Print Friendly, PDF & Email

Op de tweede donderdag van april gaat het asperge-seizoen officieel van start. Vanaf dat moment kunnen we genieten van asperges met gekookte eitjes, spinazie en krieltjes tot en met 23 juni. Er zijn al eerder asperges te koop maar dat zijn geïmporteerde asperges uit Peru of buitengewoon dure exemplaren uit verwarmde bedden in Nederland. Vanaf deze week kan je genieten van ons Hollandse goud, afkomstig uit Limburg, maar dankzij Asperges Amsterdam nu ook vers te halen om de hoek in Amsterdam.

Een lesje asperges
Een asperge begint met een zaadje. Dit zaadje is afkomstig van een struik met loof die groeit uit een niet geoogste asperge. Aan het loof zitten zaadjes die door de teler gebruikt worden om nieuwe planten van te kweken. De aspergeteler zet de plantjes uit op het land, ongeveer 25cm diep. En dan moet hij wachten tot er geoogst kan worden. De aspergeplant is een meerjarige plant en moet dus met geduld behandeld worden:

  • Het eerste jaar mag er niet worden geoogst
  • Het tweede jaar mag er maar drie weken geoogst worden
  • Het derde jaar mag er tot 1 juni geoogst worden
  • Het vierde jaar is de plant sterk genoeg en mag er het hele seizoen geoogst worden.

Het seizoen duurt van april tot en met 24 juni, dan is het Sint Jan. Als er dan wordt ‘gestoken’ kan de plant kapot gaan en kan er het volgende jaar niet meer geoogst worden. Een volwassen plant levert ongeveer 20 stengels per jaar.

De asperge klassen
In het seizoen worden de asperges iedere ochtend ‘gestoken’ van de aspergeplant. Steken op het juiste moment is erg belangrijk. Het kopje van de asperge mag niet te lang boven de grond uit steken, want dan ontstaat er verkleuring door het zonlicht. Wanneer het kopje is verkleurd, is deze asperge direct minder waard. De koningsklasse onder de asperges is de AA-Wit, deze asperge heeft een mooie rechte vorm, helemaal wit, zonder bobbeltjes en is tussen de 20 – 28 mm dik. Wanneer de asperges zijn gestoken, worden ze voor de verkoop dus allemaal gesorteerd en ingedeeld in klassen:

  • AA-wit: helemaal wit, 20-28 millimeter dik
  • AA-violet: violet kopje (net te lang in de zon gestaan), 20-28 millimeter dik
  • A-wit: helemaal wit, 16-20 millimeter dik
  • A-violet: violet kopje (net te lang in de zon gestaan), 16-20 millimeter dik

Behalve een andere klasse en een andere prijs zit er voor de fijnproever ook een smaakverschil tussen het kopje van de witte asperge en de violet asperge: het kopje van de violet asperge is uitgesprokener van smaak. Sommige restaurants kiezen daarom bewust voor de violet, dus de AA-wit is beslist niet heilig. Kies wat jij lekker vindt!

Dus wat ga jij maken met ons witte goud deze lente? Hier vind je een aantal asperge-recepten om je te inspireren en een bijpassende wijn van de maand, de Petit Chablis van Domain Jean Goulley, om hiermee te combineren!

Iedere maand zet De Hippe Vegetariër een groente van de maand in het zonnetje, met diverse recepten om je te inspireren en een bijpassende wijntip – kozen in samenwerking met Wine & Roses – om hierbij te schenken.

Summary
Hollands goud: asperges
Article Name
Hollands goud: asperges

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!