Print Friendly, PDF & Email

Precies 4 weken geleden schreef ik over een wonderlijk apparaat de ‘aerogarden’ genaamd in dit artikel. Een soort van indoor moestuin voor dummies die door middel van luchtteelt voedingsstoffen haalt uit de lucht en de wortels in het water laat groeien. Geen aarde, zon of groene vingers nodig dus! Ik deed de test.

IMG_1308De installatie
Eerlijk is eerlijk: de installatie is super gemakkelijk. Ik deed het op een maandagochtend in tien minuten voordat ik naar kantoor fietste. Wel even de gebruiksaanwijzing ernaast houden en het stappenplan volgen, dan kan er niets misgaan. Zodra mijn aerogarden was aangesloten sprongen de lampen aan en begon hij te brommen. In het ‘aquarium’ rust de onderkant van de plantenpotjes precies met het onderste puntje in het water. Een ingenieus systeem zorgt ervoor dat er water van boven naar beneden langs de zaadpotjes stroomt en ze zo constant bewatert. Het enige nadeel is dat het apparaat voortdurend een brommend geluid maakt en erg veel licht geeft, dus het loont de moeite het ergens verweg in een waskamer/schuur/zolder te zetten – want het apparaat is bovendien niet erg mooi. Oja: vergeet niet af en toe te gaan kijken, want het apparaat signaleert wanneer het dorst of honger heeft – dus zelf nadenken of handigheid is bij deze aerogarden absoluut overbodig.

IMG_1956Het kiemen
Bij de installatie werd ik door het handboekje opgedragen kleine dekseltjes op de zaadpotjes te plaatsen om het kiemproces te bevorderen. Op de bovenkant van de zaadpotjes werd aangegeven binnen hoeveel dagen ik een kiem mocht verwachten. Dagelijks hing ik nieuwsgierig met mijn neus boven de zaadpotjes en inderdaad, conform de richtlijnen had ik binnen enkele dagen mijn eerste kiemen: de Thaise basilicum popte z’n hoofdje op voor ik het wist en niet veel later de ‘Genovese’ basilicum. De krulpeterselie, bieslook, dille en koriander deden binnen een week ook braaf hun werk maar op de munt heb ik wel even moeten wachten en die is nu na 4 weken nog steeds een erg zielig plantje. Verder geen klachten!

Het groeien
Binnen no-time was ik mega trots op mijn basilicum planten. Binnen een dag of tien stond er een klein boompje te pronken in mijn aerogarden en inmiddels zijn dat hele bosjes bijna ter vergelijken IMG_1952met zo’n kruidenpotje uit de Albert Heijn. Over de dille en koriander mag ik ook niet klagen, al zijn dat wel meer hoeveelheden voor een max tweepersoonsmaaltijd en groeien ze bovendien ontzettend scheef (lees: ze liggen bovenop m’n aerogarden) terwijl het plaatje me vertelde dat ze recht zouden groeien. Ik weet niet wat ik fout heb gedaan, misschien hoort het zo, iemand andere ervaringen? Dan over de krulpeterselie, de munt en de bieslook, tja, dat zijn toch wel lastige gevallen. De munt is in vier weken nog niet boven m’n pink uitgekomen en heeft twee blaadjes die ik niet eens zou definieren als munt, de bieslook heeft drie trotse sprieten waar ik nog geen soepje mee kan garneren en de krulpeterselie valt ook een beetje tegen. Ik heb geen slechte hoop dat met geduld deze jongens net zo mooi worden als mijn basilicumbomen, maar oogsten na vier weken – zoals het boekje belooft – kan ik wel vergeten.

Conclusie
Heb je groene vingers, ben je dol op tuinieren en heb je ruimte in je tuin/balkon/vensterbank/dakterras? Dan zou ik zeggen: doe het niet. Echt zelf kweken is en blijft IMG_2563natuurlijk het allerleukst, het meest bevredigend en bovendien het goedkoopst. Op De Hippe Vegetariër vind je een volledige stap-voor-stap-je-eigen-moestuin-rubriek vol met tips en tricks. Heb je echter geen groene vingers en vind je het leuk om je eigen kruiden te groeien? Dan zeg ik DOEN, want een slimmer en eenvoudiger apparaat dan dit ben ik nog niet tegengekomen. Of je daadwerkelijk goedkoper uit bent op den duur – zoals de aerogarden doet geloven – hangt natuurlijk een beetje af van hoeveel verse kruiden je maandelijks koopt en hoe goed je zaadjes groeien. Want de aerogarden kost 159 euro (op de website van Radbag), daarbij krijg je de gourmetkruiden (mijn kruidenpakket) er gratis bij, maar zodra je nieuwe wilt hebben kost dat 22,95. Ik denk dus vooral dat je het moet doen omdat je het LEUK vindt, ik heb in ieder geval veel plezier gehad met het testen en hoop dat mijn achtergebleven kruiden nog even vrolijk doorgroeien.

 

IMG_2570 IMG_2567 IMG_2566 IMG_2565

Tijdens mijn gebruik van de Aerogarden ontstonden er wel een aantal vragen over het gebruik van het apparaat, dus hierbij mijn ‘frequent asked questions’ met antwoord van Aerogarden:

  • Hoeveel stroom gebruikt het apparaat per maand als je hem non-stop aan hebt staan? (mijn vriend houdt z’n hart vast). Het antwoord vind je hier.
  • Als je de aerogarden op een zonnige/daglicht plek zet, kan je de lamp dan uit zetten? Het antwoord luidt ‘ja’, maar dan groeien ze wel een stuk minder hard. De lampen zijn natuurlijk gemaakt voor de ideale groeicyclus. En lampen en zon zal daarentegen de groei versterken.
  • Wat is de beste manier om je kruiden te oogsten? Belangrijke tip: knip niet in een keer alles af! Knip 1/3 van je kruid af, dit zorgt ervoor dat hij daarna weer perfect aangroeit en je lang plezier kan hebben van je kruiden.
  • Wat te doen als je kruiden echt slecht groeien of amper uitkomen? Aerogarden staat achter zijn product dus zegt dat dit niet zou moeten kunnen. Is dit wel het geval dan adviseren ze je graag persoonlijk, dus neem dan even contact op voor advies. En oja, hangen je plantjes slap (zoals de mijne), dan kan dit een oplossing zijn.

Mocht een van jullie zelf een aerogarden hebben en andere ervaringen of aanvullingen? Dan ben ik heel benieuwd! Meer weten over de Aerogarden? Ik vond hem op de leuke gadgets en cadeautjeswebsite van Radbag.

Ben jij benieuwd geworden naar dit product? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat me jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het heel graag!

Summary
recipe image
Recipe Name
Aerogarden: mijn ervaringen
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!