...

Zeven dingen die je nog niet wist over extra vierge olijfolie

door | 26 mrt 2019 | Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Olijfolie wordt niet voor niks het vloeibare goud genoemd – het ontbreekt in geen enkele keuken en wordt dagelijks veelvuldig gebruikt, zowel voor warme als koude gerechten. Er bestaan alleen veel feiten en fabels over extra vierge olijfolie, want hoe kom je erachter of je olijfolie écht van hoge kwaliteit is en kun je nou wél of niet bakken met extra vierge olijfolie? We hebben samen met Oil & Vinegar een aantal feiten voor je op een rijtje gezet:

Wist je dat…
…olijfolie al meer dan 6000 jaar wordt geproduceerd? Vroeger werden de olijven geperst met de hand, maar tegenwoordig worden de olijven in een machine geperst en gefiltert. Om extra vierge olijfolie te produceren worden de olijven niet verhit en worden er geen andere middelen gebruikt. De olijfolie moet bovendien van de eerste persing komen: dit is de olijfolie in de puurste (en ook duurste) vorm.

…er 5-10 kilogram olijven nodig is om 1 liter olijfolie te produceren? Dat is 3-5 liter olijfolie per boom per jaar. De olie wordt zowel uit het vruchtvlees als uit de pit gehaald. Het vruchtvlees bestaat voor 30-50% uit olie, de pit voor 5%. Voor de extra vierge olijfolie worden alleen de olijven geplukt die niet beschadigd zijn.

…olijfolie super gezond is? Dit komt door de onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt verkleind.

…de olijfolie boeren van Oil & Vinegar de olijven plukken als ze nog net niet helemaal rijp zijn? Dan leveren ze minder olie op, maar zijn ze wel van de hoogste kwaliteit. Hierdoor behoudt de olie zijn gezonde eigenschappen en heeft het een fruiterigere smaak. Olijfolie boeren plukken en selecteren de olijven handmatig, want als de olijven beschadigd raken treedt oxidatie op en stijgt de zuurgraad (en die moet juist zo laag mogelijk blijven).

…de kleur van olijfolie niets zegt over de kwaliteit? Je kunt daarom in de supermarkt niet van de buitenkant zien of een olijfolie van goede kwaliteit is. Een goede kwaliteit extra vierge olijfolie kun je pas herkennen aan de geur en de smaak. De olijfolie moet grassig ruiken en een bittertje achterlaten op de tong en een pepertje in de keel.

…je een olijfolie pas extra vierge mag noemen als de olijfolie gecertificeerd is door een laboratorium, geen defecten bevat en de zuurgraad minder is dan 0,8%. Hoe lager de zuurgraad, hoe hoger de kwaliteit en hoe beter voor je gezondheid! Een perfect voorbeeld van zo’n olijfolie met zeer hoge kwaliteit is Bonsecco olijfolie van Oil & Vinegar, afkomstig uit Maremma in Toscane.

…je ook prima kunt bakken met extra vierge olijfolie? Doordat fabrikanten er steeds beter in slagen het bezinksel (kleine restjes olijf die overblijven na het persen) uit de olijfolie te filteren, ontstaat er een stabielere olijfolie die niet aanbrandt in de pan en waar je dus prima mee kunt bakken. Voor de nieuwe Bak & Braad extra vierge olijfolie heeft Oil & Vinegar een speciale filteringmethode toegepast waardoor je de olijfolie zelfs tot 210°C kunt verhitten. Ideaal om mee te bakken!

Over Oil & Vinegar
Oil & Vinegar is de absolute autoriteit op het vlak van olijfolie en azijn. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Het Nederlandse bedrijf dat in 1999 werd opgericht heeft eigen gaarden, ontwikkelt eigen blends en eigen recepturen. Oil & Vinegar heeft nu meer dan 100 winkels over de hele wereld. Hier vind je naast een uniek assortiment olijfolie en azijn, diverse lokale schatten uit de mediterrane streek. Alles op ambachtelijke wijze gemaakt met pure ingrediënten en aandacht. De lekkerste producten met de mooiste verhalen, van pasta’s tot sauzen, kruiden en zoetigheden. Alles voor food lovers, om cadeau te geven of om samen van te genieten. Kijk voor meer informatie op www.oilvinegar.com.

Gebruik jij ook graag olijfolie in de keuken? Hoe gebruik je het? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Summary
Zeven dingen die je nog niet wist over extra vierge olijfolie
Article Name
Zeven dingen die je nog niet wist over extra vierge olijfolie
Description
Er bestaan veel feiten en fabels over extra vierge olijfolie, daarom hebben we samen met Oil & Vinegar een aantal feiten voor je op een rijtje gezet.
Author
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Latest posts by Isabel Boerdam (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt