hier vermelde groenten uitgebreid zijn onderzocht op hun gezondheidsvoordelen, zijn er nog veel meer groenten die ook essentieel zijn voor een goede gezondheid.

* Er zijn zo’n 50 voedingsstoffen bekend die het lichaam nodig heeft voor al zijn levensprocessen. Dit zijn essentiële (onmisbare) voedingsstoffen. Sommige van deze voedingsstoffen kan het lichaam niet of in onvoldoende mate maken. Dat is waarom het belangrijk is om deze voedingsstoffen via de voeding binnen te krijgen.

Was jij al bekend met de gezondheidsvoordelen van deze soorten groenten? Wat is jouw favoriete groente? Laat het ons weten in de reacties, op Facebook of Instagram!

 

Summary
Desiré van der Kruk
Article Name
Desiré van der Kruk
Description
Groenten zijn goed voor de gezondheid, maar welke bevatten de meeste voedingsstoffen? Broccoli, wortels of paprika? Gastblogger Desiré geeft antwoord!
Author