Nog niet zo lang geleden publiceerden wij onze 5 favoriete food documentaires. Dit keer ben ik hard op zoek gegaan naar nieuwe documentaires waar wij nog niet eerder over geschreven hebben. Ambitieuze filmmakers staan namelijk niet stil, en de interesse voor voeding en duurzaamheid groeit gelukkig door. Daarom vind je hier 5 food docu’s die je misschien nog niet kende!
The Biggest Little Farm (2018)
Deze documentaire is gefilmd over een tijdsbestek van 10 jaar, en volgt het leven van regisseur John Chester en zijn vrouw Molly. Samen hebben zij één visie, namelijk een boerderij opstarten die compleet anders is dan we in de bio-industrie gewend zijn. Zij hebben dit pad kunnen verwezenlijken en een plek gebouwd waar planten, dieren en mensen samenwerken en elkaars vrienden zijn. Gelukkig voor ons hebben zij dit hele avontuur gedocumenteerd. De film bevat prachtige beelden van de omgeving terwijl je het leven van John en Molly volgt. Je kunt met ze meelachen en -huilen en ziet hoe zij in contact komen te staan met de natuur, haar schoonheid en de problemen die zij met zich meebrengt. Al met al een hele mooie en inspirerende documentaire.
That Sugar Film (2014)
In That Sugar Film gaat de Australische filmmaker Damon Gameao op zoek naar de effecten die suiker hebben op zijn lichaam. Normaal houdt Damon zich aan een gezond dieet, hoog aan onverzadigde vetten. In de supermarkt valt het hem op dat bijna óveral suiker in zit, met alle gevolgen van dien. Zo gaat hij in de film langs een stadje waar de bevolking verslaafd is aan Mountain Dew, en de mensen bijna geen tanden over hebben. Ook kijkt hij kritisch naar de producten die wij dagelijks kopen en waarvan zelfs wordt gezegd dat deze gezond zijn, terwijl ze vol zitten met suiker. Deze zoektocht gaat Damon niet zomaar aan: zijn vrouw is namelijk in verwachting, en hij wil alleen het allerbeste voor zijn kindje. Daarom test hij de effecten van een hoge suikerinname 60 dagen lang en betaald daarvoor een grote prijs; zijn eigen gezondheid. Deze documentaire is gewoon te kijken op Netflix, en wordt zelfs aangeschreven door het Diabetesfonds. In deze tijd waar suiker overal in verwerkt zit, is dit zeker een documentaire om te kijken. Pluspunt: de documentaire is met humor gemaakt, met grappige sketches en uitleg tussendoor is het gegarandeerd 100 minuten kijkplezier!
Rotten (2018)
Deze documentaireserie is gericht op de voedingsmiddelenindustrie. De serie bevat afleveringen van 45 minuten tot een uur en is te kijken op Netflix. Elke aflevering gaat over een ander product, en net als bij onze eigen Keuringsdienst van Waarde gaat het bedrijf Zero Point Zero op zoek naar antwoorden over het productieproces. Aan veel producten kleven duurzame, economische of maatschappelijke problemen. De onderwerpen variëren van Mexicaanse avocadoboeren tot de productie van chocolade. Een leerzame documentaireserie met een bittere nasmaak.
Fantastic Funghi, the mushroom movie (2019)
Een andere vrij recente film is deze mooie documentaire over paddenstoelen en alles wat ze te bieden hebben. Verschillende onderzoekers die jaren door deze organismen gefascineerd zijn delen hun kennis. Want wat is een paddenstoel eigenlijk? Volgens de filmmaker Louie Schwartzberg is het geen plant en geen dier, maar iets ertussenin. Het kan helen, voeden of doden wanneer het wordt gegeten en het leeft diepgeworteld in het bewustzijn van de natuur. Alles over paddenstoelen en meer in deze magische documentaire.
Heal (2017)
Heal is een interessante documentaire met de gedachte ‘voorkomen is beter dan genezen’. Deze film is gericht op de connectie tussen de gedachtenwereld en het lichaam en de balans tussen die twee. In de snelle wereld van de 21e eeuw is het lastig om soms even afstand te nemen en te voelen wat je zelf echt nodig hebt. En dat is vervelend, want psychologische problemen kunnen leiden tot lichamelijke klachten. Vervolgens worden er vaak pillen voorgeschreven om deze klachten te bestrijden. Deze documentaire heeft als boodschap dat dit niet de goede insteek is. Deze film draait echter niet op de gedachte dat we helemaal zonder de medische zorg en medicijnen zouden kunnen. Het verteld vooral dat sómmige klachten kunnen worden voorkomen wanneer lichaam en geest meer met elkaar in contact staan. Ook Heal is terug te vinden op Netflix!
Heb jij een van deze documentaires gezien, of ken jij er één die je medelezers niet mogen missen? Laat het weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!
0 reacties