Elke dag staan we met groenten in de keuken, maar als ik eerlijk ben weet ik heel vaak niet hoe en waar deze precies groeien. Wat is het Nederlandse seizoen? Groeien ze onder de grond of aan een plant? Ik wil het voor eens en voor altijd weten, dus ging langs bij de telers Van Eigen Bodem. Vandaag: hoe groeit oerknol?
Wil je geen filmpje missen? Abonneer je dan nu op VEGGIE!
Wat is een oerknol?
Oerknol, ook wel oerknolselderij genoemd, is een knol zoals een knol van eigen bodem hoort te zijn! Hij lijkt op de knolselderij, maar dat is het niet helemaal. De oerknol is een speciaal ras van de knolselderij. Afgelopen tientallen jaren hebben knolselderijtelers de zaadrassen veredeld op basis van productie. Dit heeft geleid tot de knolselderij zoals wij hem kennen: mooi, rond, wit en veel opbrengst. Een nadeel hieraan is dat de smaak enigszins verloren is gegaan. Een teler van eigen bodem is samen met een zaadbedrijf op zoek gegaan naar een ras die de echte kenmerken van knolselderij bevat. Ze hebben een zaadje gecreëerd en het resultaat hiervan is de oerknol! In november is de oerknol voor het eerst geoogst.
Van zaadje tot plant
Hij wordt geplant als zaadje in een kas, die uitgroeien tot kleine plantjes, met een paar groene stengeltjes. Deze plantjes worden buiten in de volle grond geplant. Dit gebeurt plantje voor plantje met een speciale trekker. Het plantje groeit in een paar maanden uit tot een knol. De knollen zitten half in de grond: de onderkant groeit met de wortelen onder de grond en de bovenkant van de knol steekt erbovenuit. Uit de bovenkant groeien groene stengels met bladeren, dit wordt het loof genoemd. Goed om te weten: er worden bij de teelt van oerknollen geen herbiciden gebruikt!
Oogst
De knol wordt met de hand bij de onderkant met een mes uit de grond recht afgesneden. Zo maakt de teler de oerknol los van de wortels. De groene stengels worden door de teler grotendeels van de knol afgesneden, maar er wordt een klein stukje aan de knol gehouden. Zo wordt hij dan in de supermarkt geleverd: puur natuur en van eigen bodem.
De smaak
De oerknol heeft een intens krachtige smaak en is schuimig van binnen. Bovendien heeft hij een sterkere geur dan gewone knolselderij. Dit komt door de etherische oliën die van nature in knolselderij zaten en nu weer terugkomen in de oerknol. Deze geven ook de sterke smaak aan de oerknol. Hoe zie je nou dat je met een oerknol te maken hebt en geen gewone knolselderij? De oerknol heeft een beetje roodachtige blaadjes en lichtrode ringen bovenop de knol.
Hoe eet je de oerknol?
Je kunt de oerknol rauw eten, dan is hij het gezondst en lekkerst. De smaak is heel sterk, maar het vruchtvlees is heel zacht om te eten. Maar je kunt natuurlijk ook de lekkerste recepten met oerknol maken. Stay tuned, wij delen de komende weken verschillende recepten met oerknol!
Wist jij dat knolselderij op deze manier groeit? Heb je iets nieuws geleerd? Of een heerlijk knolselderijrecept dat je graag wilt delen? Laat het ons weten via een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. We zijn heel benieuwd!

Ik wil de hippe vegetariër gaan volgen.
Eet al een stuk minder vlees. Eet dan kaasburger of gebakken ei.
Nog niet zo goed thuis in vervangers.
Hoi Irene, welkom bij de club! Wat goed dat je minder vlees aan het eten bent 🙂 Je bent bij ons voor inspiratie en informatie aan het juiste adres! Heb je al een kijkje genomen in onze rubriek ‘vleesvervangers’? Hier testen wij wekelijks vleesvervangers uit de supermarkt, en omschrijven wij onze ervaring op het gebied van smaak, structuur en voedingswaarde. Mocht je vragen hebben, weet je ons te vinden!
Wat grappig, had nog niet eerder van de oerknol gehoord 🙂
In welke winkels/supermarkten kan ik deze oerknol kopen?
bed,
Hans Goossens
Hoi Hans, je kan de oerknol kopen bij Jan Linders Supermarkten. Echter wel met de disclamer OP=OP! Mocht de oerknol uitverkocht zijn, dan is de knolselderij een goed alternatief.