Elke dag staan we met groenten in de keuken, maar als ik eerlijk ben weet ik heel vaak niet hoe en waar deze precies groeien. Wat is het Nederlandse seizoen? Groeien ze onder de grond of aan een plant? Ik wil het voor eens en voor altijd weten, dus ging langs bij de telers Van Eigen Bodem. Vandaag: hoe groeien spruitjes?
Wil je geen filmpje missen? Abonneer je dan nu op VEGGIE!
Van zaadje tot plant
Spruitjes groeien aan een plant. In de grond begint het zaadje van deze plant met ontkiemen. De kiem groeit na ongeveer een week boven de grond uit waar vervolgens blaadjes uit groeien. De plant wordt groot en er komen veel bladeren aan te zitten die dicht op elkaar groeien. De spruitjes groeien in de oksels van de bladeren aan de plant. Tussen de stengels van de bladeren vormen er op deze manier spruiten aan de stam. Ze beginnen eerst heel klein en groeien vervolgens uit tot volledige spruiten.
Bloemetjes en bijtjes
Het ontstaan van de spruitzaden is net als het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes. Als spruiten niet worden geoogst, blijft de spruitenplant doorgroeien. Hij kan dan wel anderhalve meter hoog worden en er groeien bloemen aan. De bloemen zijn tweeslachtig: ze hebben zowel meeldraden als een stamper, oftewel mannelijk en vrouwelijk. Insecten komen op de bloemen af, die daarna stuifmeel van de ene op de andere bloem overbrengen. De stuifmeelkorrel groeit door de stamper heen naar de eicel, waar er een zaadje ontstaat. Als dit is gebeurd, verandert de stamper in een lange ‘hauw’. Hierin zitten twee rijen zaden. Zodra de zaadjes rijp zijn, breekt de hauw open en zijn de zaadjes klaar om geplant te worden en uit te groeien tot een nieuwe spruitjesplant.
Oogst
De spruitjes worden tussen februari en april gezaaid in de buitenlucht, voornamelijk in Zuid-Holland. Hoewel de maanden anders doen vermoeden, zijn spruiten wintergroenten. Koud weer is het beste voor de spruiten, de kwaliteit is dan het beste. Vanaf augustus tot en met maart kunnen spruitjes worden geoogst. De spruiten worden veelal met de hand afgebroken van de stam. Ze hebben op dat moment een grootte van 2-3 centimeter.
Gezondheid
Spruiten bevatten ontzettend veel vitamine C, wel drie keer zoveel als een sinaasappel. Handig voor je weerstand in de winter! Daarnaast bevatten spruitjes verschillende B-vitamines en de mineralen kalium en fosfor. Deze helpen je zenuwstelsel en hersenen goed te laten functioneren en je botten te laten herstellen. Bovendien zitten spruitjes boordevol voedingsvezels, die helpen andere voedingsstoffen goed op te nemen. Ware vitaminebommetjes dus!
Feitjes
- Spruitjes zijn als het ware kleine kolen.
- Spruitjes zijn drie tot zeven dagen houdbaar als ze in de koelkast bewaart.
- Twee dagen na de oogst liggen spruitjes al in de supermarkt.
Wist jij dat spruitjes op deze manier groeien? Heb je iets nieuws geleerd? Of een heerlijk spruitjesrecept dat je graag wilt delen? Laat het ons weten via een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. We zijn heel benieuwd!
Dank aan Shutterstock voor de foto van de spruitjes, gemaakt door OVKHNR. Je downloadt de foto hier.
ik heb afgelopen jaar paarse spruit en gezaaid.. wel plant maar geen spruitjes in de oksels..
hoe kan dit?
groet Lidia
Hoi Lidia, wat leuk om te horen dat je zo enthousiast aan de slag bent gegaan met het zaaien van spruitjes! Wij moeten eerlijk bekennen dat alles wat wij weten over spruiten geleerd hebben van Eigen Bodem. Ik zou je ook willen doorverwijzen naar de experts via de volgende link: https://www.vaneigenbodem.nl/producten/spruiten-van-eigen-bodem Heel veel succes met de spruitjes 🙂
Als ik als kind naar school ging, kon ik in de winter onderweg spruitjes plukken.
Heerlijk! Lekker rauw.
Gekookt waren ze vroeger nooit lekker.
Tegenwoordig worden ze kort gekookt en dat komt de smaak ten goede.