Print Friendly, PDF & Email

Hoe #verspillingsvrij ben jij? Deze vraag kregen wij vanuit de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en zette mij aan het denken. Ik ben groot van fan restjesdag, mijn vriezer is naast het fornuis mijn beste vriend in de keuken en ik kook met wat ik in huis heb. Maar ook ik ben niet perfect en gooi wel eens iets in de prullenbak, dat ik prima op had kunnen eten als ik niet spontaan uit eten was geweest of niet zo enthousiast was geweest met inkopen doen op de markt. Voedsel verspillen kan anno 2019 echt niet meer. Daarom deel ik vandaag 5 tips met je om voedselverspilling tegen te gaan! 

Wat is voedselverspilling eigenlijk?
Voedselverspilling betreft voedsel dat geschikt is voor menselijke consumptie en dat wordt weggegooid, als dan niet na de houdbaarheidsdatum of na bederf. Het gaat hier echt om de eetbare delen van voedsel. Jaarlijks verspillen we in Nederland tussen de 1,7 en 2,5 miljoen ton voedsel. Dit staat gelijk aan een bedrag van €145 die we per persoon per jaar verspillen. Dat is zonde! Tijd om hier verandering in te brengen – en waar beter te beginnen dan bij jezelf?

In onze keuken
Als foodblogger breng je veel tijd door in de keuken en probeer je mensen te inspireren met de lekkerste gerechten. En een bordje voor één persoon staat net wat minder mooi op de foto dan een gedekte tafel. Tsja, het oog wil ook wat 😉 Belanden die gerechten dan na de foto in de prullenbak? Natuurlijk niet! Gelukkig heb ik genoeg hongerige collega’s waarmee we samen tijdens de lunch een weg banen door al het lekkers wat hier gekookt wordt. Daarnaast zijn er genoeg bewaarbakjes aanwezig om restjes mee naar huis te nemen of uit te delen aan buren, vrienden of familie. En de industrie dan? Ik hoor vaak dat dat de boosdoeners zijn! En ja, natuurlijk is er meer verspilling dan alleen in je eigen huis, maar je moet ergens beginnen, toch? En een goed voorbeeld doet volgen. Dus, tijd om de handen uit de mouwen te steken en samen tegen voedselverspilling te strijden!

1. Maak een planning

Boodschappenlijstjes maken is niet alleen handig om ervoor te zorgen dat je niets vergeet in de supermarkt en niet te veel spontante aankopen doet, maar ook om ervoor te zorgen dat je alleen koopt wat je daadwerkelijk nodig hebt én gaat gebruiken. Als je één moment kiest om de boodschappen van de komende week in kaart te brengen, dan word je gedwongen om te bedenken hoe vaak je thuis eet die week, wie er mee eten en/of je nog buiten de deur eet en dat voor alle maaltijden van de dag én dat voor 7 dagen. Dit kost tijd, ik zal eerlijk zijn. Maar denk ook eens aan de tijd die je bespaart met deze planning. Door jouw planning kun je namelijk al je boodschappen in één keer halen en sta je niet vier keer direct uit je werk verdwaald voor een schap met oneindige mogelijkheden in de supermarkt. Gratis tip! Plan voor één avond geen maaltijd in, grote kans dat je restjes overhoudt van een andere dag en zo geef je jezelf de ruimte voor spontane eet-plannen.

2. Gebruik je zintuigen

Op veel verpakkingen staat een tenminste houdbaar tot datum vermeld, maar lang niet bij alle producten is dit het geval. Voor de meeste producten geldt dan ook dat je op jezelf mag vertrouwen. Gebruik je zintuigen en kijk, ruik, voel en proef! Producten weggooien voordat de tenminste houdbaar tot datum is verstreken is natuurlijk onzin. Door te kijken naar een product scan je deze op eventuele beurse of rotte plekjes. Spot je een beurse plek op fruit? Snijd deze er vanaf, grote kans dat de desbetreffende appel ergens gestuiterd heeft maar er verder niks mee aan de hand is. Zie je echt rotte plekjes? Gebruik je eigen inschattingsvermogen om te bepalen of iets nog (gedeeltelijk) te gebruiken is of deze beter geschikt is voor de composthoop. Door te ruiken herken je snel of een product nog geschikt is voor consumptie. Ditzelfde geldt voor voelen, denk maar eens aan zachte appels met deukjes waar je vaak nog prima compote of appelmoes van kunt maken (met een snufje kaneel, YUM!). Heeft het product de kijk-, ruik- en voeltest doorstaan? Tijd om te proeven! Proef een klein stukje en oordeel zelf.

3. Kook in porties

Ik herken het als geen ander, pasta afmeten, denken dat je te weinig hebt en toch nog meer pasta toevoegen aan de pan met kokend water. Ik eindig dan ook eerder met pasta voor 4 personen in plaats van voor 2. Gelukkig houd ik van restjes, later meer over mijn liefde voor restjes! Slimmer zou zijn om toch je benodigdheden af te wegen en meten. Dan weet je zeker dat je niet te veel maakt.

4. Gebruik de koelkast en de vriezer

Heb je toch te veel gekocht of te veel gekookt? De koelkast is in eerste instantie de oplossing. Je kunt gekookte restjes namelijk prima twee dagen bewaren in de koelkast. Eet de gekookte restjes binnen 2 dagen op of verpak je restjes in een goed afsluitbare verpakking en doe deze meteen in de vriezer. In de vriezer kun je maaltijden namelijk maximaal 3 maanden (!) bewaren. In die drie maanden komt er een moment dat je A: geen zin hebt om te koken, B: je alleen eet en een kleine portie restjes dan heel goed uitkomt en C: de week voordat je op vakantie gaat, de vriezer wilt ontdooien en je je eerst mooi een weg kunt banen door de restjes. Daardoor hoef je dus geen extra boodschappen te doen voor het avondeten. Een echte win-winsituatie als je het mij vraagt.

5. Restjesdag

Ik durf met zekerheid te zeggen dat er soms zelfs met een strakke eet-planning aan het eind van de week nog restjes overblijven. Misschien had je een keer een eter minder over de vloer, een keer minder honger dan gedacht of zijn je ogen standaard groter dan je maag. Las dan gewoon een restjesdag in! Bij mij thuis is maandag restjesdag. Hoe fijn is het om thuis te komen van werk, restjes in de oven/pan/magnetron te doen en binnen no time te kunnen smullen van de leftovers van het weekend? Ik zie het als een mini buffet van restjes, waar je van alles nog een beetje kunt proeven. Want waarom zou je niet die laatste falafelballetjes eten met leftover spaghetti en restjes salade? Restjes hebben geen sexy imago, maar zijn toch stiekem erg lekker, makkelijk en snel!

Dank aan Shutterstock voor de foto van restjes van goffkein.pro. Je downloadt de foto hier.

Hoe #verspillingsvrij ben jij? Heb jij tips om voedeselverspilling tegen te gaan? Laat het ons weten in een berichtje op de website of via Instagram of Facebook. Zo strijden we @Samentegenvoedselverspillng !

Summary
5 tips om voedselverspilling thuis tegen te gaan
Article Name
5 tips om voedselverspilling thuis tegen te gaan
Description
Hoe ga jij voedselverspilling tegen? Wij helpen je en delen daarom vandaag vijf tips om voedselverspilling tegen te gaan! 
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!