...

De Loire en haar Chenin Blanc

door | 4 aug 2018 | In mijn keuken, Wijn

Print Friendly, PDF & Email

De komende maanden gaat vinoloog Remy Tolk in samenwerking met Wine & Roses ons meer leren over de bekende Franse wijngebieden! We beginnen vandaag met de Franse Loire en een van haar mooiste wijnen: de Chenin Blanc. In dit artikel leer je alles over het gebied, deze wijn en geven we heerlijke recepten voor erbij!

De Franse Loire en de gelijknamige rivier
De Loire is een wijngebied in het westen van Frankrijk. Dit zeer diverse gebied is vernoemd naar de rivier die erdoorheen stroomt: de Loire. De rivier ontspringt in het Centraal Massif en stroomt ruim duizend kilometer met een bocht naar het noordwesten waar hij uitmondt in de Atlantische oceaan. De Loire is de langste rivier van Frankrijk en wordt ook wel de Tuin van Frankrijk genoemd, omdat het een prachtig groene regio is vol met Middeleeuwse bouwwerken. De kastelen, zijn gebouwd door vroegere vorsten en adel. Nergens in Frankrijk vind je meer kastelen bij elkaar dan hier.

De vier wijngebieden in de Loire
In het gebied worden vele wijnsoorten gemaakt: wit, rosé, rood, mousserend en dessert. Wel is de helft van alle wijn wit. De diversiteit in soorten wijn, komt door de klimaat- en bodemverschillen in de uiteenlopende streek. De regio strekt zich uit van de kust tot het midden van Frankrijk. Hierdoor kan de Loire regio onderverdeeld worden in 4 stukken: Pays Nantais, Anjou-Saumur, Touraineen Centre. Wij bespreken ze van West naar Oost.

Pays Nantais: hier mondt de rivier uit in de Atlantische oceaan. Het bekendste druivenras is de Melon de Bourgogne, lokaal ook wel Muscadet genoemd. Dit is tevens de beroemdste wijn, wel in de vorm van de Muscadet de Sèvre et Maine. Deze wijn kan het best omschreven worden als een droge, lichtvoetige witte wijn vol met mineralen. Een variant hierop is de Sur Lie, waarvan de gistcellen maandenlang hebben mee gerijpt om tot een wijn te komen met meer body, smaak en een licht romig vette afdronk.

Anjou-Saumur: is de regio waar de diversiteit aan wijnen echt begint. In deze regio is de Savennières de bekenste, droog en wit van de chenin blanc. In de gemeente Coteaux du Layon worden tevens zoete wijnen gemaakt. Hier komen enkele top dessertwijnen vandaan, waarvan o.a. de Bonnezeaux en Quarts de Chaume, beide van de chenin blanc druif.

Touraine: een regio waar de strakdroge, zuivere witte sauvignon de Tourraine vandaan komt. De frisse zuren van deze wijn combineren goed met een salade, maar kan je ook serveren als aperitief. In de gemeente Chinon, vind je een mooie licht rode wijn, gemaakt van de cabernet franc druif. In Vouvray vind je een mooie witte wijn gemaakt van de chenin blanc.

Centre: ofwel de Orléanais, omvat twee bekende gemeenten waar de Sancerre en Pouilly Fumé geproduceerd worden. Beide gemaakt van de sauvignon blanc druif. Dit duo combineert prachtig met een ander prachtproduct uit de Loire, namelijk de zachte geitenkaas. Wist je trouwens dat de Sancerre wijn ook in rosé en rood verkrijgbaar is? Echter wordt deze van de pinot noir druif gemaakt.

Chenin blanc & knolselderij recepten
De chenin blanc druif verdient een plek in de spotlight. Dit is namelijk de kameleon onder de druivenrassen. Het smaakpallet is oneindig, van strak droog tot intens zoet, en alle smaken hiertussen. De druif behoudt ten alle tijden zijn hoge frisse zuren en heeft naast romige ook kruidige tonen. Dit maakt de wijn erg geschikt voor wijn-spijs combinaties. Wijnen uit de Loire van de chenin blanc lenen zich goed om op hout gerijpt te worden, en krijgen hierdoor een rijke, intense smaak. De wijn die ik nu in mijn glas heb, is een biologische chenin blanc uit 2015 van Domaine d’Orfeuilles uit de gemeente Vouvray, Touraine. De wijn is goudgeel en zeer intens van smaak, de frisse zuren blijven heel lang hangen in de afdronk en de wijn is romig en krachtig. Een hint van mineralen vindt zijn oorsprong in de bodem waar de oude wijnstokken in staan. Hier zit veel vuursteen in de grond, wat je terugproeft in de wijn. Deze rijke volle wijn gaat dan ook goed samen met de specifieke volle smaak van de knolselderij.

Gepofte knolselderij en knoflook met noten-saliesaus 

Vega recept van Landgoed De Wilmersberg

Vegan stamppot met Aziatische twist

Tikka Masala met knolselderij

In het seizoen: Lasagne van knolselderij met pompoen

Dank aan Shutterstock voor de foto van Saumur castle door NeydtStock

Drink jij de Chenin Blanc? Wat vind je er van en bij welke gelegenheid drink je de wijn? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Summary
Article Name
De Loire en haar Chenin Blanc
Description
De komende maanden gaat vinoloog Remy Tolk in samenwerking met Wine & Roses ons meer leren over de bekende Franse wijngebieden! We beginnen vandaag met de Franse Loire en een van haar mooiste wijnen: de Chenin Blanc. In dit artikel leer je alles over het gebied, deze wijn en geven we heerlijke recepten voor erbij!
Author
Remy Tolk

Remy Tolk

Vinoloog at Remy Tolk
Remy is al ruim 30 jaar vegetariër en docent gastronomie aan de Hotelschool Amsterdam. Dankzij zijn werk in de horeca ontwikkelde hij een passie voor wijnen en is inmiddels trots vinoloog van de Wijnacademie. Als docent kan hij dan ook als geen ander de soms ingewikkelde en ietwat elitaire wijntermen in normale taal aan liefhebbers uitleggen. Want wijn is van iedereen en moet vooral lekker zijn, aldus Remy!
Remy Tolk

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt