Wildplukken: zelf aan de slag
Yvet Noordermeer

Wildplukken: zelf aan de slag

zaterdag 28 mei 2016
Nu je weet wat wildplukken is en waarom je ervoor zou kiezen, is het natuurlijk tijd om zelf aan de slag te gaan! Maar voordat je op eigen houtje gaat wildplukken moet je natuurlijk goed weten wat eetbaar is en wat juist giftig – dat is een hele studie. Gelukkig groeien brandnetels, paardebloemen en madeliefjes misschien wel in je achtertuin en zijn ze geweldig in de keuken. Dat is een goede start!

Pas op giftige dubbelgangers
Wildplukken moet je niet zomaar mee starten. Sommige planten en paddenstoelen hebben namelijk echt giftige dubbelgangers, waardoor een ogenschijnlijk lekker hapje onverwacht nare gevolgen kan hebben. Ook bepaalde wetgeving en regels omtrent wildpluk zijn er niet voor niets en moeten de natuur beschermen tegen onwetende indringers. Er zijn echter een aantal planten die uitermate geschikt zijn voor de beginnende wildplukker die zonder studie of workshop al wil genieten van eetbare gewassen. Dit zijn de brandnetel, de paardebloem en het madeliefje. Iedereen herkent ze en ze groeien in overvloed door heel Nederland. Let er bij het plukken wel op dat je niet de planten plukt die direct naast een drukke weg groeien, want deze zijn bevuild met uitlaatgassen en soms zelfs met bestrijdingsmiddelen. Per plantje zal ik wat tekst en uitleg geven en ook gerechten en tips wat je er zoal mee kunt doen.

Brandnetel
De brandnetel is de meest bekende eetbare, wilde groente. Zeer gezond ook, want het zit vol mineralen als ijzer, zwavel, calcium en vitamine A en C. Hij heeft niet zo’n beste reputatie omdat hij prikt, maar culinair gezien kun je er alle kanten mee op. Het plukken is even lastig want ze kunnen dus zeer doen. Pluk daarom of heel voorzichtig een top af (de bovenste zes blaadjes) of gebruik plastic huishoudhandschoenen. Je kunt er heerlijke brandnetelsoep van maken. Na een minuut in het kokend water te zijn geweest brandt de netel niet meer. Brandnetels kun je ook goed drogen om er later thee van te zetten. Verder kun je brandnetels samen met spinazie door een stamppot heen doen, of je maakt een stamppot van alleen brandnetels. Verder ook zeer geschikt in smooties. Brandnetel groeit het hele jaar door. 

Paardebloem
In april tref je vaak volop goudgeel gekleurde weilanden aan. Dat komt voornamelijk door de paardenbloem. Dit plantje is een echte superfood. Het heeft uiteenlopende medicinale eigenschappen en zit bomvol voedingsstoffen waaronder vitaminen C, A, meerdere B vitamines en mineralen als calcium, kalium, mangaan en ijzer. Van de paardebloem kun je alles eten: de bloem, de stengel, de bladeren en zelfs de wortel. Van de blaadjes smaken de jonge bladeren het best, hoewel de smaak iets bitter is. Door de bladeren eerst enkele minuten in water te leggen zal de smaak minder bitter worden. De groene, getande blaadjes van de paardebloem voegen pit en voedingswaarde toe aan de meest doodgewone salade en de gele bloemblaadjes toveren een vleugje zon op je bord! Twee of drie verse paardenbloemblaadjes kun je ook prima over een omelet versnipperen of door je smoothie doen. De paardebloem groeit het hele jaar door. 

Madeliefje
Bijna het hele jaar door zijn madeliefje te zien op zonnige plekken in gazons, gemaaide graslanden en weiden. Vanwege zijn overvloedige bloei in de maand mei wordt het plantje ook wel meizoentje genoemd. Zodra het donker wordt of als het regent sluiten de bloemenhoofdjes zich en gaan ze hangen. Zodra de zon zich weer laat zien, gaan de bloemenhoofdjes weer open. Ze draaien zelfs met de zon mee. Madeliefjes zijn gezond, lekker en leuk om te zien. Als je de madeliefjes hebt geplukt gaan de bloemen dicht maar gooi je ze in hete soep dan ontvouwen de bloemblaadjes zich langzaam. Leuk voor jonge kinderen! Je kunt de bloemen gebruiken in salades. Als je ze bovenop legt ziet dat er prachtig uit. Ook in smoothies en als garnering zijn ze geschikt. Of je legt ze in een ijsblokjes tray en giet er water overheen: madelief-ijsblokjes. En iedereen kent wel kappertjes, eigenlijk zijn dat bloemknopjes op azijn! Je kunt door madelief knopjes op azijn te zetten, dus je eigen kappertjes maken.

Wil je een keer meedoen met een wildpluk-workshop onder leiding van Leoniek Bontje en mij? Kijk dan voor meer informatie en een overzicht van de aankomende workshops op mijn website. Aanmelden voor een van de workshops kan door een berichtje te sturen naar info@bewustmetvoeding.com. Succes met plukken en eet smakelijk!

Heb jij al vaker wilde planten en kruiden geplukt? Wil je dit vaker gaan doen? Of heb je een leuk verhaal? Deel het met ons via een reactie op dit artikel, Facebook of Twitter!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.