Print Friendly, PDF & Email

Beginnen met zero waste? Wij zetten 5 tips op een rijtje voor een zero waste of less waste keukenkastje. Minder afval produceren klinkt moeilijker dan het is. Soms is het gewoon tijd om te beginnen met kleine veranderingen, want alle kleine beetjes helpen. Wij beginnen ons zero waste avontuur op onze favoriete plek, de keuken. Vandaag: 5 tips voor een zero waste keukenkastje!

Bakpapier

Het is tijd om afscheid te nemen van het oude vertrouwde bakpapier. Je kent het wel, de welbekende rol ligt atijd in een lade te slingeren, zorgt ervoor dat de lade af en toe niet open kan en daarnaast is het altijd op als je het net nodig hebt. De belangrijkste reden om bakpapier te vervangen is misschien wel het feit dat je het vaak maar één keer gebruikt en het daarna in de prullenbak belandt. Zonde eigenlijk! Maar je bakpapier keer op keer gebruiken, is misschien ook niet het antwoord. De tip die ik nu ga delen, heb ik afgekeken vanuit de grotere horecakeukens, waar bakpapier ingeruild is voor siliconen bakmatten. Wat een uitkomst zijn deze matten die je na gebruik kunt afspoelen onder de kraan of kan reinigen in de vaatwasser, om daarna opnieuw en opnieuw te gebruiken. Hoe lang deze matten precies mee gaan, durf ik niet te zeggen. Wel ben ik zelf al enkele jaren zeer gelukkig met mijn exemplaren, waar ik regelmatig zelfgemaakte frietjes op maak, groenten op rooster en merengues op bak. Nog een voordeel van de siliconen bakmatten is dat het niet, zoals bakpapier dat vaak doet, blijft plakken. Daarnaast zijn siliconen bakmatten ook nog eens een beter alternatief voor je portemonee, omdat je geen rollen bakpapier meer in huis hoeft te halen. Vaak kan je online of in een kookzaak of groothandel een siliconen bakmat halen of bestellen voor ongeveer 10 euro.

Opbergen

Restjes, droge producten zoals rijst en pasta, maar ook peulvruchten en bonen bewaar ik het liefst in glazen potten of in de tupperware die ik van mijn moeder heb gekregen toen ik uit huis ging. Die had ik al en kan ik mooi hergebruiken, geheel volgens de zero waste spirit! Daarnaast zijn glazen potten een makkelijke manier om dingen in te bewaren. Want, je kunt direct zien wat er in zit, maar daarnaast kan je deze vaak ook makkelijk op elkaar zetten en verzamel je gaandeweg meer glazen potten dan je misschien denkt. Denk maar eens aan een augurkenpot, pindakaaspot of glazen fles waar ooit een saus of smoothie in heeft gezeten. Deze glazen potten zijn ideaal om schoon te maken en andere dingen in op te bergen. Deze potten heb je namelijk al in huis en kan je dus makkelijk nog een keer gebruiken, want hergebruiken is helemaal zero waste én het bespaart je daarnaast ook mooi een uitstapje naar de glasbak.

Afwasborstel en schuursponsje

Ook twee items die onmisbaar zijn in iedere keuken en meerdere malen in actie komen, zijn de afwasborstel en de schuurspons. Grote kans dat jij, net als vele anderen, een set schuursponsjes in de kast hebt staan in alle kleuren van de regenboog. De kans is misschien nog wel groter, dat daarnaast een mooie groene, gele of blauwe plastic afwasborstel staat, pal naast het afwasmiddel. Het is tijd om deze vertrouwde hulpmiddelen in te ruilen voor duurzamere exemplaren. Wat dacht je ervan om je plastic afwasborstel in te ruilen voor een afwasborstel met een houten kop of eentje met een houten handvat? En de vrolijk gekleurde sponsjes in te ruilen voor dit natuurlijk sponsje dat 100% recyclebaar is, of dit exemplaar van kokosvezels (een restproduct) of een spons gemaakt van gerecycelde materialen. En niet getreurd, deze alternatieven schrobben de vaat net zo glimmend schoon.

Aluminium- en vershoudfolie

Nog twee herkenbare rollen die in menig keuken te vinden zijn. Ik kon niet wachten om afscheid te nemen van folie, want heel eerlijk kan ik daar ook gewoon niet mee om gaan. Misschien ben ik niet de enige, maar wat heb ik een hekel aan aluminiumfolie en vershoudfolie. Het plakt altijd en het scheurt nooit, maar dan ook nooit lang het scheurrandje. Oke, dat was mijn betoog tegen aluminium- en vershoudfolie. We weten allemaal dat folie niet de meest duurzame manier is om restjes of broodjes voor onderweg in te pakken, en dan heb ik het nog niet eens over boterhamzakjes. Maar toch gebruiken we het massaal! Kies liever voor een herbruikbaar doosje of potje, maar wanneer folie echt het antwoord lijkt, kan beeswrap ook een uitkomst bieden. Beeswrap is vaak gemaakt van 100% katoen, OTOP gecertificeerde bijenwas, biologische kokosolie en boomhars. Hiermee kun je heel makkelijk eten afdekken en verpakken. Het mooie is dat je beeswrap na gebruik gewoon kunt hergebruiken!

Koffie en thee

Ben jij team koffie of team thee? Ik ben team koffie, maar ik ben ook zeker niet vies van een kopje groene thee op zijn tijd. Tijd om afscheid te nemen van koffiefilters en theezakjes! Naast het feit dat het voor koffie niet uit maakt qua smaak welk filter je gebruikt, en verse thee vaak veel lekkerder is, kun je dit ook prima zetten in een metalen theefilter. Dan heb je meteen een excuus om op zoek te gaan naar een mooie theepot, met ingebouwd theefilter natuurlijk. Er zijn ontzettend veel alternatieven voor theezakjes op de markt, in allerlei vormen en formaten. Er moet een geschikt exemplaar voor jou tussenzitten, daar heb ik vertrouwen in, maar om je op weg te helpen heb ik mijn favorieten op een rijtje gezet. Ik ben zelf dol op deze theepot met theefilter die al meer dan 2 jaar mijn aanrecht siert, maar ook met een thee-ei kun je makkelijk thee zetten per kopje of pot. Daarnaast heb je met kruiden en specerijen vaak geen zakje nodig! Denk hierbij aan gemberthee, thee met tijm en sinaasappel en een kaneelstokje of thee met kurkuma. Om koffie te zetten kun je in plaats van een regulier koffiefilter ook kiezen voor een wasbaar koffiefilter van katoen, een metalen koffiefilter, of kun je kiezen voor herbruikbare koffiecups die je zelf kunt vullen met je favoriete gemalen koffiebonen.

Dank aan Shutterstock voor de foto van zero waste keukenkastje van Indre Pau. Je downloadt de foto hier.

Wil jij meer leren over zero waste? Of heb jij zero waste tips die wij moeten weten? Laat het ons weten in een berichtje op de website of via Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Summary
5 tips voor een zero waste keukenkastje
Article Name
5 tips voor een zero waste keukenkastje
Description
Beginnen met zero waste? Wij beginnen ons zero waste avontuur op onze favoriete plek, de keuken. Vandaag: 5 tips voor een zero waste keukenkastje!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!