Er zijn ontzettend veel soorten van één product beschikbaar en de keuze in de supermarkt is overweldigend. Maar waarom zijn er nou eigenlijk zoveel verschillende soorten en wat is nu precies het verschil? Alle soorten kunnen verschillen in vorm, prijs, voedingswaarden maar ook in gebruik: welke soort kan je waar het beste voor gebruiken? Wij zoeken dit voor je uit en zetten alle soorten yoghurt op een rijtje!
Wat is yoghurt precies?
Yoghurt is een melkproduct dat bestaat uit melk en melkzuur. Melkzuur is een organische verbinding die ervoor zorgt dat er uit melk yoghurt ontstaat. Bij het maken van yoghurt wordt de lactose (melksuiker) uit de melk namelijk omgezet in melkzuur. Hierdoor krijgt yoghurt zijn consistentie en typische zure smaak. In sommige gevallen wordt het vastestofgehalte verhoogd door het vocht (wei) uit de yoghurt te zeven. Hierdoor wordt de yoghurt dikker, romiger en smakelijker. De verschillende soorten yoghurt onderscheiden zich in vetgehalte. Lees hier meer over verschillende soorten yoghurt!
Magere yoghurt (koe)
Magere yoghurt is een van de meest vloeibare soorten yoghurt. De yoghurt wordt gemaakt van afgeroomde melk met weinig melkvet (magere melk). Magere yoghurt heeft een vetpercentage van <1%.
De voedingswaarden van deze yoghurt zien er als volgt uit: per 100 g bevat het product 37 kcal, 4 gram koolhydraten, 0,1 g verzadigd vet, 0,1 g zout en 4 g eiwitten.
Erg lekker in:
Wat is yoghurt precies?
Yoghurt is een melkproduct dat bestaat uit melk en melkzuur. Melkzuur is een organische verbinding die ervoor zorgt dat er uit melk yoghurt ontstaat. Bij het maken van yoghurt wordt de lactose (melksuiker) uit de melk namelijk omgezet in melkzuur. Hierdoor krijgt yoghurt zijn consistentie en typische zure smaak. In sommige gevallen wordt het vastestofgehalte verhoogd door het vocht (wei) uit de yoghurt te zeven. Hierdoor wordt de yoghurt dikker, romiger en smakelijker. De verschillende soorten yoghurt onderscheiden zich in vetgehalte. Lees hier meer over verschillende soorten yoghurt!
Magere yoghurt (koe)
Magere yoghurt is een van de meest vloeibare soorten yoghurt. De yoghurt wordt gemaakt van afgeroomde melk met weinig melkvet (magere melk). Magere yoghurt heeft een vetpercentage van <1%.
De voedingswaarden van deze yoghurt zien er als volgt uit: per 100 g bevat het product 37 kcal, 4 gram koolhydraten, 0,1 g verzadigd vet, 0,1 g zout en 4 g eiwitten.
Erg lekker in:
Recepten
- 01 September 2016
IJs van yoghurt met pistache en amandelen
Mijn moeder had vroeger altijd een ijsmachine en maakte daarmee het lekkerste ijs
- Isabel Boerdam
Volle yoghurt (koe)
Volle yoghurt wordt gemaakt van volle melk en melkzuurbacteriën. Maar de ene volle yoghurt is de andere niet. Zo is er namelijk nog een verschil tussen stand- en roeryoghurt. Hierbij worden er verschillende verwarmingstemperaturen toegepast om een bepaalde structuur te krijgen.
De voedingswaarden van volle yoghurt zien er als volgt uit: per 100 g bevat het product 58 kcal, 1,9 g verzadigde vetzuren, 0,1 g zout en 4 g eiwitten.
Erg lekker in:
Recepten
- 27 August 2018
DIY TREND: frozen yoghurt citroen
Genieten van ijs zonder dat je een ijsmachine nodig hebt, dat kan
- Lieske van der Waals
Griekse yoghurt
Griekse yoghurt is een dikke yoghurt. Dit komt door het verhogen van het vastestofgehalte door het vocht (wei) uit de yoghurt te zeven. Dit noemen we ook wel stremmen, een bekend proces bij het maken van kaas. Echte Griekse yoghurt wordt gemaakt van schapenmelk. Yoghurt Griekse stijl is geïnspireerd op de echte Griekse yoghurt en wordt gemaakt van koemelk. Overigens zijn er tussen Griekse yoghurt en yoghurt Griekse stijl ook weer verschillen in voedingswaarden, met name in de eiwitten. Griekse yoghurt is dankzij de wat stevigere structuur wat breder toepasbaar dan bijvoorbeeld magere yoghurt. Naast ontbijt, ijsjes en dipsausjes, kan je Griekse yoghurt ook prima verwarmen: Griekse yoghurt schift niet! Het is daardoor een prima vervanger van crème fraîche of zure room.
De voedingswaarden van Griekse yoghurt zien er als volgt uit: per 100 g bevat het product 117 kcal, 6 g verzadigde vetzuren, 0,1 g zout, 3,5 g eiwitten.
Erg lekker in:
Kookboeken
- 24 October 2018
Simpel van Ottolenghi: geroosterde aubergine en yoghurt met kerrie
Yotam Ottolenghi
- Mariëlle van Stek
Plantaardige yoghurt: amandel, kokos en soja
Amandel-, kokos- en sojayoghurt zijn plantaardige variaties op yoghurt. Het proces hiervan ziet er als volgt uit: yoghurtculturen worden toegevoegd aan amandel-, kokos- of sojadrink. De yoghurtculturen zetten suikers uit de dranksoort om in melkzuur en hierdoor ontstaat een product dat vergelijkbaar is met yoghurt. Sojayoghurt bevat geen lactose en is daardoor geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie of voor mensen die minder dierlijke producten willen nuttigen.
De voedingswaarden van deze soorten yoghurt zien er als volgt uit:
Amandelyoghurt: 100 g bevat 100 kcal, 0,6 g verzadigde vetzuren, 0,6 g zout en 3 g eiwit.
Kokosyoghurt: 100 g bevat 180 kcal, 15 g verzadigde vetzuren, 0,1 g zout en 1,5 g eiwit.
Sojayoghurt: 100 g bevat 47 kcal, 0,27 g verzadigde vetzuren, 0,25 g zout en 4 g eiwit.
Erg lekker in:
Recepten
- 06 August 2018
DIY TREND: Breakfast jars
Breakfast jars zijn glazen potten gevuld met de meest kleurrijke ontbijtjes die ook nog eens heel makkelijk mee te nemen zijn
- Lieske van der Waals
Wat is jouw favoriete yoghurt? Heb jij een van deze recepten gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! We zijn ontzettend benieuwd!
Dank aan Shutterstock voor de foto van de Homemade yoghurt, gemaakt door Fortyforks. Je downloadt de foto hier.
Lees ook
Recepten
- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen
Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen
In mijn keuken
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
1 Reacties
Ik mis het aantal Kh in de verschillende produkten die besproken worden.
11:48 19 januari 2024Hi Jo, Bedankt voor je opmerking! Ik heb het aantal koolhydraten per 100 gram magere yoghurt aan het artikel toegevoegd. Ter informatie: 4.0 gram koolhydraten per 100 gram magere yoghurt. Groetjes, Daniëlle
11:48 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.