...

Zo gezond is lijnzaad

door | 7 jul 2023 | De Hippe Vegetariër, Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

In dit artikel zetten we weer eens een voedingsmiddel in de schijnwerpers: lijnzaad. Zaden zitten vol voedingsstoffen en lijnzaad is zeker geen uitzondering. Wat kunnen deze zaadjes allemaal betekenen voor je gezondheid? Onze gastblogger van Puur Figuur zochten het voor je uit. Hier vind je 5 belangrijke voordelen op een rij.  

 

Rijk aan vezels

Lijnzaad is ontzettend rijk aan vezels. Met één eetlepel lijnzaad (dat is 7 gram) krijg je maar liefst 2 gram vezels binnen. Vezels helpen bij:
– Een gezonde stoelgang. Met een vezelrijk dieet heb je minder snel last van obstipatie.
– Een gezonde darmflora, doordat ze een voedingsbron zijn voor de goede bacteriën.
Het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel.
Een verzadigd gevoel. 

Goede bron van omega 3

Lijnzaad zit vol omega 3-vetzuren in de vorm van ALA. Deze vetzuren zijn ontzettend goed voor je hart. ALA-vetzuren zijn goed onderzocht en daaruit blijkt dat ze gelinkt kunnen worden aan:
– Gezonde cholesterolwaardes.
– Een kleiner risico op hartziektes en beroertes. 

Goed om te weten: met maar 10 tot 15 gram lijnzaad heb je je dagelijkse behoefte aan ALA binnen! 

 

Een gezond gewicht

Verschillende studies laten een link zien tussen lijnzaad en een gezond gewicht. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de vezels die erin zitten. Die geven je een verzadigd gevoel waardoor het makkelijker wordt om niet te veel te eten. Afvallen hoeft zeker niet gepaard te gaan met hongerlijden. 

Ook de stabiele bloedsuikerspiegel (dankzij de vezels) speelt mee. Met een stabiele bloedsuikerspiegel:
Sla je minder snel vet op.
Komt je lichaam makkelijker in de vetverbrandingsstand.
Heb je minder snel last van eetbuien. 

Geen wondermiddel

Lijnzaad is natuurlijk geen wondermiddel. Die bestaan simpelweg niet. Als je wilt afvallen (of voorkomen dat je aankomt) gaat het vooral om dat je in totaal gezond en niet te veel eet.   

 

Goed voor je huid en haar

Lijnzaad is een goede bron van B-vitamines. Die zijn goed voor je huid en haar, net als de omega 3-vetzuren die erin zitten. Samen helpen ze onder andere tegen droogheid en schilfers. 

Ook wordt er gedacht dat lijnzaad kan helpen bij het verminderen van acne en de symptomen van eczeem en rosacea. 

 

Rijk aan magnesium

Lijnzaad is rijk aan magnesium. Dit is een ontzettend belangrijk mineraal, waar we vaak niet genoeg van binnenkrijgen. Wat magnesium allemaal voor ons lichaam doet, is te veel om in dit artikel op te noemen. Het is betrokken bij meer dan 600 processen. 

Enkele belangrijke voordelen van magnesium zijn bijvoorbeeld:
– Goede nachtrust
– Sterke en gezonde botten
– Kleiner risico op depressie + het verminderen van depressiesymptomen
– Verminderen van migraine
– Gezonde bloedsuikerspiegel
– Minder last van PMS
– Betere sportprestaties 

 

Heel, gebroken of olie?

Lijnzaad is te krijgen als hele zaadjes, gebroken zaadjes of als olie. De olie is perfect voor dressings. Het is niet geschikt om te verhitten. Je kan het ook aan je yoghurt of havermout toevoegen. 

Als je voor de zaadjes gaat, kan je het beste heel lijnzaad kopen. Gebroken lijnzaad bederft erg snel. Je kan de zaadjes kort voor gebruik wel zelf even malen om ze te breken. Bijvoorbeeld met een blender, keukenmachine of koffiemolen. Zo kan je lichaam de voedingsstoffen beter opnemen. 

 

Kort samengevat

Lijnzaad is gezond dankzij de vezels, omega 3, B-vitamines en magnesium. Het is onder andere goed voor je:
– Darmflora
– Stoelgang
– Bloedsuikerspiegel
– Hart
– Gewicht
– Huid en haar 

Bronnen: Bayi Xu, Zhixia Xu, Duanmin Xu, Xuerui Tan, BMC Cardiovasc Disord, 2021. Nicolas Blondeau, Robert H Lipsky, Miled Bourourou, Mark W Duncan, Philip B Gorelick, Ann M Marini, Biomed Res Int, 2015. M Mohammadi-Sartang, Z Mazloom, H Raeisi-Dehkordi, R Barati-Boldaji, N Bellissimo, JO Totosy de Zepetnek, Obes Rev, 2017. 

Voeg jij wel eens lijnzaad toe aan bijvoorbeeld een ontbijt? Of heb je een ander favoriet recept waar je het aan toevoegt? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
Zo gezond is lijnzaad
Article Name
Zo gezond is lijnzaad
Description
Doe jij wel eens lijnzaad in je ontbijt? Weet jij dan echt wat de gezondheidsvoordelen hiervan zijn? We vertellen je er alles over!
Author
Karlijn Swaen

Karlijn Swaen

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Karlijn mag zich een ware foodie noemen. Ze is vaak in de keuken te vinden en vindt het heerlijk om haar vrienden en familie een nieuw gevonden recept voor te schotelen. Karlijn is een enorm gezelligheidsdier en houdt ervan om in haar vrije tijd actieve dingen te doen, het liefst met de benodigde bezoekjes aan een lunchroom. Een leuk feitje over Karlijn; met een kopje koffie maak je haar altijd blij!
Karlijn Swaen

Latest posts by Karlijn Swaen (see all)

1 Reactie

  1. Annemarie

    Als je lijnzaadjes heel eet neem je de voedingsstoffen niet op!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt