Print Friendly, PDF & Email

Zoals de meeste van jullie wel weten heb ik een volledige rubriek over het stap-voor-stap starten van je eigen moestuin/groentetuin. Het is natuurlijk het allerleukste om met je eigen inspanningen groente, fruit en kruiden te kunnen telen die je vervolgens kan opeten, maar wat nou als je echt geen groene vingers hebt, te weinig ruimte in je tuin, balkon en vensterbank of gewoon geen zin hebt om te pielen met potgrond en zaadjes? Ik kwam een oplossing tegen die mij enorm nieuwsgierig maakte: de aerogarden.

AeroGarden doorzichtig-500x500 Automatische kweekkast
De aerogarden is een eenvoudige en super geavanceerde indoor plantkweker die razend populair schijnt te zijn in Amerika (zelfs in de horeca!) en sinds 2012 verkrijgbaar is in Nederland. Het is een volledig automatische kweekkast die werkt met water, plantvoeding en kunstlicht Deze groeitechniek heet ‘aeroponics’ oftewel luchtteelt, dit betekent da de wortels van de plantjes voedingsstoffen halen uit de luchtvochtigheid. Dit is volgens de makers een ‘ foolproof’ groeitechniek waarmee je binnen een maand een geweldige kruidenbos kan telen zonder groene vingers, aarde, onkruid of zelfs zon. Ongeacht je tijd, ervaring en woonsituatie heb jij dus nu voortaan vers geplukte kruiden op je bord.

Hoe gaat het in zijn werk?
Hoe gaat zo’n Aerogarden in zijn werk? Het is vrij simpel. Je zet met enkele eenvoudige handelingen een soort van ‘plantenbad’ in elkaar met daarboven een ‘lampenkap’ (totale omvang 41 centimeter breed, 27 centimeter diep en maximaal 53 centimeter hoog). Je vult het bad met water, precies tot het aangegeven niveau, je klapt hem dicht, duwt de ‘zaadpotjes’ in de gaatjes zodat deze het water raken, doet er een ‘dopje’ bovenop, voegt wat plantvoeding toe, stopt de Hoe-werkt-een-Aerogardenstekker in het stopcontact waardoor twee groeilampen in de parasol aan gaan en klaar is kees. Je hoeft alleen nog aan te geven wat je precies wilt kweken (kruiden, salade, groente) en eens in de week een blik werpen op het dashboard omdat de microprocessor zal signaleren wanneer er meer plantvoeding of water nodig is. Easy!

Wat kan je kweken?
Met de Aerogarden kan je van alles kweken, van kruiden tot salade en (kleine) groenten. De machine wordt standaard geleverd met een zevendelig zadenpakket met daarin zaadpotjes voor de kruiden koriander, bieslook, Italiaanse en paarse basilicum, dille, munt en peterselie. Daarnaast zijn er andere zadenpakketten te koop met bijvoorbeeld verschillende type cherrytomaatjes, alle mogelijke soorten basilicum, Italiaanse kruiden waaronder oregano, tijm, bieslook en bonenkruid en chili-pepers zoals Jalapenos, Red Fire en Super Hot. Je kan dus werkelijk alle kanten op en ook verschillende pakketen met elkaar combineren.

Wanneer kan je oogsten?
Volgens de belofte op de verpakking kan je binnen 28 dagen oogsten. Door de microprocessor die zorgt voor een perfecte klimaatbeheersing zou dit dus een stuk sneller gaan dan op de traditionele manier, ongeacht of je de kruiden kweekt in een donkere kast, een koude kelder of zonder er naar om te kijken. Dat wil ik nog weleens zien!

Ik zal de komende weken de Aerogarden testen en jullie over vier weken vertellen hoe het ermee staat. Ik ben heel erg benieuwd! Dus hou mijn blog in de gaten, dan kan je volgende maand een aerogarden fotodagboek verwachten.

Meer weten over de Aerogarden? Ik vond hem op de leuke gadgets en cadeautjeswebsite van Radbag.

Ben jij benieuwd geworden naar dit product? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat me jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het heel graag!

Summary
Aerogarden: moestuin voor dummies
Article Name
Aerogarden: moestuin voor dummies

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!