Food documentaire: Forks over knives
Lieske van der Waals

Food documentaire: Forks over knives

zaterdag 12 maart 2016
Wist je dat Netflix naast talloze series en films ook documentaires aanbiedt? Zo kijk ik zelf graag naar TED Talks over voeding en komen er verschillende documentaires voorbij over eten en drinken die mijn aandacht trekken. De komende weken zullen we er op het blog een aantal bespreken die wij interessant vonden. Deze week 'Forks over knives'.

Waar gaat 'forks over knives' over?
Eigenlijk wordt er een harde waarheid aan het licht gebracht in deze documentaire. Met als uitgangspunt het Westerse eetpatroon. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat als het huidige eetpatroon niet veranderd in Amerika, waar de film opgenomen is, dat dit de eerste generatie zal zijn die minder lang leeft dan de ouders. Dat is nogal een statement! Momenteel bestaat het 'Westerse' dieet voornamelijk uit dierlijke vetten en zuivel. En dan wordt er niet gesproken over een bakje kwark of stukje kip per dag, nee dan gaat het over de overdaad en steeds groter wordende porties die Amerika kenmerkt. Dit resulteert in verschillende ziektes, die dan weer bestreden worden met ongezonde medicatie. De oplossing is simpel volgens de documentaire-makers, het omarmen van een plantaardig dieet. Vind hier de trailer.

De essentie van de documentaire
"There is a growing problem, and the ones who are growing are us", een van de statements die gepositioneerd wordt aan het begin van de film. Het Westerse dieet eist zijn tol, dat is heel kort samengevat de boodschap van de documentaire. Eten staat centraal in ons leven en ook in onze tradities, zo valt elke speciale gelegenheid samen met eten en drinken. Maar zou een deel van die voeding waarvan we denken dat het goed voor ons is ook de oorzaak kunnen zijn van veel serieuze gezondheidsproblemen?

Jarenlang werd er geroepen dat men calcium nodig heeft voor de botten. Als je nu op straat vraagt waar je dat in vindt roept men: 'melk!' Maar is melk eigenlijk wel de voornaamste bron of de beste bron van calcium? Want als je er logisch over nadenkt is melk voor kleine dieren om te groeien en op kracht te komen, net zoals moedermelk voor onze kinderen. Maar is het wel nodig om na die levensfase melk te blijven consumeren? Want wij zijn geen jong wezen meer dat moet 'groeien'. Ditzelfde geldt voor proteïne. Vaak krijgen wij als vegetariër de vraag waar wij onze proteïne vandaan halen als we geen vlees eten, maar proteïne vind je in zoveel meer producten dan vlees die gezonder en volwaardiger zijn. Dit zijn allemaal kwesties die door de consumptiemaatschappij zijn doorgedrongen in het beslissingspatroon van de consument. Nu is het alleen tijd dat we ons dit realiseren en bewustere keuzes gaan maken.

De oplossing: een plantaardig dieet
Als er kritisch gekeken wordt naar Amerika, heeft 40% van de bevolking overgewicht en slikt de helft van de bevolking voorgeschreven medicijnen. Natuurlijk zijn niet alle gezondheidsproblemen voedingsgerelateerd, maar er zijn er ook genoeg die verholpen kunnen worden met een verandering in het eetpatroon. Dit is een oplossing, zo simpel en recht voor z'n raap, dat het onbegrijpelijk is dat mensen dit niet zien of niet serieus nemen. Heel mooi gesproken door een nieuwslezer in de documentaire: "Iemand moet het voortouw nemen en zeggen dat de oplossing niet ligt in het slikken van de zoveelste pil, de oplossing is spinazie". Een groeiend aantal onderzoekers claimt dat als we geraffineerd, bewerkt en dierlijk voedsel elimineren uit ons voedingspatroon, we verschillende ziektes kunnen voorkomen en zelfs kunnen genezen. Het enige dat we hoeven doen is een dieet van plantaardige volwaardige voeding volgen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn! Dus wordt deze theorie direct aan de test onderworpen...

De test: is het echt zo simpel?
Verschillende personen met verschillende gezondheidsproblemen van diabetes en degeneratieve ziekten tot klachten die leiden tot hartkwalen, besluiten om hun manier van leven te veranderen. Ze willen niet langer pillen slikken of moeite hebben om alledaagse dingen te doen. Ze besluiten om een plantaardig voedingspatroon te implementeren in hun leven. En inderdaad wat voorspelt wordt gebeurd: de testpersonen kunnen na verloop van tijd allemaal van hun medicatie afstappen, minder last van hun medische aandoeningen, hebben gewicht verloren en zitten lekkerder in hun vel dan ooit tevoren.

Wat vinden wij?
Persoonlijk vind ik dit een erg goede documentaire, er wordt op een duidelijke en eenvoudige manier uitgelegd wat er gebeurt in het huidige 'Westerse' voedingspatroon. Verschillende kwesties worden aan het licht gebracht die eigenlijk heel logisch te beredeneren zijn, maar desondanks door de jaren heen veranderd zijn. Marketing heeft een grote invloed op de consumptiemaatschappij gehad in de afgelopen jaren en de consument geloofde wat beweerd werd. Hierdoor is er een vertekend beeld geschetst over wat goed voor je is en wat niet.

En zelfs nu, hoe vaak ik niet mensen spreek die beweren dat gezouten amandelen goed voor ze zijn want het zijn noten, of mensen die van mening zijn dat het belangrijk is om genoeg vlees te eten want je hebt je proteïnen nodig, of mensen die echt geloven dat kant-en-klare salades gezond zijn. Sta alsjeblieft stil bij wat je in je mond stopt, want die gezouten amandelen zouden goed voor je zijn als ze ongebrand en zonder zout waren geweest, daarnaast vind je proteïnen ook in planten en peulvruchten, en vraag je tot slot eens af waarom die salade twee weken goed blijft en wat er in de dressing zit. Het antwoord is simpel: onnodige toevoegingen, die je lichaam niet nodig heeft.

Ik denk dat deze documentaire een aanrader is, een ogen-opener als het gaat om voeding. Simpel, toegankelijk en duidelijk. Met als kernboodschap: ga bewuster om met je voeding!

Ken jij deze documentaire? We zijn heel benieuwd wat jij ervan vond! Of heb jij ook een goede documentaire gezien over voeding, die we absoluut moeten bespreken? Laat het ons weten!

1 Reacties

Ik vond deze documentaire ook erg de moeite waard. Het onderzoek waarop de stellingen zijn gebaseerd heet "The China Study" van Colin Campbell. Campbell was mede-verantwoordelijk voor een zeer groot bevolkingsonderzoek in China in de jaren '70. Zeker het lezen waard!

12:15 19 januari 2024

Dank voor de tip Mathieu!

12:15 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.