...

RABARBER: van grond tot bord

door | 17 mei 2018 | Adv, Groente van de maand, rabarber, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Elke dag staan we met groenten in de keuken, maar als ik eerlijk ben weet ik heel vaak niet hoe en waar deze precies groeien. Wat is het Nederlandse seizoen? Groeien ze onder de grond of aan een plant? Ik wil het voor eens en voor altijd weten, dus ging langs bij de telers Van Eigen Bodem. Vandaag: hoe groeit rabarber?

Wil je geen filmpje missen? Abonneer je dan nu op VEGGIE!

Rabarberplant
De rabarberplant wordt ongeveer 5 centimeter diep in de grond geplant. De knoppen van de plant moeten nog net uitsteken boven de grond, want daar groeien straks de rabarber stelen uit. Dat noem je ook wel ‘ogen’. Een zaadje heeft twee jaar nodig voor je ervan kan oogsten. Of de plant buiten of binnen geteeld wordt, is afhankelijk van het seizoen. Rabarber van Nederlandse bodem is van oktober tot en met juli beschikbaar. Maart t/m juni wordt de rabarber geplant in de buitenlucht, daarna wordt de rabarber binnen geteeld. Dit wordt ook wel ‘geforceerde teelt’ genoemd, maar is eigenlijk heel natuurlijk.

Geforceerde teelt
In de winter gaat de rababerplant normaal gesproken ‘in rust’. Er wordt dan geen nieuwe rabarber aangemaakt. Om toch in de winter rabarber te kunnen telen, bestaat er dus ‘geforceerde teelt’. In het najaar wordt de hele rabarberplant met wortels en al uit de grond gehaald. De plant wordt dan op een koele en donkere plek opgeslagen. Doordat het koud en donker is, denkt de plant dat het winter is en gaat ‘ie in rust. Hij wordt als het ware voor de gek gehouden. Als de rabarberteler weer wil gaan oogsten, kan de omgeving van de plant verwarmd worden. Als de rabarberplant water krijgt, gaat ‘ie weer vanuit de wortels nieuwe rabarber aanmaken. Na ongeveer 8 weken kan de teler de nieuwe rabarberstengels weer oogsten, ook in de winter dus! Deze rabarber smaakt opvallend genoeg zachter en zoeter dan rabarber die gewoon in de buitenlucht is geteeld, daarnaast hebben ze een mooiere rode kleur en wat dunnere stengels. Door de donkere omgeving kunnen de groeiomstandigheden namelijk beter onder controle worden gehouden en blijft de rabarber zo mooier en zoeter.

Oogst
Als de stengels ongeveer 60 centimeter lang zijn en een beetje gaan hangen, kunnen de stelen geoogst worden. Dit gebeurt door de stelen een kwartslag te draaien en eraan te trekken. Als je de stengels afsnijdt, heb je kans dat het overgebleven stuk gaat rotten, wat de plant kan beschadigen. Je moet wel meteen de bladeren verwijderen omdat de stengels anders taai worden. Daarnaast is het belangrijk dat niet meer dan de helft van de stelen wordt geoogst, zodat de rest van de ‘energie’ terug kan in de plant. De plant moet namelijk weer herstellen om verder te kunnen groeien. Gemiddeld groeien er zo’n 20 stelen aan een rabarberplant, in een goed seizoen kunnen die 3 keer geoogst worden. Na 21 juni houdt de oogst buiten op. Het is dan de langste dag van het jaar en daarna wordt de rabarber steeds zuurder!

Rabarber weetjes

  • Rababer heeft een friszure smaak en wordt vaak gebruikt voor compotes of desserts.
  • Verse rabarber voelt hard en stevig aan.
  • Rabarber kan je het beste op de dag zelf nog eten.
  • Rabarber lijkt qua bereiding op fruit, maar is wel degelijk een groente.
  • Met rabarber kan je heerlijke zoetzure gerechten maken. Check onze rabarberrecepten!

Wist jij dat rabarber op deze manier groeit? Heb je iets nieuws geleerd? Of een heerlijk rabarberrecept dat je graag wilt delen? Laat het ons weten via een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. We zijn heel benieuwd! 

Bron:
Vaneigenbodem.nl
Verseoogst.nl

Mooiemoestuin.nl

Summary
RABARBER: van grond tot bord
Article Name
RABARBER: van grond tot bord
Description
Elke dag staan we met groenten in de keuken, maar als ik eerlijk ben weet ik heel vaak niet hoe en waar deze precies groeien. Wat is het Nederlandse seizoen? Groeien ze onder de grond of aan een plant? Ik wil het voor eens en voor altijd weten, dus ging langs bij de telers Van Eigen Bodem. Vandaag: hoe groeit rabarber?
Author
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

2 Reacties

  1. Miranda Hazebelt

    Ha Isabel,
    Ik heb als zeg ik het zelf, heerlijke toetjes met rabarber op mijn site staan.
    Roomyoghurt met rabarber en haverkruimels
    Rabarbercrumble
    Rabarberpudding
    Misschien hebben julllie er iets aan?

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Wat leuk Miranda, dank voor de tip, heel leuk voor onze lezers!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt