PAPRIKA: van grond tot bord
Isabel Boerdam

PAPRIKA: van grond tot bord

zondag 16 september 2018
Elke dag sta ik met groenten in de keuken, maar als ik eerlijk ben weet ik heel vaak niet hoe deze precies groeien en geoogst worden. Wat is het Nederlandse seizoen? Groeien ze onder de grond of aan een plant? Ik wil het voor eens en voor altijd weten, dus ging ik langs bij de telers Van Eigen Bodem. Vandaag alles over paprika, van grond tot bord!

https://www.youtube.com/watch?v=1mAGFVTiASM&feature=youtu.be

Wil je geen filmpje missen? Abonneer je dan nu op VEGGIE!

Van zaadje tot plant
Paprika wordt geteeld in een kas. De paprika groeit aan een plant in zo’n kas. Een paprikaplant is een lange, hoge ‘stengel’. De plant wordt in een kas geplant als ‘ie 20-30 cm hoog is. Hij groeit uit tot wel 4 meter! Uit de plant groeien meerdere stengels. Als deze stengels 5 cm lang zijn, worden er een aantal verwijderd zodat er twee tot vier stengels per plant overblijven. Aan deze stengels groeien de paprika’s. De stengels worden met een touwtje aan het plafond hooggehouden omdat ze anders knappen. Van nature groeit de paprikaplant namelijk veel breder en minder in de hoogte, maar bij de teelt worden de meeste stengels dus weggehaald en de mooiste overgehouden om de paprika’s aan te laten groeien. Aan de stengels groeien de paprika’s aan kleine zijstengeltjes. Aan één stengel groeien meerdere paprika’s tegelijkertijd. Aan één plant kunnen wel 80 paprika’s groeien!

Seizoen
In december en januari worden de paprikaplanten geplant. In een aantal maanden tijd groeien hier stengels met paprika’s aan. Begin maart tot en met eind november kunnen paprika’s worden geoogst.

Verschil kleuren paprika’s
De gekleurde paprika’s verschillen ook in smaak met elkaar. De rode en oranje paprika’s zijn zoet, de gele zijn iets zachter en frisser en de groene paprika’s hebben een pittige smaak. Maar hoe komt het verschil in kleur? Zijn het andere rassen, of ligt het aan het rijpingsproces? De groene paprika is in feite een onrijpe paprika. Tijdens het rijpen, verkleuren de paprika’s en krijg je zo de gele, oranje en rode paprika's.

Oogst
Als de paprika de juiste grootte en gewenste kleur heeft, kan ‘ie worden geoogst. De paprika wordt dan aan het groene stengeltje (jeweetwel, die altijd aan de paprika zit) losgesneden van de plant. De losgesneden paprika’s worden in grote bakken vervoerd naar een fabriek, waar ze worden verwerkt en eventueel ingepakt. Daarna worden ze vervoerd naar de winkels! 

Paprika weetjes

  • Paprika is een van de meest rijke groente- en fruitsoorten aan vitamine C.

  • Er zijn ook paarse, witte, lila en bruine paprika’s.

  • Rode paprika is een goede bron van plantaardig eiwit.


Wist jij dat paprika op deze manier groeit? Heb je iets nieuws geleerd? Of een heerlijk paprikarecept dat je graag wilt delen? Laat het ons weten via een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. We zijn heel benieuwd! 

Bron:
Van Eigen Bodem
Verse oogst
Schooltv

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.